Ο Καλυμνιακής καταγωγής Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης καταδικάζει τις ενέργειες του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

1034

 Με δήλωση του ο Καλυμνιακής καταγωγής Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης καταδικάζει τις ενέργειες του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

Ως συμπρόεδρος του Κογκρέσου για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, καταδίκασε την Παρασκευή την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Σε μια ξεκάθαρη επίδειξη αλαζονείας και απάνθρωπης συμπεριφοράς, ο Ερντογάν γύρισε την πλάτη του στη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ο Γκας Μπιλιράκης στη δήλωση του.

«Η μετατροπή της στην κατάσταση τζαμιού είναι ντροπή και θα δηλητηριάσει μόνο τον σεβασμό μεταξύ θρησκειών και μεταξύ ανθρώπων θρησκευτικής πίστης, συμπεριλαμβανομένων όλων των Τούρκων πολιτών», προσθέτει.

 Δείτε την πλήρη δήλωση του Γκας Μπιληράκη

“Ως συμπρόεδρος του Κογκρέσου για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία και Ορθόδοξος Χριστιανός, καταδικάζω τη δράση που έλαβε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν που μετατρέπει τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας ονομάζεται και είναι αφιερωμένη στην Ιερή Σοφία του Θεού. Αυτό το υπέροχο οικοδόμημα έχει, για σχεδόν 1500 χρόνια – μέσα από την εξαιρετική ομορφιά της και για αυτό που αντιπροσωπεύει – διατηρούμε για να μας καλέσει στους καλύτερους μας εαυτούς. και συγκεκριμένη γλώσσα, θα ήταν καλό αν ζητούσαμε τη χάρη και την ανθρωπότητα που αυτή η ιστορική δομή επικαλείται, και απομακρυνόμαστε από αυτό που μας χωρίζει ο ένας από τον άλλο, και προς αυτό που μας ενώνει: την κοινή μας ανθρωπότητα.

Οι μεγάλοι ανθρώπινοι ηγέτες έχουν χρησιμοποιήσει τη θεϊκή σοφία για να σηματοδοτήσουν τα σημεία σημασίας της ιστορίας της Αγίας Σοφίας. Ο Ιουστινιανός είχε την προνοητικότητα και την υπομονή να χτίσει και να αφιερώσει την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας το 537. Ο Μωάμεθ Β΄   κατέκτησε τη Μεγάλη Πόλη της Κωνσταντινούπολης το 1453, και είδε τη δόξα εκεί, και σοφά δεν κατέστρεψε την εκκλησία, αλλά την μετέτρεψε σε τζαμί . Το 1935, ο Ataturk, χτίζοντας μια νέα χώρα από μια παλιά αυτοκρατορία, είδε τη σοφία να την κάνει εξίσου προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες της χώρας του, και το μετέτρεψε σε ένα ιστορικό μνημείο, καλωσορίζοντας τον κόσμο που έρχεται και εμπνευσμένος από την ομορφιά της Αγίας Σοφίας , ιστορία και συμβολική παγκόσμια αλήθεια.

Τώρα σε μια σαφή επίδειξη αλαζονείας και απάνθρωπης συμπεριφοράς, ο Ερντογάν γύρισε την πλάτη του στη διεθνή κοινότητα. Γιατί μια τέτοια κίνηση τώρα; Το Μπλε Τζαμί βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία. Το Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά, όπως και πολλά άλλα τζαμιά. Είναι όλοι χώροι λατρείας για τους μουσουλμάνους. Ωστόσο, άλλες βυζαντινές τοποθεσίες έχουν μετατραπεί πρόσφατα σε τζαμιά, μια ανησυχητική τάση.


Το γεγονός ότι η Αγία Σοφία χρησιμοποιείται για αναγνώσεις μουσουλμανικών προσευχών από το 2015, για πρώτη φορά σε 80 χρόνια, δεν ήταν αρκετό για τον ριζοσπαστικό Ερντογάν.

Ωστόσο, οι επισκέπτες που δείχνουν κάθε χριστιανικό σεβασμό με την πάροδο των χρόνων κατά την επίσκεψή τους στην Αγία Σοφία συχνά εκφοβίστηκαν και απειλήθηκαν με σύλληψη. Η Αγία Σοφία ήταν, για 900 χρόνια, η μεγαλύτερη εκκλησία στα Χριστιανικά, και παραμένει ένας τόπος μεγάλης σεβασμού για όλους τους Χριστιανούς, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πολιτών της Τουρκίας.

Αυτό το κτίριο είναι ένα διαρκές σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης. Η μετατροπή του στην κατάσταση τζαμιού των 600 ετών είναι ντροπή και θα δηλητηριάσει μόνο τον σεβασμό μεταξύ θρησκειών και μεταξύ ανθρώπων θρησκευτικής πίστης, συμπεριλαμβανομένων όλων των Τούρκων πολιτών.

Ο Ερντογάν πρέπει να επανεξετάσει τη δράση του σήμερα.

Οι εντάσεις που δημιουργούνται ανοίγοντας την Αγία Σοφία ως τζαμί θα είναι καταστροφικές. Πρέπει να αποκατασταθεί ως ένα καθαρά ιστορικό μνημείο εξαιρετικής και παγκόσμιας σημασίας και ως αναμφισβήτητο σύμβολο σεβασμού μεταξύ θρησκειών και μεταξύ ανθρώπων.

Η Ιερή Σοφία που όλοι καλούμε απαιτεί να παραμείνει μουσείο προς όφελος της κοινής ανθρωπότητας, της αδελφότητας και της καλής θέλησής μας