Εκδηλώσεις για την 77η επέτειο Βύθισης του Αντιτορπιλικού “Βασίλισσα Όλγα” στη Λέρο.

343

Εκδηλώσεις για την 77η επέτειο Βύθισης του Αντιτορπιλικού “Βασίλισσα Όλγα” στο Λακκί Λέρου πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 στη Λέρο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και η ΥΝΤΕΛ, ετελέσθη επίσημος Δοξολογία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ.κ.Παϊσίου, με την συμμετοχή του Θεοφ.Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου και του Ιερού Κλήρου, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, του βουλευτού Δωδ/σου Ιωάννου Παππά, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, του Διοικητού ΔΜΝ Αντιναυάρχου (Μ) Γεωργίου Μπαμπλένη, του Διοικητού 80 ΑΔΤΕ Ταξιάρχου Γεωργίου Μανουρά, του Ακολούθου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, του Επάρχου Καλύμνου Εμμ.Μουσελλή, του Δημάρχου Λέρου Μιχ.Κόλια, του Διοικητού της ΥΝΤΕΛ Πλοιάρχου Π.Φιλιππίδη ΠΝ, του Διοικητού 588ΤΕ Αν/χου Κ.Καραμπέλια, του Λιμενάρχου Λέρου Αντ/ρχου ΛΣ Νικ.Κουτσοδόντη, του Διοικητού Α.Τ.Λέρου Αστυνόμου Β΄ Εμμ.Παπαδάκη, του προέδρου Ελληνισμού ΑΧΕΠΑ Π.Μαραβέλια, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του Προσκοπισμού και Οδηγισμού Λέρου, και λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, Φορέων και Συλλόγων, καθώς και αντιπροσωπειών των σχολείων με τις σημαίες τους.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις υπό του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Στεφάνια στο μνημείο πεσόντων του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» κατέθεσαν:

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στ.Πετράκης ΠΝ, ο Ακόλουθος Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Δήμαρχος Λέρου Μιχαήλ Κόλιας, ο Έπαρχος Καλύμνου Εμμ.Μουσελλής, ο Λιμενάρχης Λέρου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ν.Κουτσοδόντης, ο Διοικητής Α.Τ.Λέρου Αστυνόμος Β΄ Εμμ.Παπαδάκης, ο αντιπλοίαρχος ε.α. Μιχαήλ Κυπριωτάκης ως εκπρόσωπος των αποστράτων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, και ο πρόεδρος του οργανισμού για τον Ελληνισμό και την προώθηση των θεμάτων ΑΧΕΠΑ Ελλάς – περιφέρεια 25 Παντελής Μαραβέλιας.Μετά τις καταθέσεις στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατόπιν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Εν συνεχεία ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος στην ιστορία και τα ηρωϊκά κατορθώματα του πληρώματος του ένδοξου Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», ενώ τόνισε το υψηλό επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας.

Κατόπιν, οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, όπου ερρίφθησαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένος του Λακκίου. Τιμές, τόσο στη Δοξολογία, όσο και στις υπόλοιπες τελετές, απέδωσαν άγημα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σημαντική και ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού F462 «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και της Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» P268, που έλαβαν μέρος τις τελετές της 77ης επετείου βυθίσεως του ένδοξου Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

(Πληροφορίες από site Iεράς Μητροπόλεως)

(Φωτογραφίες από Έπαρχο Μανώλη Μουσελλή)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ -ΝΑΥΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Κυριακή 26η Σεπτεμβρίου 1943

Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» βυθίζεται στο Λακκί της Λέρου.

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 1943 η «Όλγα» μαζί με το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Intrepid», μετά από πολυήμερη περιπολία, κατέπλευσαν στο λιμάνι «Λακκί» της Λέρου και προσέδεσαν σε σημαντήρα.

Ήταν 10 το πρωί της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 1943, όταν το ραδιόφωνο στο καρέ Αξιωματικών μεταδίδει ακόμα την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και τα πληρώματα αναπαύονται, όταν ξαφνικά ο ουρανός γεμίζει από γερμανικά βομβαρδιστικά Ju-88, που εφορμούν κάθετα σε τρία κύματα και πλησιάζουν πολύ χαμηλά τα πλοία. Μετά την έκρηξη των πρώτων βομβών ο κυβερνήτης Πλωτάρχης Γ. Μπλέσσας τρέχει στο πρυμναίο κατάστρωμα κατευθυνόμενος από την αριστερή πλευρά προς την γέφυρα. Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες σπεύδουν να πάρουν τις θέσεις τους στα πυροβόλα και στο μηχανοστάσιο. Ο Μπλέσσας με τη χαρακτηριστική του ψυχραιμία, ενθαρρύνει και εμψυχώνει τους άντρες του «Δεν είναι τίποτα παιδιά, γρήγορα στα πυροβόλα». Δεν προλαβαίνει να συνεχίσει την πορεία του προς τη γέφυρα καθώς η επίθεση του τρίτου κύματος των Ju-88 είχε αρχίσει. Μια ριπή βρίσκει τον Μπλέσσα στο στήθος και στο λαιμό και πέφτει νεκρός στο κατάστρωμα της Όλγας, του πλοίου που αγάπησε και δοξάστηκε μαζί του. Γύρω του και άλλοι άνδρες χτυπιούνται από τις σφαίρες και σωριάζονται νεκροί δίπλα στον κυβερνήτη τους.

Το μοιραίο πλήγμα δεν αργεί. Δύο τουλάχιστον βόμβες πέφτουν πίσω από την πρυμνιά τσιμινιέρα και ανατινάζουν το βληματοθέσιο του Vickers και του τρίτου πυροβόλου των 127 mm. Μια φοβερή έκρηξη «ξεσκίζει» το κατάστρωμα σε όλο του το πλάτος διαμελίζοντας ανθρώπινα κορμιά, εκσφενδονίζοντας άλλους στη θάλασσα, παρασύροντας το πλοίο στο βυθό.

Στις 10:08΄ ο ανθυποπλοίαρχος Δανιήλ, ο αρχαιότερος αξιωματικός, δίνει τη διαταγή εγκατάλειψης του πλοίου, το οποίο βυθιζόμενο παρέσυρε στον υγρό τάφο του σημαντικό αριθμό ανδρών, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να εξέλθουν ή που είχαν πέσει στη θάλασσα από τη δεξιά πλευρά με επακόλουθο να παρασυρθούν από τη δίνη. Οι άντρες που βρισκόντουσαν στη θάλασσα, βλέποντας το πλοίο τους να χάνεται, βρήκαν τη δύναμη με το στήθος τους γεμάτο θαλασσινό νερό και πετρέλαιο να αναφωνήσουν «Ζήτω η Όλγα». Ήταν 10:11 ακριβώς όταν το νερό σκέπαζε για πάντα το ένδοξο πλοίο.

Μαζί με τον κυβερνήτη χάθηκαν ακόμα 6 αξιωματικοί, ένας αρχικελευστής, 9 υπαξιωματικοί, 28 δίοποι και 24 ναύτες. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες απώλειες ανδρών στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Το «HMS Intrepid» δεν βυθίστηκε στη συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή. Από το πλήρωμά του σκοτώθηκαν δύο και τραυματίστηκαν αρκετοί. Η μοιραία στιγμή για το βρετανικό πλοίο θα ερχόταν στις 16:42΄ της ίδιας μέρας όταν τα Ju-88 επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το έργο τους, εντόπισαν το πλοίο που είχε μεθορμήσει σε άλλη θέση και το βύθισαν. 15 βρετανοί έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν.

Οι ήρωες – νεκροί του «Βασίλισσα Όλγα»

Αξιωματικοί

Πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας, κυβερνήτης

Υποπλοίαρχος Μιχαήλ Γρηγορόπουλος

Υποπλοίαρχος Δημήτριος Μπάτσης

Υποπλοίαρχος (Μηχ) Αλέξανδρος Σακίπης

Σημαοφόρος Νικόλαος Σιμιτζόπουλος

Έφ. Σημαιοφόρος Ιωάννης Δουρής(1)

Επ. Σημαιοφόρος (Οικ.) Παναγιώτης Κονταράτος(2)

Υπαξιωματικοί

Αρχικελευστής Τηλεγραφητής Δανιήλ Σγουρός

Κελευστής (Ηλεκ.) Δημήτριος Μαστράκος(2)

Υποκελευστής Α΄ (Πυρ.) Αντώνιος Λιάσκος

Υποκελευστής Α΄ (Τορ.) Γεώργιος Ζήλος

Υποκελευστής Β΄ (Τηλ.) Μάριος Ξενάκης

Υποκελευστής Β΄ (Μηχ.) Δημήτριος Μπέης

Υποκελευστής Β΄ (Μηχ.) Γεώργιος Δούκας

Υποκελευστής Β΄ (Μηχ.) Ελευθέριος Μπαλόκας

Υποκελευστής Β΄ (Μηχ.) Ευθύμιος Πέρρος

Υποκελευστής Β΄ (Μηχ.) Χρήστος Βασιλειάδης

Δίοποι

Αρμενιστής Ιωάννης Παράβαλος

Πυροβολητής Γεώργιος Μπουλιέρης

Πυροβολητής Κυριάκος Τσαλαπατάκης

Πυροβολητής Γεώργιος Ζαχαράκης

Πυροβολητής Γεώργιος Μαραγκός

Πυροβολητής Στέφανος Νταβλιάκος

Πυροβολητής Βασίλειος Θεοδοσόπουλος

Πυροβολητής Ιωάννης Νομικός

Πυροβολητής Ανάργυρος Στεργίου

Πυροβολητής Βασίλειος Ρίζος

Πυροβολητής Λουκάς Παπαδογιαννάκης

Πυροβολητής Αντώνιος Ζαραβέλλας(2)

Πυροβολητής Ιωάννης Χριστόπουλος

Πυροβολητής Ευστράτιος Αρβανιτάκης(2)

Πυροβολητής Παναγιώτης Κουντούρης

Πυροβολητής Ιωάννης Καλαγκιάς

Πυροβολητής Κωνσταντίνος Κόκκαλης

Τορπιλητής Στυλιανός Σταματόπουλος

Τηλεγραφητής Μιχαήλ Στουραΐτης

Τηλεγραφητής Δημήτριος Μαρωνίτης

Διαχειριστής Αθανάσιος Μυλωνάς

Μηχανικός Εμμανουήλ Δημητρούλιας

Μηχανικός Γεώργιος Κωνσταντινέας

Μηχανικός Μαρκος Μένης

Μηχανικός Χριστόφος Σουρής

Ηλεκτρολόγος Σωτήριος Ιατρού

Ηλεκτρολόγος Αντώνιος Λεονταρίτης

Ηλεκτρολόγος Ιωάννης Παπαγεωργίου

Θερμαστής Στυλιανός Βαζαίος

Ναύτες

Αρμενιστής Νικόλαος Παναγιώτου

Αρμενιστής Γεώργιος Κάτρης

Πυροβολητής Ηλίας Βιντιάδης

Πυροβολητής Παναγιώτης Γκέτσος

Πυροβολητής Νικόλαος Δημητρίου

Πυροβολητής Νικόλαος Διακορώνιας

Πυροβολητής Ευτύχιος Καγιαβάς

Πυροβολητής Γεώργιος Καλαφάτης

Πυροβολητής Ιωάννης Κόλλιας

Πυροβολητής Χρήστος Αργύρης

Πυροβολητής Μιχαήλ Κουντούδης

Πυροβολητής Νικόλαος Μαυρομμάτης

Πυροβολητής Κων/νος Νικολαΐδης

Πυροβολητής Γεώργιος Τσούλος(2)

Τορπιλητής Μαρίνος Βόγας

Τορπιλητής Ευστάθιος Κριμιτζής

Μηχανικός Μάρκος Βιτάλης

Μηχανικός Μιλτιάδης Πεπερίδης

Μηχανικός Σωκράτης Τσάκος(2)

Ηλεκτρολόγος Ιωάννης Γαρδίας

Ηλεκτρολόγος Ελευθέριος Τσούμας

Θερμαστής Κων/νος Κοχείλας

Θερμαστής Γεώργιος Δήμου

Καταστρώματος Χρήστος Τσολάκης

Εσχαρεύς Μιχήλ Βάλβης

Σημειώσεις

(1) Σκοτώθηκε στις 20/4/1941

(2)Τραυματίες που απεβίωσαν

την επόμενη μέρα στο

νοσοκομείο της Λέρου

Πηγές

– Κωνσταντίνος Μεταλληνός «Βασίλισσα Όλγα – Ένα αντιτορπιλικό στη δίνη του πολέμου», Εκδόσεις Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος

– Ν. Ματάλας «Μικρό Χρονικό Μεγάλου Πολέμου»

– Παναγιώτης Γέροντας «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου», Έκδοση Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός