Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο για κλίνες Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ στα νησιά. Ήδη έχουν δεσμευτεί 446 απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19 στα νησιά, με άμεση δυνατότητα αύξησης σε 649, εφόσον χρειαστεί. Επίσης, έχουν δεσμευτεί 18 κλίνες ΜΕΘ, που μπορούν άμεσα να αυξηθούν σε 79 και θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς. Όπως τόνισε, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.
Πριν παραθέσουμε τα γενικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μία αναφορά για τα ισχύοντα για το Νοσοκομείο Καλύμνου
Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου:
Πρωτοβάθµια και Δευτεροβάθµια Φροντίδα Υγείας σε 24ωρη ετοιμότητα
1.Θα λειτουργεί μικρός Μοριακός αναλυτής
2. Θα έχει 10 διαθέσιμες απλές κλίνες COVID-19
3. Σε εξέλιξη η συγκρότηση Κ.Οµ.Υ.
4. Η Βάση αεροδιακομιδών για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου η Ρόδος
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
Ήδη, το υπουργείο έχει αποτυπώσει την κατάσταση σε όλες τις δομές υγείας, που θα ενισχυθούν με επικουρικό προσωπικό καθώς και με γιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες θα συνάψουν συμβάσεις με γιατρούς, ενώ ήδη έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας και εκπαιδεύσεις.
Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις, θα ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις με 600 γιατρών με 2.000 ευρώ αφορολόγητα με μπλοκάκι, όπως και οι περιφέρειες για την παροχή καταλυμάτων σίτισης. Όλες οι δομές στη νησιωτική χώρα θα στελεχωθούν προκειμένου να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Σε επίπεδο επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 προσλήψεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 687 προσλήψεις στα νησιά, με 72 γιατρούς και 615 νοσηλευτές και νοσηλευτικό προσωπικό.
Έμφαση στη διασύνδεση των νοσοκομείων με τις νησιωτικές δομές
Ρόλο-κλειδί στο σχέδιο της κυβέρνησης παίζει η διασύνδεση των κεντρικών νοσοκομείων με δομές στα νησιά.
Παράλληλα, θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τις Υγειονομικές περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών. Ενδεικτικά, από το Τζάνειο νοσοκομείο θα γίνουν μετακινήσεις σε Σάμο, Σαντορίνη και Τήνο, από το νοσοκομείο Αττικόν στη Νάξο, από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας σε Τήνο, Σάμο, Μήλο, από τη Λιβαδειά στη Μήλο και από το Θριάσειο στη Σάμο.
Για τις κινητές ομάδες Υγείας και τις πλωτές μονάδες Υγείας
Για τις κινητές ομάδες Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων.
Η στρατηγική περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τεστ, τη συλλογή στοιχείων και τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ήδη, έχουν ληφθεί 32.481 δείγματα και έχουν γίνει 1.577 αποστολές. Παράλληλα, 9 μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106.
Παράλληλα, οι πλωτές μονάδες υγείας, για την ενίσχυση των κρουσμάτων σε κατοίκους και τουρίστες, πιο γρήγορα. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με δήμους μικρών νησιών, ενώ θα γίνουν διαγνωστικά τεστ σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί και η εθελοντική συνδρομή των ΜΚΟ
Σημασία στο testing
Η κυβέρνηση θα μεταφέρει μοριακούς αναλυτές σε νησιά. Ο σχεδιασμός θα είναι ακτινωτός, για τη μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων, ωστόσο για έκτακτες περιπτώσεις θα αναπτυχθούν τεστ και στα νησιά.
Η μεταφορά δείγματος σε συγκεκριμένα κέντρα όπως το ΕΚΕΑ έχει να κάνει με μαζικές δειγματοληψίες. Οι κινητές ομάδες θα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εξορμήσεις.
Τα δείγματα θα ελέγχονται στην ενδοχώρα, ωστόσο σε έκτακτη περίπτωση θα γίνονται και στα νησιά, κάτι που θα αυξήσει την ασφάλειά τους. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί μοριακοί αναλυτές σε νησιά, με στόχο να καλυφθούν πάνω από είκοσι.
Νησιά όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, θα έχουν μοριακό αναλυτή.
Στην Αττική, τα νησιά Αργοσαρωνικού είναι δικτυωμένα με πλωτά μέσα, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα αεροπορικής μεταφοράς.
Στο βόρειο Αιγαίο, δυνατότητα τέστινγκ υπάρχει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Ουσιαστικά το σχέδιο δίνει πολλές δυνατότητες για τέστινγκ, που θα επιλέγεται με βάση τις επιμέρους συνθήκες.
Αντίστοιχα σχέδια διασύνδεσης έχουν διαμορφωθεί για το βόρειο Αιγαίο και το νότιο Αιγαίο, που είναι συνδεδεμένα και με τα κέντρα αναφοράς

Αεροδιακομιδές
Το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του 1 ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα). Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την προμήθεια άλλων 10, με το σύνολο στις 11, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από τα νησιά σε νοσοκομείο της ενδοχώρας.
Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη εκμισθωμένα από την Πολιτική Προστασίας. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία αλλά και την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ.