Ατλαντίδα της Δωδεκανήσου. Διαχωρισμός Καλύμνου-Τελένδου.

1625

Αναδημοσίευση από Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η Τέλενδος και η Κάλυμνος 10 χιλιάδες χρόνια πριν αποτελούσαν μια εννιαία γη, στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Με το λιώσιμο των πάγων που ακολούθησε ,λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, άρχιζε να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.

Από τότε διαχωρίστηκε η Κάλυμνος από την Τέλενδο και μένει έτσι μέχρι τις μέρες μας.Το 554μ.Χ το θαλάσσιο στενό υπήρχε, ήταν τότε που βυθίστηκε τμήμα της «Ατλαντίδας της Δωδεκανήσου» από τον υπερμέγειστο του Κεραμεικού Κόλπου με τους 7+ βαθμούς από το Ρήγμα Κω.

Ηταν το 9ο από τα 10 μεγάλα σεισμικά γενονότα που εκδηλώθηκαν έως σήμερα. Το 10ο επεισόδιο το 1493 πάλι από το ίδιο ρήγμα κατέστρεψε μεσαιωνικά οικήματα και φρούρια αλλά προξένησε λιγότερες καταστροφές.

Σήμερα απολαμβάνουμε το στενό με την θάλασσα. Οταν η ηλιακή δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί εκ νέου θα πυροδοτήσει την έναρξη μιας «νέας εποχής Παγετώνων». Τότε πάλι η εννιαία γη θα επιστρέψει. Την επόμενη παγετώδη περίοδο του πλανήτη εμεις δεν θα είμαστε εδώ να διασχίσουμε με τα πόδια μας το υπέροχο στενό της Τελένδου. Ας το απολαύσουμε μέσα από την πανέμορφη φωτογραφία του Δημήτρη Φανάρα.

Πηγή-Σεισμοί της Καλύμνου,2020