Η Κάλυμνος δεν είναι ηφαιστειακό νησί .Το έδαφος της αποτελείται από ιζηματογενή πετρώματα, ηλικίας από 300 εκ.ετών, που αναδύθηκαν από την θάλασσα από τεκτονικές ή ποσειδώνιες δυνάμεις όπως συχνά τις αναφέρει ο καλύμνικης καταγωγής αρχαιοδίφης Ιάκωβος Ζαρράφτης.
Ομως σε ορισμένες τοποθεσίες παρατηρούνται προιόντα ηφαιστειακής δραστηριότητας όπως ηφαιστειακοί τόφφοι και αναβλήματα. Αυτά τα ηφαιστειακά υλικά σήμερα είναι ορατά ως επι το πλείστον στον Αγ.Γεώργιο -Βαθύ με μέγιστο βάθος 40μ. και σε μερικές θέσεις με μικρότερες εμφανίσεις όπως τα Βλυχάδια, Λαζαράττο και Ενοχώραφα.
Το ερώτημα του μπορεί να τεθεί είναι το εξής.Εάν δεν έχει ηφαίστεια τότε από που μπορεί να προήλθαν; Από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Αβύσσου μεταξύ Κω και Νισύρου που εκδηλώθηκε 161000 χρόνια πριν. Ηταν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που σημειώθηκαν ποτέ στην ιστορία της Γης. Από την πτώση της τεράστιας καλδέρας της Αβύσσου δημιουργήθηκαν τόφοι και βολίδες από όξινη λάβα που μετακινήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πολύ θερμά τοξικά νέφη και θραύσματα παρασύρθηκαν προς την Κάλυμνο και στο Βαθύ όπου κατέπεσαν δημιουργώντας το στρώμα στον ηφαιστειότοπο του Αγ.Γεωργίου.
ΠΗΓΗ: Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]