Ι.Γαλουζής για το νεόκτιστο  1ο Δημοτικό Σχολείο(Καρπάθειο): Οι αντιπολιτεύσεις της περιόδου εκείνης, δεν το ήθελαν και δεν το ψήφισαν, με τη λογική ότι δεν έπρεπε να κατεδαφιστεί και δεν έπρεπε να αναγερθεί καινούργιο.(video)

1610

Ο φακός το kalymnos-news.gr συνάντησε το Σάββατο  πρωί 29 Αυγούστου 2020 στον αύλειο χώρο του νεόκτιστου  1ου 12θεσιου Δημοτικού Σχολείου (Καρπάθειο) τον τέως Δήμαρχο Ιωάννη Γαλουζή.

Μαζί του οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης του, Μικές Ρήγας, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ , Γιώργος Μελάς και ο πρώην αντιδήμαρχος Σάκης Τηλιακός.

Ο Γιάννης Γαλουζή σε δηλώσεις του είπε μεταξύ άλλων:

Σήμερα βρισκόμαστε στον αύλειο χώρο του 1ου 12θεσιου Δημοτικού Σχολείου( Καρπάθειο) .Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο σε συνέχεια των στρατηγικών σχεδιασμών που είχαμε βάλει στο τραπέζι προς υλοποίηση και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι ο σχεδιασμός αυτού του σχολείου είχε άμεση σχέση με την Ακαδημία  Εμπορικού Ναυτικού και δεν ήταν ανεξάρτητα, ήταν αλληλένδετα.

Έπρεπε πάση θυσία το κτίριο να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί ένα νέο.

Δηλαδή αλλάξαμε πορεία  πλεύσης, όταν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είχαν ασχοληθεί με την ανέγερση του υπάρχοντος, ως ανεξάρτητο Καρπάθειο ΔΣ.

Αυτό που θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας είναι ότι το Καρπάθειο ΔΣ είχε καταργηθεί ως ανεξάρτητη σχολική μονάδα από το 2011 και δεν υφίστατο σχολική μονάδα. Ήταν ένα ερείπιο ,μία εστία μόλυνσης και κινδυνεύαμε να το χάσουμε για διάφορους λόγους.

Βρέθηκε από εμάς ο τρόπος και καταθέσαμε μία μελέτη με τίτλο προέκταση του 1ου ΔΣ Πόλεως με κατεδάφιση και ανέγερση και με τροποποιήσεις έγινε πολύ μεγαλύτερο με τον κατάλληλο σχεδιασμό για να ενταχθεί και να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης.

Ένα έργο που είχε τη δική του πολιτική διάσταση ,το οποίο απασχόλησε το Δημοτικό συμβούλιο 3-4 συνεδριάσεις, περισσότερο από 2 μήνες. Αναγκάστηκα να πάω και στην Αθήνα για το θέμα αυτό, διότι οι αντιπολιτεύσεις της περιόδου εκείνης, δεν το ήθελαν και δεν το ψήφισαν, με τη λογική ότι δεν έπρεπε να κατεδαφιστεί και δεν έπρεπε να αναγερθεί καινούργιο.

Δώσαμε μάχη για να πείσουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να έχουμε την ένταξη αυτού του κτιρίου ως σχολική μονάδα προκειμένου και ο δωρητής ο αείμνηστος Β.Καρπάθιος να έχει το όνομα του ως πρωην ΚΑΡΠΑΘΕΙΟ

Αυτό που σήμερα όλοι καμαρώνουν και χαίρομαι που το ακούω ,όπως καμαρώνουν και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού εκ των υστέρων, είναι αυτοί που την περίοδο εκείνη τους βρίσκαμε μπροστά μας, σε κάθε βήμα προκειμένου να μην τρέξει αυτό το έργο στο χρόνο που θα έπρεπε.

Πράγματι το έργο υλοποιήθηκε σήμερα, ,βέβαια έπρεπε να είχε παραληφθεί το Σεπτέμβρη πέρσι με τις παρατάσεις ,υπήρξε μία μεγάλη καθυστέρηση για διάφορους λόγους, όμως ο σχεδιασμός μας και η πρόβλεψη μας ήταν όταν λέγαμε ότι το Σεπτέμβρη του 2019 θα λειτουργήσει, είχαμε προβλέψει από το 2018 μαζί με την αείμνηστη Διευθύντρια Μπιλλήρη να γίνουν οι αντίστοιχες αιτήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας ,προκειμένου να έχει το χρόνο να κάνει το διαγωνισμό και να προμηθευτεί εκείνο και να μας στείλει στη συνέχεια τις ανάγκες εξοπλισμού του Σχολείου αυτού. Που σημαίνει θρανία, πίνακες ,γραφεία κλπ

Άρα όλο τον εξοπλισμό του Σχολείου τον είχαμε στα χέρια μας από πέρσι τον Αύγουστο και ήταν στις αποθήκες του Δήμου.

Σήμερα έστω με ένα χρόνο καθυστέρηση, χαιρόμαστε που αυτές που βλέπουμε είναι οι τελευταίες εργασίες, οι τελευταίες πινελιές, ο αρχικός  αύλειος  χώρος δεν ήταν αυτός, πήραμε διπλανά οικόπεδα και τον μεγαλώσαμε .

Τώρα ακούω τα καλύτερα και ας θυμηθούμε ότι όταν ξεκίνησα την όλη ιστορία είχα βρει αντιπάλους πολλούς. Ο σύλλογος Γονέων έκανε συνελεύσεις για να μην προχωρήσω στην ίδρυση της Ακαδημίας και  να παραμείνουν τα παιδιά εκεί, υπήρχαν αντιδράσεις πάρα πάρα πολλές

Μικές Ρήγας

Στη συνέχεια μίλησε ο τότε αντιδήμαρχος Μικές Ρήγας που είπε ότι αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση που βλέπει το σχολείο έτοιμο να παραδοθεί . Το αποτύπωμα της τότε Δημαρχίας τόνισε είναι τεράστιο αφού πέραν της ΑΕΝ του μεγαλύτερο αναπτυξιακού έργου στην Κάλυμνο έχουμε το νέο 1ο ΔΣ ,τον υπό κατασκευή Βρεφονηπιακό σταθμό και τις δεκάδες παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία.

Ήταν η μοναδική Παρατάξη που στήριξε και ψήφισε αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ,υπήρξαν αντιδράσεις και από τους Εκπαιδευτικούς και τώρα όλοι αυτού που αντιδρούσαν θα έλθουν με ψαλίδια να κόψουν κορδέλες. Θα τους δούμε όλους με χαρά εδώ πέρα

Γιώργος Μελάς

Ακολούθησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μελάς που ανέφερε ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι για το έργο, ενώ έκανε και αναφορά στις αντιδράσεις που είχαν υπάρξει στο ΔΣ για το έργο αυτό.

Σάκης Τηλιακός

Επίσης μίλησε ο πρωην αντιδήμαρχος Σάκης Τηλιακός που είπε ότι αισθάνεται χαρά που παραδίδεται ένα νέο σχολείο,ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο και να γίνει αυτό το σχολείο παράδειγμα για το άλλο σχολείο που έδω και 20 χρόνια βρίσκεται κλειστό τη Ψιλιανή και να καταλάβουν όλες η Δημοτικές Αρχές ότι θέλει τόλμη και αποφασιστικότητα

Κλείνονταςς ο τέως Δήμαρχος Ι.Γαλουζής αναφέρθηκε επιγραμματικά σε σημαντικά έργα που δρομολόγησε η Δημαρχία του και βρίσκονται σε εξέλιξη ,ενώ έκανε αναφορά και στην ανακύκλωση.

Δείτα αναλυτικα τα όσα ειπώθηκαν στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χσραμαντάς για το kalymnos-news.gr

Ι.Γαλουζής για Καρπάθειο: Οι αντιπολιτεύσεις της περιόδου εκείνης, δεν το ήθελαν και δεν το ψήφισαν.Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός