Νέα θεατρική παράσταση με κυρίαρχο στοιχείο την ντοπιολαλιά

1233

Μια θεατρική παράσταση με διαφορετικότητα ετοιμάζεται με πολύ κέφι για να παρουσιαστεί στα νησιά μας το προσεχές διάστημα. Οι εμπνευστές του έργου συζήτησαν την ιδέα τους με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κάλλιστο Διακογεωργίου, ο οποίος συμφώνησε αμέσως. Από τον τίτλο του έργου εύκολα εξάγονται συμπεράσματα για το γέλιο που θα ακολουθήσει… Ο τίτλος είναι «Της Βαβυλωνίας το νυφοπάζαρο, τουρλού –τουρλού».

Αυτή η παράσταση λοιπόν, που προετοιμάζεται από μια ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών με μεράκι και ιδιαίτερη αγάπη στη γλωσσολογική διαφορετικότητα των νησιωτών μας, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Αϊβάζη –Ζάγορα, θα μας ταξιδέψει στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, όπου ακόμα οι γάμοι γίνονταν με προξενιό, αφού ο έρωτας θεωρείτο… μέχρι και αμάρτημα. Οι τοπικοί διάλεκτοι αποτελούν ένα ειδικό κομμάτι της όλης πλοκής του έργου και επιτρέπουν στον θεατή να συνειδητοποιήσει την ιστορική διαδρομή της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Και αφού ο νέος και η νέα του έργου, κατάγονται από διαφορετικά νησιά, με εντελώς διαφορετικά, γλωσσικά  ιδιωματικά χαρακτηριστικά, λογικό είναι, το έργο, να εξελίσσεται σε μία «τουρλού – τουρλού» κατάσταση, μέσα από απίστευτα μπερδέματα, από γεγονότα που χαρακτηρίζουν την εποχή εκείνη, της ξεγνοιασιάς, της αθωότητας και της ανθρωπιάς.

Κύριο χαρακτηριστικό του έργου, είναι, η αγάπη της αξιόλογης ομάδας που συμμετέχει και η στήριξη στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την τοπική ιστορία τους και τις ντοπιολαλιές. Όλα αυτά, συνθέτουν ένα ψηφιδωτό από απίστευτα κωμικά δρώμενα, με ακούσματα από χωριά της Ρόδου και νησιά.

«Αδιαμφισβήτητα οι ντοπιολαλιές, είναι αναπόσπαστο μέρος των παιδικών μας βιωμάτων που πρέπει να συνεχιστεί και αυτό επιδιώκουμε να υπερτονίσουμε με αυτή την πρωτοβουλία που επικροτεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος» δήλωσε μετά την συνάντηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ν.Α. Εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Κάλλιστος Διακογεωργίου. 
Στην ευρηματική, διαφορετική παράσταση της Μαρίας Αϊβάζη – Ζάγορα, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολουθήσουν, συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Στέργος Κυριακούλης  από Κρητηνία
Νεκταρία Σιδέρη     από Κάλυμνο
Γαβριήλ Βασιλειάδης από Αρχάγγελο
Χρυσούλα Χατζαντώνη από Αφάντου
Μιχάλης Τσίκκης  από Σύμη
Μαρία Τσιμέττα από Σύμη
Μιχάλης Μικρομανώλης από Κάρπαθο
Μαρίνα Μιχαηλίδη από Κάρπαθο
Μιχάλης Διακάκης  από Έμπωνα
Πηγή Στεργιενάκη  από Κρεμαστή
Σενάριο Σκηνοθεσία   Μαρία Αϊβάζη Ζάγορα
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός