Η πρόταση του Ι.Μαστροκούκου για τη χρήση του ακινήτου της Δημοτικής Αγοράς-Διαφωνεί στο να μετατραπεί σε αίθουσα συνεδριάσεων ΔΣ (video)

1606

Την περασμένη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση του θέματος « Τροποποίηση χρήσης ακινήτου Δημοτικής Αγοράς»

Το εν λόγω θέμα δεν συζητήθηκε, αφού για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Δημοτική Αρχή ζήτησε την αναβολή του.

Με αφορμή αυτή την αναβολή του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος  μειοψηφίας  Ιωάννης Μαστροκούκος παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο kalymnos-news.gr  καταθέτοντας την πρόταση της δικής του παράταξης για τη δημοτική αγορά, λέγοντας ότι  την Τετάρτη ήταν η δεύτερη συνεδρίαση που γίνεται για το θέμα . Την πρώτη φορά ,πριν από 10 ημέρες αναβλήθηκε ,ζήτησαν αναβολή και την Τετάρτη πάλι ξαναζήτησαν αναβολή.

Και όπως συμπλήρωσε είμαι αναγκασμένος να δημοσιοποιήσω την πρόταση μας και να παρακαλέσω τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αν εμείς είμαστε Δημαρχία αυτό θα κάναμε

Η συνέντευξη ξεκίνησε με το Ι. Μαστροκούκο να κάνει ένα αιχμηρό σχόλιο λέγοντας: για μία ακόμη φορά τρομάζω για την κατάντια και τις επιλογές που έχει η νυν δημοτική Αρχή.

Και συνέχισε :

 Γιατί το λέω αυτό; Έχουμε τρία πράγματα τα οποία  είναι καραμπόλα μεταξύ τους. Πρώτο είναι η αίθουσα του Αναγνωστηρίου , η λεγόμενη Δημοτική Βιβλιοθήκη, που σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ, που πήγαμε προσωρινά . Δεύτερο είναι η κλειστή δημοτική αγορά και τρίτο είναι ο όροφος του Δημαρχείου.

Αυτά τα τρία πράγματα συνδέονται μεταξύ τους ως εξής:

Πρώτο, Από το σημερινό χώρο που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, έπρεπε να είχαμε φύγει χθες. Να αδειάσει η Δημοτική βιβλιοθήκη και ν’ αξιοποιηθεί από το Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» όπως αρμόζει.

Δεύτερο έχουμε τη Δημοτική αγορά. Μία δημοτική αγορά που κάποτε ήταν το κέντρο αναφοράς του νησιού ,σήμερα εξακολουθεί σε άλλα νησιά να αποτελούν οι δημοτικές αγορές κέντρα αναφοράς για κάθε επισκέπτη κι εμείς στην Κάλυμνο αποφασίσαμε, όσο μέρος αυτής έχει μείνει ,να το φτιάξουμε ,φτιάχτηκε για να λειτουργήσει ως δημοτική αγορά, βρέθηκαν και  πληρώθηκαν αρκετά εκατομμύρια δραχμές γι’ αυτό το σκοπό  και φθάσαμε σήμερα να θέλουνε τη Δημοτική αγορά να της αλλάξουν χρήση. Δηλαδή να μην λειτουργήσει καθόλου ως κέντρο αναφοράς εμπορίου αλλά να γίνει αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου.

 Τρίτο. Πριν σας πω που θα πάμε, να σταθώ στη δημοτική αγορά. Είναι ένας χώρος πέραν από την ιστορικότητα και τους συναισθηματικούς δεσμούς είναι ένας χώρος ουσίας που μπορεί  να αποτελέσει πραγματικό χώρο αναφοράς εμπορίου, για όσους από τον πρωτογενή τομέα θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χώρο.

Εδώ έχουμε πάθει πραγματική παράκρουση θα έλεγα. Ότι πάμε να κατασκευάσουμε, το αφήνουμε στη μέση. Ο κ. Γαλουζής το 2014 και μετά τα εγκαίνια σε ερώτηση δική μας μετά από 2 χρόνια απραξίας ,του κ. Ζερβού, η απάντηση ήταν, δεν θα τη χρησιμοποιήσω ως δημοτική αγορά θα της αλλάξω χρήση. Να γίνει αίθουσα δημοτικού συμβουλίου. Θα το φέρω λίαν σύντομα στο ΔΣ. Πέρασε ο χρόνος του κ. Γαλουζή, έρχεται ο κ. Διακομιχάλης «το γουδί το γουδοχέρι» δεν θα τη χρησιμοποιήσω ως δημοτική αφορά θα της αλλάξω χρήση, θα την κάνω αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου .

Και ρωτώ όλος αυτός ο σχεδιασμός ο οποίος έχει γίνει ,όλα αυτά τα χρήματα που έχουν εξευρεθεί και έχουν πληρωθεί γι’ αυτό το σκοπό, όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος περιμένει ,την αξιοποίηση αυτού του χώρου ,γιατί να μην υπάρξει ένα κίνητρο για τα νέα παιδιά τα οποία ασχολούνται ή μπορούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ,πέρα από τη μελισσοκομία, πέρα από τα είδη λαϊκής τέχνης, πέρα απ’ οτιδήποτε. Είναι και ως κίνητρο τα νέα παιδιά αντί να πηγαίνουν και να πιάνουν το κάθε Δήμαρχο και να παρακαλούν ένα ρουσφέτι και μάι πρόσληψη από το παράθυρο, υπάρχουν διάφορες δράσεις που μπορούν τα παιδιά να βρουν διέξοδο. 

Και ο κ. Μαστροκούκος κατέληξε με την πρόταση της Παράταξης του.

1, Να φύγουμε από την αίθουσα των συνεδριάσεων

2. Η δημοτική αγορά να αξιοποιηθεί για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε και όσο κομμάτι είναι αυτό

3. Στο Δημαρχείο από πάνω μπορεί να ανοίξει η αίθουσα των συνεδριάσεων, σημερινή αίθουσα υποδοχής μπροστά στο γραφείο δημάρχου ,αυτή μαζί με το χώρο του Γραφείου του Δημάρχου και τον χώρο πίσω το Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου ,που φτάνει μέχρι την πίσω πλευρά, είναι ένας χώρος τεράστιος . Μπορεί να γίνει μία μεγαλοπρεπέστατη αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και εκδηλώσεων για τους επισκέπτες του δήμου. Το γραφείο του Δημάρχου μεταφέρεται στο στρογγυλό εκεί που είναι το Ληξιαρχείο με δίπλα τις υπηρεσίες του. Οι Υπηρεσίες του Δήμου διαμορφώνονται διαφορετικά ,με γκισέ ,με τζάμι μπροστά για να είναι προσπελάσιμες εύκολα για το λαό, σε ένα χώρο άνετο και ευάερο για τους Υπηρεσιακούς παράγοντες ,οι οποίοι στενάζουν μέσα στις κλειστές πόρτες και στους μικρούς χώρους.

Όλα αυτά που σας λέω υπάρχει μελέτη έτοιμη και όχι μόνο αλλά είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός είχε εγκατασταθεί ο εργολάβος και τότε ο κ. Διακομιχάλης που είχε επανέλθει το 2011 στη εξουσία ,όχι μόνο δεν το προχώρησε ,αλλά διέλυσε την εργολαβία γιατί είχε τα δικά του θέματα με την 3Κ ,διέλυσε εντελώς την εργολαβία και πλήρωσε και αρκετές χιλιάδες ευρώ για να απομακρυνθεί ο εργολάβος κι έκτοτε παραμένει ως έχει η κατάσταση.

Ανακεφαλαιώνοντας και επιγραμματικά ο Ι. Μαστροκούκος είπε η πρόταση μας είναι τριπλή .

1. Φεύγουμε άμεσα από το Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

2. Αξιοποιείται άμεσα ο χώρος ως Δημοτική αγορά και

3. Αξιοποιείται η υπάρχουσα μελέτη για τον όροφο του Δημαρχείου και γίνονται όλα αυτά που προείπα.

Έτσι θα μπορούμε να πηγαίνουμε παρακάτω και όχι να κάνουμε βήματα πίσω

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Ι Μαστροκούκος στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

26-11-2020 Η πρόταση του Ι.Μαστροκούκου για τη χρήσης ακινήτου Δημοτικής Αγοράς