«Για την τιμή των όπλων» η απόφαση του ΔΣ Καλυμνίων με την οποία ζητά τη μείωση των σημερινών συντελεστών Φ.Π.Α και την εξίσωση με αυτούς που ισχύουν σε Κω και Λέρο.

763

Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλυμνίων που λήφθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020 το ΔΣ ζητά τη μείωση των σημερινών συντελεστών Φ.Π.Α. που ισχύουν στο νησί της Καλύμνου και την εξίσωσή τους με τους αντίστοιχους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές των γειτονικών νήσων Kω και Λέρου.

 Είχε προηγηθεί  μια επιστολή του Δημάρχου προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού στις 17/9/2020 επισημαίνοντας την ανάγκη για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως επιτακτική για την οικονομική επιβίωση του τόπου μας, αφού τον τελευταίο καιρό το νησί μας πιέζεται σε ασφυκτικό βαθμό από τη μάστιγα του παραεμπορίου -από εγχώριους παράνομους και αλλοδαπούς πλανόδιους εμπόρους- καθώς επίσης και από το γεγονός ότι εισρέουν καθημερινά δεκάδες χονδρέμποροι από τα γειτονικά μας νησιά Κω και Λέρο, που έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ λόγω της ύπαρξης των Hot Spot, προκαλώντας την απόλυτη διάλυση του τοπικού εμπορίου.

Ωραία ακούγονται όλα αυτά και ποιος δεν θα ήθελε μία θετική εξέλιξη στο θέμα . Όμως για τους στοιχειωδώς γνωρίζοντας το θέμα πρόκειται για μία κίνηση εντυπωσιασμού, ή όπως θα λέγαμε πιο απλά «για την τιμή των όπλων» από τους πολιτικούς του νησιού.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στην Κάλυμνο ισχύει εδώ και 34 μήνες από της 1η Οκτωβρίου 2018 όπως και στα υπόλοιπα νησιά της Παραμεθορίου.

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα 5 νησιά (Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος) λόγω του ότι σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού. Και η απόφαση αυτή ανανεώνεται κάθε χρόνο και άγνωστο μέχρι πότε για τα συγκεριμένα νησιά.

Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών κατ’ εξαίρεση στην Κάλυμνο είναι φανερό ότι αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» και καμιά Κυβέρνηση δεν πρόκειται να το πράξει με τα σημερινά δεδομένα

Επιπλέον το αίτημα του ΔΣ κινείται σε λάθος κατεύθυνση και είναι χωρίς αντίκρισμα.

Η απόφαση που λήφθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο από την Περιφέρεια ήταν η διεκδίκηση επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Παραμεθορίου. Ένα αίτημα δίκαιο αλλά και ισχυρό που μπορεί να υποστηριχθεί από την Περιφέρεια, τους Δημάρχους όλων των νησιών ,τους βουλευτές της περιοχής και όλους τους νησιώτες αφού δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις.

Η μεμονωμένη διεκδίκηση κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να φέρει ή όπως λέμε στην καθομιλουμένη θα “πάει στον κάλαθο των αχρήστων”.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα και ας μην αρέσει στους πολιτικούς του νησιού.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός