Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Η επαναστατική κατάσταση είναι δεδομένη-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

300

Αρκετές εβδομάδες τώρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ των μαύρων, των τροτσκιστών, των αριστερών κλπ κλπ με συνθήματα ανατρεπτικού χαρακτήρα.

Το ανατρεπτικό αυτό κίνημα εν πολλοίς εμπλέκεται με κινήσεις λεηλασίας καταστημάτων και άλλες κινήσεις λούμπεν στοιχείων εγκληματικού χαρακτήρα.Παρ όλο που γίνονται εγκληματικές κινήσεις  και η Αστυνομία με την Εθνοφρουρά θα είχαν φανερές αφορμές να επέμβουν δυναμικά, αυτό δεν το βλέπουμε.

Συγχρόνως παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ του Προέδρου Ντ.Τραμπ, που θέλει να πατάξει δυναμικά τις διαδηλώσεις και τους εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος ,να δείχνουν απέναντι στους διαδηλωτές από ανεκτικότητα έως επικρότηση.

Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μια λογική τάξη στα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και να δώσουμε μια εκδοχή του τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι διαδηλώσεις για την τύχη των ΗΠΑ.  


1) Ο κορωνοιός έδειξε την σαθρότητα του Συστήματος    

Το πρώτο στοιχείο, που έδειξε ο κορωνοιός είναι, ότι ενώ οι ΗΠΑ ήσαν από τις τελευταίες χώρες, που υπέστησαν την προσβολή του και είχαν άνεση χρόνου να τον μελετήσουν στη βάση της ξένης εμπειρίας, είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα τόσο σε κρούσματα, όσο και σε θανάτους. Μιλάμε για κρούσματα πάνω από 3 εκατ. και θανάτους πάνω από 140.000! Δηλ ποσοστό θανάτων 4,6% από τα χειρότερα στο κόσμο (Π.χ.στη Ρωσία το ποσοστό είναι 4 φορές μικρότερο)

.Μέχρις εδώ φαίνεται η έλλειψη Εθνικού Συστήματος Υγείας και η γενική ιδιωτικοποίηση της Υγείας δηλ. η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου.Το πιο φοβερό είναι το γεγονός, ότι στις κοινότητες του μαύρου πληθυσμού των ΗΠΑ η θνησιμότητα είναι τριπλάσια απ ό,τι μεταξύ του λευκού πληθυσμού. Αυτό δείχνει ότι η ταξική διάκριση στις ΗΠΑ είναι κλιμακωτή: Μια σε βάρος των λευκών εργατών και μια παρακάτω σε βάρος του μαύρου πληθυσμού.  Η δε πολιτιστική κατάσταση του πληθυσμού συνολικά είναι πολύ χαμηλή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα , ότι γίνονται πάρτι για να κολλήσουν οι υγιείς κορωνοιό και ν’ αποκτήσουν ανοσία!Τελικά στις ΗΠΑ τι έγινε; Πολλά κρούσματα με μιας. Το υγειονομικό προσωπικό και τα κρεβάτια δεν επαρκούν. Η περίθαλψη ανεπαρκής και επιλεκτική (τώρα τους γέρους και τους μαύρους θα κοιτάμε;!)και τελικά να έχουμε μια μεγάλη θνησιμότητα με έπαθλο την γρήγορη ανοσία: Αυτά στην ναυαρχίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ η προπαγάνδα της οποίας διέλυσε κάποτε την Σοβιετική Ένωση με το καλύτερο Σύστημα Υγείας στο κόσμο.

2) Η βεβήλωση της Αμερικάνικης Ιστορίας   

 Οι διαδηλωτές έχουν ρίξει καταγής γύρω στα 140 αγάλματα Αμερικανών Προέδρων και αξιωματούχων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την βρωμερή υπόθεση της δουλείας στην Εποχή μας.Φυσικά σ ένα σύνολο αγαλμάτων 11.400 το νούμερο των 140 δεν είναι μεγάλο. Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν η εξής: Αν άφηναν ανεμπόδιστους τους διαδηλωτές, δεν θα έμενε κανένα άγαλμα στην θέση του. Απόδειξη ότι τ αγάλματα που βεβηλώθηκαν με μπογιές ήταν αρκετά.Πέραν τούτου καταστράφηκε κάθε σύμβολο της Κυβέρνησης των Νοτίων και ζητήθηκε αλλαγή όλων των ονομάτων των στρατιωτικών βάσεων που φέρουν ονόματα αξιωματούχωντης Κυβέρνησης των Νοτίων και ζητείται αποζημίωση για τους μαύρους για την υπερεκμετάλλευση των δούλων.Αν λάβουμε υπ όψη μας ότι καθαιρέθηκε το άγαλμα του Κολόμβου, σημαίνει ότι καταδικάζεται στο σύνολο της η Αποικιοκρατία,  γέννημα της οποίας ήσαν οι ΗΠΑ.Ουσιαστικά οι διαδηλωτές καταδικάζουν στο σύνολο της την Αμερικάνικη Ιστορία (αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος Ουάσινγκτον είχε τους δούλους του).Έγινε προσπάθεια να βεβηλωθεί και το άγαλμα του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. Γιατί άραγε αφού αυτός έκανε τον πόλεμο εναντίον των Νοτίων δουλοκτητών;Μία εξήγηση δίνει το εξής “γεγονός” που το ακούμε από Αμερικάνικο κινηματογραφικό έργο της εποχής του 1960.Μιλάει ο Πρόεδρος Λίνκολν στο Τέξας. Σηκώνεται ένας δουλοκτήτης από το ακροατήριο και λέει στον Πρόεδρο τα εξής: “Να σας πω εγώ γιατί απελευθερώνετε τους δούλους:Για να έχετε φθηνά εργατικά χέρια για τις βιομηχανίες του βορρά!”Ήτοι ο Αβραάμ Λίνκολν δεν απελευθέρωσε τους δούλους.Απλά εκσυγχρόνισε την μορφή της εκμετάλλευσης τους.Αυτό σημαίνει ότι οι διαδηλώσεις πέρα από αντιρατσιστικές ήταν και αντικαπιταλιστικές!

  
3) Η ακρότητα των διαδηλώσεων  

Οι διαδηλώσεις των μαύρων, αναρχικών, τροτσκιστών και αριστερών φτάνουν στα άκρα.Εμείς προσωπικά σε ρωσικό βίντεο βλέπουμε το εξής:Μια ομάδα μαύρων διαδηλωτών γύρω στα 300 άτομα σε μια πόλη των ΗΠΑ (πιθανότατα την Ατλάντα)παρελαύνει οπλισμένη με οπλοπολυβόλα!Ακούγεται ένα ένα μέλος του τοκ σόου ν’ αναφωνεί:Μα πού βρήκαν οι νέγροι τον οπλισμό, αφού τα καταστήματα πώλησης όπλων δεν πουλάνε όπλα σε νέγρους;”Έλα ντε! Απλά διέρρηξαν κάποια καταστήματα πώλησης όπλων.Αποθέωση της ακρότητας των διαδηλώσεων είναι, ότι σε μερικές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ (Σιάτλ, Πόρτλαντ, Ατλάντα)οι διαδηλωτές κήρυξαν αυτόνομη περιοχή το κέντρο της πόλης. Σε μια πόλη μάλιστα (Σιάτλ) στο διαχωριστικό συρματόπλεγμα διαβάζουμε μια πινακίδα που έλεγε:”λαική δημοκρατία”Το ότι η “λαική δημοκρατία” αυτή διαλύθηκε σε μια εβδομάδα,δεν αλλάζει το ζήτημα, γιατί η σημασία παραμένει: Οι διαδηλώσεις στρέφονται κατά του Συστήματος. Μέχρις εδώ αποδεικνύεται η μισή ρήση της επαναστατικήςκατάστασης: “Όταν οι από κάτω δεν θέλουν να κυβερνηθούν όπως πρώτα…”


4) Αστυνομική δραστηριότητα 

 Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από ένα γεγονός Αστυνομικής αγριότητας (=σύλληψη ενός νέγρου για ασήμαντη αφορμή και πνιγμός του κατά την σύλληψη του)Αφού όμως ξέσπασε το κύμα των διαδηλώσεων , η Αστυνομία φέρεται ανεκτικά όχι μόνο προς τους διαδηλωτές, που κινούνται με πολιτικά συνθήματα. αλλά και προς τους λούμπεν διαρρήκτες των καταστημάτων.Τι σημαίνει αυτή η στάση; Η Αστυνομία είναι φοβισμένη και δεν τολμά να υπερασπιστεί ούτε το Σύστημα, ούτε καν τις περιουσίεςτων ιδιωτών νοικοκυραίων.Υπάρχουν περιπτώσεις που Αστυνομικοί γονάτισαν μπροστά στους διαδηλωτές!!

5) Η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος   

Το Δημοκρατικό Κόμμα έδειξε από ανεκτικότητα, έως υπόκλιση μπροστά στους διαδηλωτές.Το Δημοκρατικό Κόμμα δείχνει να κατανοεί την οργή των διαδηλωτών και συμμετέχει στην καθαίρεση των συμβόλων της δουλείας και των Προέδρων της δουλείας.Το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να γελοιοποιήσει κάθε απόπειρα του Ντ.Τραμπ να δείξει σκληρή πυγμή απέναντι στους διαδηλωτές. Χαρακτηριστική η περίπτωση που ο Ντ.Τραμπ δηλώνει έτοιμος να κατεβάσει την Εθνοφρουρά εναντίον των διαδηλωτών και η Δημοκρατική Πρόεδρος της Βουλής (Πελότσι) του λέει:”Εγώ θα σε συμβούλευα να πας να ξανακλειστείς στο υπόγειο του Λευκού Οίκου”.Με κάθε τρόπο το Δημοκρατικό Κόμμα διακηρύσσει, ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.Δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν προηγείται πια 15μονάδες του Ντ.Τραμπ, μένει να δούμε αν οι μεταρρυθμίσεις θα σώσουν το Σύστημα ή θα πυροδοτουν δεύτερο κύμα διαδηλώσεων,


6) Οι ένοπλοι ακροδεξιοί 

 Πολλές φορές ο Ντ.Τραμπ καυχήθηκε για τις χιλιάδες ένοπλων,που ήσαν έτοιμοι να τον υπερασπιστούν.Τι είδαμε στις διαδηλώσεις; κάποιες μονάδες ενόπλων, που απλά στεκόντουσαν παράμερα από τις διαδηλώσεις, όχι για να σώσουν το Σύστημα, αλλά τις περιουσίες τους από τις λεηλασίες.Μέχρις εδώ αποδεικνύεται και το δεύτερο μέρος της ρήσης για την επαναστατική κατάσταση : “Όταν οι απο πάνω δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως πρώτα…”
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός