Εκοιμήθη η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω, γερόντισσα Μαριάμ

1217

Εκοιμήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2020 η μοναχή Μαριάμ, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω

Μια μεγάλη μορφή που υπηρέτησε και καθοδήγησε πνευματικά την γυναικεία Ιερά Μονή της Κω από την ίδρυσή της το 1968 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ναθαναήλ τον Α’.

Για 52 συναπτά έτη η γερόντισσα Μαριάμ πρόσφερε με καλοσύνη, αγάπη και κατανόηση τους πνευματικούς της καρπούς στους πολυάριθμους προσκυνητές της Ιεράς Μονής.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επίγεια ζωή της ξεκίνησε αφού ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου τον οποίο υπηρέτησε πιστά όλα αυτά τα χρόνια.

Η γερόντισσα συμμετείχε στον Εσπερινό και στην Αρχιερατική Θεία λειτουργία, κοινώνησε των Αχράντων μυστηρίων και το απόγευμα της ίδιας ημέρας εισήχθη στο Νοσοκομείο Κω για να καταλήξει σήμερα στις 03:30πμ.

Η κατά κόσμον Αναστασία Τσουβαλά γεννήθηκε το 1940 στη Ρόδο.

Το Σεπτέμβριο του 1966 διορίστηκε δασκάλα στο 5θέσιο τότε Δημοτικό σχολείο Ασφενδιού Κω, σε 8 μήνες (ανήμερα του Λαζάρου) δήλωσε παραίτηση καθώς ο πόθος της για τον μοναχισμό είχε κατακλύσει την ψυχή της.

Δύο μήνες αργότερα ήρθε στο νησί ο νέος τότε Μητροπολίτης Ναθαναήλ ο Α’ ο Δικαίος, ο οποίος και απέτρεψε τον πατέρα της που ήρθε να την παραλάβει για να επιστρέψει στο νησί της, λέγοντάς του τα σχέδιά του για την ανέγερση της Μονής.

Τότε ο μακαριστός Ναθαναήλ ο Α’ αναζήτησε τόπους για τη δημιουργία της Μονής αρχικά στο Μονάγρι, στην συνέχεια στους Αγ. Αναργύρους Καρδάμαινας, στον Κρίκελο της Κεφάλου κλπ. Τελικά οικονόμησε ο Θεός και ο Άγιος Νεκτάριος να βρεθεί ο χώρος όπου στεγάζεται σήμερα η Ιερά Μονή στην  περιοχή Γιαπυλί (που σήμερα ονομάζεται Άγιος Νεκτάριος).

27 Δεκεμβρίου 1967 ο μακαριστός Μητροπολίτης θεμελιώνει της Ιερά Μονή. Μέσα σε τέσσερις μήνες τον Απρίλιο του 1968 ήταν έτοιμη η Μονή, αρχικά με 5 μοναχές με καθηγουμένη την γερόντισσα μοναχή Μαριάμ, στην συνέχεια έγιναν 10 και σήμερα 7.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα 12 Νοεμβρίου 2020 στις 14:30 στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου Κω, όπου και θα ταφεί η γερόντισσα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Λόγω των αυστηρών μέτρων η κηδεία θα πραγματοποιηθεί χωρίς κόσμο, ιερείς κλπ.

Ο Κύριος που τόσο αγάπησε να την αναπαύσει μετά των εκλεκτών του.

Να έχουμε την ευχή της.

(ΠΗΓΗ: Ageanews.gr)