Ουράνιο Τόξο- Του Παναγιώτη Γιαμαίου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού

477

             Συνήθως μετά την καταιγίδα προβάλλει παρηγορητικά το ουράνιο τόξο.

             Ως χώρα, το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, διανύουμε  μια διαρκή, πρωτοφανή καταιγίδα. Η πανδημία που έφερε αυτήν την κοινωνική αναστάτωση, το γενικό …ξεκούρδισμα  και τον οικονομικό μαρασμό, η συνεχής τουρκική προκλητικότητα σε Έβρο και θάλασσες, το προσφυγικό-λαθρομεταναστευτικό, οι καλοκαιρινές  πυρκαγιές παντού, οι θεομηνίες σε Ιόνια νησιά, Θεσσαλία(Καρδίτσα), Εύβοια, Χανιά, Ρέθυμνο κλπ, ο σεισμός των 6,7 ρίχτερ, με τις γνωστές πληγές που άφησε στη Σάμο έχουν-όλα μαζί- εδραιώσει μια γενικευμένη δυσθυμία.

Η σίγουρη, πια, ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν σε 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, αχνοφέγγει στο βάθος για όλους μας ως μια ηλιαχτίδα αισιοδοξίας και γιατί όχι ως ουράνιο τόξο! Η αλλαγή οικοδεσπότη στο Λευκό Οίκο ευελπιστούμε ότι θα επηρεάσει τα παγκόσμια πράγματα και, ασφαλώς, και τα δικά μας.

 Ευτυχώς που αποχωρεί από το οβάλ γραφείο ένας απρόβλεπτος διάττων αστέρας της αμερικανικής και συνακόλουθα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, ένας ακατάσχετος δημαγωγός, που έφτασε στο ύψιστο αξίωμα της πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμης όχι λόγω του πολιτικού του εκτοπίσματος, της πολιτικής του παιδείας αλλά του βαριού πορτοφολιού του. Ένας πετυχημένος, πράγματι, επιχειρηματίας, που το μόνο του όπλο ήταν το επικοινωνιακό του χάρισμα κι η ικανότητά του να μιλά με τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο στην ψυχή του μέσου Αμερικάνου.

Τον διαδέχεται ένας σοβαρός άνθρωπος, μετρημένος, καλλιεργημένος, ισορροπημένος, με πλούσια πολιτική εμπειρία και χτυπημένος πολλές φορές από τη μοίρα, που τον καθιστούν πιο σοφό, πιο γήινο, πιο ανθρώπινο.

Αγαπά την Ελλάδα και δε διστάζει να το ομολογεί ανοιχτά και με περηφάνια. Αυτή η εκπεφρασμένη του αγάπη προς τη χώρα μας και στον πολιτισμό της και, παράλληλα, οι θέσεις που έχει πάρει προεκλογικά για τη συμπεριφορά της  ταραχοποιού Τουρκίας και του προέδρου της, ασφαλώς κι έχουν θορυβήσει τους γείτονες. Ο νικητής των αμερικανικών εκλογών γνωρίζει σε βάθος τα ελληνικά θέματα και το Κυπριακό. Βέβαιο είναι ότι μετά απ΄αυτή την εξέλιξη θα αλλάξουν άρδην τα σχέδια στην Άγκυρα, τουλάχιστον μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στις αρχές του 2021.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ  δήλωνε ωμά  και απροκάλυπτα, ακόμη και μπροστά στα μούτρα των Ελλήνων πρωθυπουργών, πριν κλειστούν στην αίθουσα για τις επίσημες συνομιλίες,  ότι ο Ερντογάν είναι φίλος του. Ήταν δηλώσεις που, σίγουρα, κολάκευαν τον Τούρκο Σουλτάνο, τον ενθάρρυναν, τον αποθράσυναν γενικώς, τον «ξεπαλούκωναν» καλύμνικα.

Έτσι λοιπόν, αυτή η νίκη των Δημοκρατικών στην Αμερική έφερε μια ανακούφιση παγκοσμίως-πλην Τουρκίας- και σπάει για τη χώρα μας μια καταθλιπτική ακολουθία.

Μακάρι αυτή η αλλαγή να φέρει την κανονικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, γαλήνη στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο και καλύτερες μέρες σ΄όλο τον πλανήτη.