Ι.Γαλουζής : Απαράδεκτο το μόνιμο νέφος καπνού στη χωματερή.

1894

Χαίρομαι που έστω και με καθυστέρηση έρχονται σήμερα να ακολουθήσουν αυτά που εμείς υλοποιούσαμε. Οι αντιπολιτεύσεις δεν ψήφιζαν την αγορά χώματος για την ταφή των απορριμμάτων.

Στο φακό του kalymnos-news.gr μίλησε σήμερα Σάββατο πρωί 29 Αυγούστου 2020 ο τέως Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής για τη Χωματερή, τον τρόπο που ακολουθούσαν με την ταφή των απορριμμάτων αλλά και για τις ενέργειες που είχε κάνει η Δημοτική Αρχή του για τη νέα Οργανωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο τέως Δήμαρχος με φόντο την Χωματερή να καπνίζει μεταξύ άλλων ανέφερε:

Αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση με αφορμή αυτά που γράφονται και λέγονται και τα  σχόλια  και την κριτική που δέχομαι ότι σιωπούμε και δεν ασκούμε πίεση στη Δημοτική αρχή να προχωρήσει παρακάτω, να αναφερθώ στο θέμα.

Αυτό που αντικρίζουμε σήμερα και όχι μόνο αλλά είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απαράδεκτο. Ένα νέφος μόνιμο πάνω από την Κάλυμνο.

Δεν θέλω να σταθώ στο θέμα της υγείας είναι γνωστά τοις πάσι τι σημαίνει αυτό. Το θέμα είναι τι κάνουμε;

Είχαμε ξεκινήσει εμείς στα πλαίσια του απώτερου  σχεδιασμού επίλυσης και υλοποίησης του θέματος και ξεμπλοκάραμε το θέμα του ΧΥΤΑ και προχωρήσαμε στη μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων του νέου χώρου Οργανωμένης Εγκατάστασης διαχείρισης Αποβλήτων 65 στρεμμάτων περίπου.

Ήδη η προμελέτη είχε συνταχθεί από εμάς και είχε  επιδοθεί στον τότε Πρωθυπουργού Τσίπρα και ζητήθηκε χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων 360 χιλιάδων ευρώ  ώστε στο χώρο να γίνει η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση, ο ΧΥΤΥ και ότι άλλο προβλέπεται, προκειμένου να διαμορφώσουμε το χώρο της χωματερής σε ένα χώρο πρασίνου και να σταματήσει αυτό το αποτρόπαιο,επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Εμείς είμαστε εδώ σήμερα γιατί δεχθήκαμε κριτική από αυτούς που ως αντιπολιτεύσεις  δεν ψήφιζαν την αγορά χώματος, για την επιχωμάτωση για να μην έχουμε φωτιά και αυτή την εικόνα και το μόνιμο πρόβλημα. Είχαμε προχωρήσει μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής να κάνουμε περίφραξη ,να βάλουμε μία δεξαμενή νερού, να αγοράζουμε χώμα για να κάνουμε ταφή των απορριμμάτων και να βάλουμε φύλαξη .

Την αγορά χώματος που κάναμε, βλέπω να μην γίνεται τώρα και σκέφτονται να την ξαναφέρουν .

Χαίρομαι που τον δικό μας σχεδιασμό στη φάση αυτή τον ακολουθούν σήμερα, τον ασπάζονται και θα τον φέρουν ως εισήγηση τους στην Οικονομική επιτροπή και στο ΔΣ για να ψηφιστεί και να κάνουν κάτι που το κάναμε χρόνια.

Για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών μέχρι να ολοκληρωθεί η Οργανωμένη διαχείριση αποβλήτων πρέπει να προχωρήσει άμεσα  η ανακύκλωση ,δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία.

Σε άλλο σημείο ο Γιάννης Γαλουζής  επισήμανε ότι πρέπει να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων σε αυτή τη φάση με την ανακύκλωση γιατί η χωματερή δεν δέχεται άλλο όγκο, γιατί είναι άκρως επικίνδυνο.

Όπως τόνισε απαραίτητη είναι η επιχωμάτωση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα και η ανακύκλωση για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, αφενός για να μειωθεί ο κίνδυνος υποχώρησης του πρανούς  και αφετέρου να σταματήσει και ο καπνός μέχρι να  ολοκληρωθεί ο χώρος της Οργανωμένης εγκατάστασης Διαχείρισης απορριμμάτων

 Κλείνοντας επανέλαβε: χαίρομαι που για μία άλλη φορά δικαιωνόμαστε και που έρχονται έστω με καθυστέρηση και αποδέχονται αυτά που σχεδιάσαμε ,αυτά που υλοποιούσαμε

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιάννης Γαλουζής στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

Ι.Γαλουζής : Απαράδεκτο το μόνιμο νέφος καπνού στη χωματερήΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός