Στην χάρη του Προφήτη Ηλία – Χρόνια πολλά-Γράφει ο Παναγιώτης Βούρος

940

Η εμπειρία μοναδική, η διαδρομή μαγική, και η ευλογία τεράστια για όσους μικρούς και μεγάλους- οικογένειες και παιδιά επέλεξαν χθες Κυριακή να στερηθούν το μπάνιο και τη βόλτα τους για να βρεθούν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και σε ένα υψόμετρο 770 μέτρων (περίπου) όπου τελέστηκε εσπερινός στην χάρη του Αγίου.
Χρόνια πολλά. Υγεία και δύναμη σε όλο τον κόσμο για τα δύσκολα που περνούμε και τα δυσκολότερα που θα έρθουν.

Λιγότερος κόσμος, αρκετά λιγότερος, σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών (καθώς ήταν η πρώτη φορά που αξιώθηκα να το ζήσω και δεν είχα εικόνα σφαιρική), που ενδεχομένως να οφείλεται στην κακή ψυχολογία λόγω συγκυριών μα και την περσινή τραγική κατάληξη ενός συντοπίτη μας.

Πάραυτα, καί ο καθηγητής Στάθης Κλήμης καί η ομάδα διάσωσης Καλύμνου έκαναν τις σχετικές ενημερώσεις/ συμβουλές για ό,τι χρειάζεται να προσέχουμε στην ανάβαση.

Άξιοι και παράδειγμα όσοι ηλικιωμένοι παρευρέθησαν δείχνοντας πως, όλοι μπορούμε τελικά.


Χωρίς γλέντι φέτος, ή καλύτερα πανηγύρι, καθώς πρόσφατα απαγορεύτηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ο νόμος είναι νόμος, αν και σηκώνει τεράστια συζήτηση για το πότε ισχύει και πότε οχι, δεν χρειάζονται λεπτομέρειες). Υπήρχαν όμως πολλά νέα παιδιά. Δεν πτοήθηκαν από αυτό. Το θέμα, δεν είναι το γλέντι ως.. γλέντι. Το θέμα είναι πως, κάποια έξοδα που θα μπορούσαν να καλυφθούν από την συνεισφορά των πιστών, έξοδα εκκλησίας και συντήρησης, θα επιβαρύνουν τώρα περαιτέρω τους εθελοντές που αξίζουν συγχαρητήρια για την όλη βοήθεια και προσφορά και τους ίδιους τους διαχειριστές και διοργανωτές φυσικά για την εορτή του Προφήτη Ηλία, την οικογένεια Ζαχαρόπουλου. Και στο τέλος τέλος μια όμορφη, αξιοπρεπής γιορτή χωρίς παζάρι και μικρότητες αξίζει να τιμάται με τα όλα της. Καί τραγούδι καί χορό.

Πράγματι, έξω από τον χορό, δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει. Δηλαδή το πόσα χρήματα χρειάζονται είτε για ζημιές, είτε για συντήρηση, είτε για παρεμβάσεις και εργασίες. Από τα λίγα που άκουσα, δεν είναι μόνο μεγάλα τα ποσά που δαπανώνται μα.. κι από ίδιους πόρους μόνο! Από δωρεές, από την τσέπη τους φυσικά και την συμβολή του εθελοντισμού. Οπότε, καταλαβαίνει κανείς πως, αν δεν υπάρχουν οι ευνοϊκές συνθήκες για να παραμείνει το έθιμο ζωντανό, δεν συμβάλει κανείς άλλος οικονομικά από εξωτερικούς παράγοντες και θεσμικές αρχές για να το στηρίξουν πραγματικά. 

Όλα πήγαν καλά. Πολλά χαμόγελα, πήραμε την ευλογία, δεν υπήρξε δόξα το Θεό κανένα περιστατικό και του χρόνου, είμαι σίγουρος πως θα είμαστε διπλάσιοι και τριπλάσιοι και ελπίζω να ευαισθητοποιούν περισσότεροι άνθρωποι και φορείς. 

Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Γλυνάτση που ως επίσημο μέλος πολιτικής προστασίας ήταν παρών, ως πιστός και ως πρώτες βοήθειες για οτιδήποτε συμβεί. 
Χρόνια πολλά. Βοήθειά μας.
Χρόνια πολλά Ηλία.