Αναδημοσίευση από [geogeodifhs.blogspot]
Το Φαράγγι του Τάφου βρίσκεται στα Μαραθώντα της Ψερίμου και εκτιμάται ότι είναι τεκτονικής προέλευσης.
Η παραθαλάσσια τοποθεσία περιβάλλεται από ένα ανάστροφο ρήγμα. Ωστόσο, δεν δημιουργήθηκε από την ενεργοποίηση του. Γεννήθηκε πιθανόν κατά την διάρκεια του Υπερμέγιστου του Κεραμεικού του 554 μ.Χ, των 7+ βαθμών.Το εκτιμώμενο επίκεντρο του συναντάται περίπου 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά. Η τρομερή κίνηση από το Ρήγμα Κω προκάλεσε παράκτια καθίζηση στο νότιο τμήμα του όρμου, τα ίχνη της ακόμη είναι ορατά.Το γεγονός αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο ο βράχος και να διαμορφωθεί το σημερινό πέρασμα.
Το σπάσιμο έγινε σε δύο στάδια. Στο πρωτο σχηματίστηκε το φαράγγι ενώ σε δεύτερο μεταγενέστερο δημιουργήθηκε η δεύτερη ρωγμή στον δολοτιμιωμένο ασβεστόλιθο του Τάφου, ηλικίας 200-100 εκ.ετών. Σήμερα το φαράγγι αποτελεί ένα από τα πιο ωραία και ενδιαφέροντα φυσικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Δωδεκανήσου.
Μια θερμη παράκληση όταν επισκέπτεστε τα νησάκια μας να μην αφήνετε τα απορρίματα σας. Προστατέψτε τις ερημικές τοποθεσίες από τα πλαστικά και την ρύπανση.
Η περιήγηση έγινε Κυριακή στις 19 Ιουλίου 2020 μαζί με τον «Καπεταν Σακη» και την Ντόρα Ιωακειμίδου.Γεωδίφης [geogeodifhs.blogspot]