Eξαπάτησαν 78χρονη και της πήραν 15.000 ευρώ στη Ρόδο!

972

Περισσότερες από 15.000 ευρώ έδωσε ηλικιωμένη Ροδίτισσα σε  άγνωστο δράστη που επικοινώνησε μαζί της ως αστυνομικός, προκειμένου να … βγουν από τη φυλακή όπως της είπε, ο γιος της και η οικογένειά του!

Θύμα της γνωστής απάτης με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, έπεσε 78χρονη από τη Ρόδο πριν από τρεις ημέρες, η οποία πείστηκε και έδωσε στον άγνωστο δράστη που επικοινώνησε μαζί της, σχεδόν όλες τις οικονομίες της!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 12 Αυγούστου η ηλικιωμένη γυναίκα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα, ο οποίος της είπε ότι είναι αστυνομικός. Ο επιτήδειος την πληροφόρησε ότι ο γιος της είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητο  του ένα παιδί, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ανηλίκου. Ο ίδιος πρόσθεσε στην 78χρονη πως εξαιτίας του ατυχήματος ο γιος της, η νύφη και το εγγόνι της έχουν συλληφθεί και κρατούνται. Προκειμένου λοιπόν να αφεθούν ελεύθεροι η ηλικιωμένη γυναίκα θα έπρεπε να βάλει το ποσό των 15.000 ευρώ σε μία σακούλα και να το αφήσει σε συγκεκριμένο δέντρο που της υπέδειξε ο «αστυνομικός» στην πόλη της Ρόδου.

Πράγματι, η 78χρονη πήρε τα χρήματα ωστόσο παράλληλα προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον γιο της  και τα άλλα μέλη της οικογένειας του, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ουδείς απάντησε στα τηλεφωνήματα της.

Έτσι πείστηκε ότι πράγματι η κατάσταση ήταν όπως της είχε πει ο «αστυνομικός» και άφησε τα χρήματα στο σημείο που της είχε υποδείξει σε συγκεκριμένο δέντρο.

Αργότερα, όταν τελικά μίλησε με το γιο της και εκείνος της είπε πως τίποτα από όλα αυτά δεν είχαν συμβεί, η 78χρονη αντιλήφθηκε ότι είχε εξαπατηθεί και την επομένη (13 Αυγούστου 2020) κατήγγειλε το περιστατικό στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, η οποία διενεργεί τη σχετική προανάκριση.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο και σίγουρα ούτε και το τελευταίο για αυτό και από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου δόθηκαν στοιχεία για τον τρόπο «δράσης» των επιτήδειων αλλά και σημαντικές συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών και κυρίως των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα λοιπόν με την αστυνομία, οι δράστες έχουν συγκεκριμένες μεθοδολογίες, οι οποίες βάσει και των περιστατικών που έχουν καταγγελθεί και έχουν διερευνηθεί και εξιχνιαστεί είναι οι εξής:
➢ Απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
➢ Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου
➢ Απάτη με το πρόσχημα επιστροφής χρημάτων από Δημόσιες Υπηρεσίες.

Χρήσιμες συμβουλές
Παρατίθενται ενδεικτικά χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πείθονται εύκολα από άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν με σκοπό την εξαπάτησή τους.

• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

• Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

• Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

• Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών.

• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου καλεί πολίτες, φορείς και κοινωνικές δομές να ενημερώνουν τους ηλικιωμένους, ώστε να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100».

(ΠΗΓΗ:Ροδιακή)