Ο αποχαιρετισμός στο Μανώλη Χούλη (1926-2020)από τη Μαρία Ζαίρη

1214

Ο τελευταίος επιζών μιας μεγάλης σειράς Καλυμνίων Καλλιτεχνών Ο Μανώλης Χούλης μας άφησε οριστικά. Εδώ και καιρό είχε σταματήσει να δημιουργεί, καθώς η υγεία του είχε κλονισθεί σοβαρά.

Φωτογράφος στο επάγγελμα αλλά συγχρόνως προικισμένος σκιτσογράφος, αγιογράφος, αληθινός ζωγράφος πήρε τη θέση του στο Πάνθεον των αξιόλογων ανθρώπων του νησιού.

Θυμάμαι ,όταν πριν από όχι και πολλά χρόνια έκανε την τελευταία του έκθεση στο Παρθεναγωγείο (νυν ναυτική Σχολή) γέμισε όλες τις  αίθουσες με τους πίνακες του. Σ’ αυτούς είχε στην κυριολεξία ζωγραφίσει την παλιά ζωή της Καλύμνου.

Όλοι ανάμεσα τους κι εγώ, θαυμάσαμε το εύρος των θεμάτων, την ωραία απεικόνιση, τον πλούτο που είχε παρουσιαστεί μπροστά μας.

Αυθόρμητα τον ρώτησα: Κύριε Χούλη τι σκέπτεσθε γι’ αυτά τα έργα; Κι η απάντηση του ήταν: Θα ήθελα να μπορούσε να τα αγοράσει ο Δήμος μας κι εκείνος να τα εκθέτει…

Ωστόσο την έχει την έκθεση του ο Χούλης στις εκκλησίες που αγιογράφησε όπως πχ Αρχάγγελος μπροστά και άλλες και όχι μόνο εδώ, όπως στην Κω, το μοναστηράκι του αεροδρομίου.

Κι είναι κι οι πίνακες του όπως αυτοί στο Αναγνωστήριο, στη αίθουσα του Αρχαγγέλου, σε σπίτια και όπου αλλού οι Καλύμνιοι αποζητούν έργα αξιόλογα.

Ο Χούλης Μανώλης, ο ευγενής , ο καλωσυνάτος, ο εργατικός και ευαίσθητος καλλιτέχνης στις μορφές των έργων του ξεδίπλωσε θαρρείς το δικό του ψυχικό κόσμο.

Σε όλα τα έργα του η ίδια γλυκύτητα η ίδια ευγένεια και λεπτότητα, η ίδια φωτεινή και αέρινη αποτύπωση.

Στο σπίτι μας πάντα θα έχουν θέση δύο δώρα του προς τον άντρα αείμνηστο Μιχάλη Ζαίρη:

Μία ελαιογραφία με τον Ιπποκράτη (ίσως και λόγω ιδιότητας και την αφιέρωση Στον αγαπητό Μιχάλη Π.Ζαϊρη Χούλης 95 κι ένα σκίτσο του μεγάλου ζωγράφου Μανώλη Ζαίρη.

Ο Μανώλης Χούλης, μία  ξεχωριστή παρουσία πρόσφερε το έργο του και μετά μας αποχαιρέτησε αθόρυβα όπως έζησε.

Στους δικούς του τα συλλυπητήρια και την αγάπη μας μαζί με την ευχή να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του

Μαρία Ζαίρη

Κάλυμνος 8 Νοεμβρίου 2020
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός