Οι θερμοπηγές της Καλύμνου συνεχίζουν να παραμένουν αναξιοποίητες.(video)

1116

 Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα στην Κάλυμνο, αλλά και την πρόσφατη επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας προς το Δήμαρχο, ο φακός του kalymnos-news.gr βρέθηκε στο χώρο των Ιαματικών Πηγών του νησιού.

O Ιαματικός τουρισμός και ο Θερμαλισμός αποτελούν μία αναπτυσσόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού και η Κάλυμνος διαθέτει μία ιστορική ιαματική Πηγή που εδώ και πολλά έχει σταματήσει η λειτουργία της και παραμένει αναξιοποίητη.

 Αν και η αξιοποίηση των Θερμοπηγών Καλύμνου τα τελευταία 20 χρόνια φιγουράριζε στα προεκλογικά φυλλάδια όλων των Παρατάξεων και μάλιστα για τη σημερινή Δημοτική Αρχή αποτελούσε σημαία, δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει σε εγκατάλειψη και αναξιοποίητη.

 Η σημερινή Δημοτική Αρχή στην προηγούμενη θητεία της 2011-2014 ξεκίνησε τις διαδικασίες πιστοποίησης των Θερμοπηγών που αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση της. Επίσης τακτοποίησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς μίας σημαντικής έκτασης που την προσάρτησε στην υφιστάμενη αυξάνοντας τη συνολική έκταση για αξιοποίηση.

Η πιστοποίηση ολοκληρώθηκε από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Ι. Γαλουζή και οι Θερμοπηγές αναγνωρίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή εγγράφηκαν στο μητρώο του Υπουργείου Τουρισμού.

Στη συνέχεια το θέμα ήλθε στο ΔΣ για έγκριση ενοικίασης του χώρου και με όρους αξιοποίησης του από τον επενδυτή-ενοικιαστή. Μετά από 2 συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου, αφού στην πρώτη συνεδρίαση υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα να προκηρυχθεί  η ενοικίαση του χώρου για αξιοποίηση. Για διάφορους λόγους αυτό δεν υλοποιήθηκε.

 Η σημερινή Δημοτική αρχή στους 14 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποια κίνηση για την αξιοποίηση των θερμοπηγών.

Πριν μερικές ημέρες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας απέστειλε στο Δήμαρχο Καλυμνίων με Πρόταση ανάπτυξης της ιαματικής πηγής του δήμου Καλύμνου. Σχετικό δημοσίευμα μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

 Η αξιοποίηση των Θερμοπηγών Καλύμνου είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας για την Κάλυμνο και  νομίζουμε ότι ήλθε η ώρα η Δημοτική αρχή με τη συμβολή και των άλλων Παρατάξεων, πέραν από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και λόγια του αέρα , να αντιμετωπίσει με το ανάλογο ενδιαφέρον, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το θέμα.

Δείτε το ενδιαφέρον και κατατοπιστικό  ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

31-10-2020 Οι θερμοπηγές της Καλύμνου παραμένουν αναξιοποίητεςΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός