Πρόταση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας για την αξιοποίηση των Θερμοπηγών Καλύμνου.

1200

Πρωτοβουλία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας για την αξιοποίηση των Θερμοπηγών Καλύμνου.

Με επιστολή προς το Δήμαρχο προτείνεται η ανάπτυξη τςη Ιαματικής Πηγής της Καλύμνου,

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή:

Προς Δήμο Καλύμνου γραφείο δημάρχου κυρίου Δημήτρη Διακομιχάλη.

Θέμα: Πρόταση ανάπτυξης της ιαματικής πηγής του δήμου Καλύμνου από τον πανελλήνιο σύλλογο ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων  Ελλάδας με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Κύριε δήμαρχε

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στα τόσα χρόνια που ασχολούμαστε με την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων (17 χρόνια από την ίδρυσή του συλλόγου μας) δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε και την δική σας ιαματική πηγή αν και έχουμε επισκεφθεί όλες τις Λουτροπόλεις των νησιών μας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα που σήμερα βασανίζουνε όλη την ανθρωπότητα σχετικά με την υγεία αλλά και τη στασιμότητα στην ανάπτυξη σε διάφορους τομείς.
Μελετήσαμε με προσοχή το πού βρίσκεται σήμερα η δική σας ιαματική πηγή αλλά και το ευχάριστο είναι ότι επιτέλους αναγνωρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή το Υπουργείο Τουρισμού

Άρα στο εξής εκείνο που χρειάζεται είναι αν οι σημερινές εγκαταστάσεις είναι λειτουργικές αν όχι και τι μπορεί να προσφέρει ο δήμος Καλύμνου για  να ξαναλειτουργήσει αυτή η Λουτρόπολη.

Εμείς ζητούμε από τον Δήμο να μας ενημερώσει αν υπάρχει κάποια προμελέτη- η μελέτη για την ανάπτυξη αυτής της ιστορικής ιαματικής Πηγής

Θέλουμε με αυτήν την επιστολή μας να προβάλουμε το όλο θέμα και μαζί με τις άλλες Λουτροπόλεις να δώσουμε τη μάχη για την ανάπτυξη και αυτής της ιαματικής Πηγής.

Το Δ.Σ.. του συλλόγου μας στην επόμενη συνεδρίαση θα έχουμε σαν θέμα και τα Λουτρά της Καλύμνου και τρόπος ανάπτυξης αυτής της ιαματικής Πηγής.

Γνωρίζουμε ότι είστε μέλος του Συνδέσμου δήμων ιαματικών πηγών αλλά θέλω να τονίσουμε ότι ο πανελλήνιος σύλλογος αιματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος έχει δραστηριότητα εδώ και 17 χρόνια που δίνει μάχες κάθε μέρα και προβάλει το θεραπευτικό τουρισμό σε όλη την ανθρωπότητα.


Προτείνει σε διάφορα Υπουργεία την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού και αυτό θέλουμε να κάνουμε για την ιαματική Πηγή του δήμου Καλύμνου του ακριτικού μας αυτού νησιού.


Εν αναμονή της απάντησης κύριε δήμαρχε σας ευχόμαστε Καλή δύναμη στο έργο σας και κυρίως Καλή δύναμη το 2021 να έχετε τον κατάλληλο τουρισμό πού είναι η ψυχή του νησιού.

Τέλος θα σας ενημερώσουμε για τις αποφάσεις που θα πάρουμε το τι μπορούμε να κάνουμε για την ιαματική Πηγή του δήμου Καλύμνου.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ του συλλόγου

   ο πρόεδρος 

Ανέστης Αναστασιάδης.

Πρώην Αντιδήμαρχος δήμου
Θεσσαλονίκης τηλ 6948948426
Θεσσαλονίκη 29/10 2020. 

Υ.Γ. Παράρτημα του συλλόγου μας έχουμε και στην Κύθνο με εκπρόσωπο μας τον Δημήτριο Βασάλο αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβούλιου του δήμου και τον παρακαλέσαμε αν τα καταφέρει να σας επισκεφτεί ..

======================================================
To sait toy δήμου

«Οι πρώτες αναφορές για την ιαματική πηγή Θερμών Καλύμνου χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα κατά την ιταλική κατοχή του νησιού. Η λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου σταμάτησε το 1990 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.
Η σημερινή τουριστική δραστηριότητα στη θέση της θερμομεταλλικής πηγής περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο το εν ενεργεία αναψυκτήριο – εστιατόριο, την ομάδα καταδύσεων και την αξιοποίηση των παρακειμένων της πηγής, όμορφων παραλιών. Ιδιαίτερης σημασίας και προτεραιότητας για το δήμο Καλύμνου αποτελεί η μελλοντική αξιοποίηση της ιαματικής πηγής και η κατασκευή και λειτουργία μιας σύγχρονης μονάδας θερμαλισμού».

Χαρακτηρισμός του ιαματικού νερού Θερμών Δήμου Καλυμνίων Δωδεκανήσου:
Α) Θερμό (σήμερα 23-3-2014, η θερμοκρασία του ήταν 33,9 οC)
Γ) Υπερτονικό (λόγω των διαλυμένων σωματιδίων