Συνέντευξη του Ι.Μαστροκούκου για τη βύθιση του σκάφους «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» -Να απαλλαγεί ο Γ.Θανάτσης από τις διαπραγματεύσεις με ασφαλιστικές (video)

1595

Συνέντευξη παραχώρησε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 το απόγευμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εν πλώ στο σκάφος «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ  Νάξου και Σχοινούσας την περασμένη Κυριακή.

Τον Ι.Μαστροκούκο πλαισίωναν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης του.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ξεκίνησε λέγοντας ότι πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για την ολοσχερή καταστροφή και τελικά βύθιση  του “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ”.

Το συμβάν εγείρει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για τα οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Ως τώρα η Διοίκηση της ΑΝΕΚ δεν έχει δώσει καμία εξήγηση  και καμία ενημέρωση προς τον Καλυμνιακό λαό με αποτέλεσμα πέρα από τη θλίψη και τη στεναχώρια όλων των απανταχού  Καλυμνίων ,όλοι έχουν απορίες και ερωτήματα.

Εμείς με τη σειρά μας, με αίσθημα ευθύνης και όση γνώση έχουμε, θα μεταφέρουμε αυτή τη γνώση στον Καλυμνιακό λαό.

Ως πρώτη αντίδραση την Κυριακή μετά την ενημέρωση για αυτό το θλιβερό συμβάν της βύθισης του «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» εμείς εκδώσαμε  δτ  την 1.11.2020 όπου καταγράφηκαν οι δικές μας απόψεις κρατώντας χαμηλούς τόνους λόγω της σοβαρότητας του θέματος και να μας δοθεί ο χρόνος να έχουμε την όποια ενημέρωση .

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΚ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στη συνέχει ο Ι.Μαστροκούκος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του με συνεργάτες του στα Γραφεία της ΑΝΕΚ για ενημέρωση  και την αντιμετώπιση που είχαν λέγοντας:

 Θεωρήσαμε δε στάση σοβαρή, υπεύθυνη και πρέπουσα την επόμενη ημέρα Δευτέρα στις 2 του Νοέμβρη, εμείς οι ίδιοι ανεξαρτήτως από πρόσωπα, από σχέσεις, εάν είναι συμβατά ή όχι να επισκεφτούμε επισήμως τα γραφεία της ΑΝΕΚ και να ενημερωθούμε στο βαθμό που είχαν κι αυτοί ενημέρωση, για το τι έχει συμβεί για το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ».Τριμελής ομάδα αποτελούμενη από εμένα ,τον κ. Λελέκη,τον κ. Μακρυνάκη   Και οι τρεις μέτοχοι της Εταιρείας και δημοτικοί σύμβουλοι. Πήγαμε στις 11.00 η ώρα στα Γραφεία της ΑΝΕΚ.

Στη συνέχεια ο Ι.Μαστροκούκος  αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο Γ.Θανάτση ο οποίος τους είπε.

1.Το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» αναχώρησε το πρωί της Κυριακής από το λιμάνι της Καλύμνου προς Πέραμα για την ετήσια συντήρηση –επισκευή.

2.Το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» είχε  όλα τα σχετικά δικαιολογητικά σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

3.Είχε πλήρη σύνθεση.

4.Περί ώρα 2.00 και 2.15 εκδηλώθηκε φωτιά στο «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ»

5.Οι επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα και περισυνελέγηασν από παρακείμενα σκάφη.

6.Οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν στα Κουφονήσια για τις πρώτες βοήθειες, ευτυχώς όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

7.Από τις 2.15 έως και τις 5.45 το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ « φλεγόταν όπου τελικά βυθίστηκε

ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Εκεί όπως είπε ο κ. Μαστροκούκος, το διέκοψε εκφράζοντας την απορία:

Από τις 2.00 έως 5.45 τόσες ώρες, μόνο το σκάφος ακυβέρνητο να φλέγεται αβοήθητο;

Απάντηση:Προσπαθήσαμε να το ρυμουλκήσουμε αλλά έσπασε ο κάβος.

Ξανά ερώτηση. Από την ανάρτηση του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ Μιχάλη Τεζάρη είδα ότι..  

Και εκεί εξεμάνη. Εκεί άλλαξε το ύφος και η εκφορά του λόγου του και με προτεταμένο δάχτυλο μου λέει: κ.Μαστροκούκο εγώ δεν απαντώ σε καμία ανάρτηση, σε κανένα δημοσίευμα τίποτα ,αυτό που έγινε παλιότερα δεν θα το επιτρέψω να ξαναγίνει. Θα διασφαλίσω με κάθε νόμο τα συμφέροντα και την αξιοπιστία της Εταιρείας

Συνεχίζει ο κ. Θανάτσης, σας λέω από τώρα ότι όποιος αναφερθεί δημοσίως και θα βλάψει τα συμφέροντα της εταιρείας θα προβώ σε όλες στις ενέργειες εναντίον του .Στην εταιρεία δεν θα κάνει κανείς ζημιά όπως παλιότερα ο κ. Λελέκης.

Κι εκεί άρχισε να στρέφει τη συζήτηση προς τον κ. Λελέκη λέτε και ήταν φταίχτης και να χάνεται κοινώς το αντικείμενο της συζήτησης.

 Δεχθήκαμε λεκτικές απειλές εμμέσως να μην μιλάμε και όπως πήγαμε στο παρακείμενο γραφείο για να καταθέσουμε ένα έγγραφο ο υπάλληλος της Εταιρείας κ. Αλαχούζος μας επιτέθηκε λεκτικά ,ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εμείς και οι μέτοχοι και οι εκπρόσωποι του λαού κι εγώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουμε καμιά δουλειά εδώ και να σηκωθούμε και να φύγουμε γιατί τώρα διοικούν άλλοι.

Γιατί πήγαμε στο σπίτι κανενός και δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αυτή ήταν η εμπειρία μας από την καλή διάθεση να πάμε στα γραφεία της Εταιρείας και να ενημερωθούμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΑΛΟΥΖΉ ΠΟΥ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ  ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Στη συνέχεια ο Ι.Μαστροκούκος ανέφερε: Θέλω να κάνω ένα σχόλιο πριν προχωρήσω στα δικά μας.

Την επόμενη ημέρα είδε το φως της δημοσιότητας ένα δελτίο τύπου της Παράταξης του κ. Γαλουζή.

 Ο κ. Γαλουζής επιρρίπτει ευθέως τις ευθύνες στον Πρόεδρο της ΑΝΕΚ κ. Θανάτση με τη διαχείριση της απόφασης του ΔΣ και διαπιστώνει την προχειρότητα του κ. Θανάτση σχετικά με την μετάβαση του σκάφους στον Πειραιά.

Διαπιστώνει ο κ. Γαλουζής επί δικής του θητείας το σκάφος πάντα συνοδευόταν από μηχανικό σε πλόες προς Πειραιά και αντιστρόφως. Κάνει αναφορά για συνεργασία με αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρεία αναφέροντας ως ασφάλεια το ποσό  των 900.000 ευρώ.

Γιατί τα σχολιάζουμε αυτά; Γιατί για μας έχουν βαρύνουσα σημασία. Ο κ. Γαλουζής και η παράταξη του είναι συνεργαζόμενες Παρατάξεις με τον κ. Διακομιχάλη. Διοικούν το Δήμο, διοικούν και την ΑΝΕΚ. Μέσα ο κ. Γαλουζής είχε δύο μέλη.Τον κ. Μαγκούλια που παραιτήθηκε και τον κ. Μελά άρα έχουν άμεση ενημέρωση εκ των έσω.

Τα στοιχεία πιθανόν και τα έγγραφα και οι αποφάσεις που αυτό τον κάνει να γράφει και να μιλά με αυτό τον τρόπο.

Και διαπιστώνει προχειρότητα του Προέδρου και διαχωρίζει τη δική του θητεία και τις επιλογές της από την τωρινή και ερωτώ. Τι είναι  αυτό που γνωρίζει παραπάνω ο κ. Γαλουζής ως συνεργάτης και διαχωρίζει τη θέση του; Γιατί δεν πρέπει να το γνωρίζουμε  κι εμείς; Επίσης ρωτώ γιατί ειδικεύει ο κ. Γαλουζής στο αξιόπιστο της ασφαλιστικής εταιρείας επί θητείας του;

Έχει αλλάξει κάτι; Είναι εύλογα ερωτήματα που ο κάθε λογικός νους μπορεί να παράξει.

Να μας τα πουν ευθέως για να γνωρίζουμε κι εμείς τι γίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ

 Ο Ι. Μαστροκούκος συνεχίζοντας την συνέντευξη του επανήλθε στην επίσκεψη στα Γραφεία της ΑΝΕΚ σχολιάζοντας την αντιμετώπιση που είχαν λέγοντας μεταξύ άλλων ; Μου προκάλεσε εντύπωση το τεράστιο θράσος . Η Εταιρεία ανήκει στην Κάλυμνο. Και είπε ο κ. Θανάτση δεν θα επιτρέψω να κάνει κανείς ζημιά την Εταιρεία και θα διασφαλίσει την αξιοπιστία της.

Μήπως  έχουμε  πάθει παράκρουση. Ποιός να κάνει ζημιά μεγαλύτερη από αυτή που έχει γίνει τώρα και το σκάφος βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας. Όταν οι ίδιοι έχουν προσβάλει την αξιοπιστία;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ

Μία σειρά ερωτημάτων έθεσε στη συνέχεια ο Ι.Μαστροκούκος ,μεταξύ των οποίων :

-Ρωτάμε γιατί τέτοια εμμονή το σκάφος να πάει στον Πειραιά; Γιατί τέτοια πρεμούρα ; Κι όταν εμείς το αναφέραμε , περίπου μας είπαν ότι είμαστε φαντασιόπληκτοι.-

-Πως στέλνετε το σκάφος τόσα μίλια μακριά με ένα καπετάνιο ,έναν ναύτη και μια γυναίκα;

-Που το στέλνετε και βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του πληρώματος που ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα;

 ΓΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ

Αντί απαντήσεων άκρα του τάφου σιωπή και μία διάθεση για πολιτικό τζερτζελέ κι ευθύνες αλλού κι αλλού.

Κύριοι ευθύνες υπάρχουν, δεν μας ενδιαφέρει τώρα να ασχοληθούμε με αυτές. Αυτές θα προκύψουν για όποιους προκύψουν και όποιοι είναι. Εμείς δεν έχουμε την κατάλληλη πληροφόρηση ούτε ανακριτές ούτε εισαγγελείς είμαστε.

Όμως όταν το χρήμα είναι δημόσιο κι όταν κανείς ηγείται ενός θεσμού ευθύνες υπάρχουν και αναλαμβάνονται και δεν είδα καμία ανάληψη ευθύνη από κανένα και κανένα Πρόεδρο. Αυτά θα ειπωθούν εν καιρώ.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΘΑΝΑΤΣΗ ΑΠΌ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ

Κλείνοντας ο Γιάννης Μαστροκούκος είπε, θέλουμε να σταθούμε αρωγοί και φέρνουμε κάποιες προτάσεις:

1.Να γίνει άμεση σύγκληση του ΔΣ για να ενημερωθούμε όλοι δημοτικοί σύμβουλοι και μέτοχοι επισήμως από το Δήμαρχο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

2. Να ενημερωθούμε για την ασφαλιστική εταιρεία και τις διεκδικήσεις  και προτείνουμε να απαλλαγεί για το συγκεκριμένο θέμα από τη διαχείριση και την ευθύνη ο Πρόεδρος κ. Θανάτσης.

3. Να δοθεί για τεκμηρίωση, για καλύτερη αποτελεσματικότητα, οι συνομιλίες με τις ασφαλιστικές  εταιρείες και Υπουργεία στο γραφείο ενός τεχνοκράτη ,εξειδικευμένου και προτείνουμε το γραφείο του κ. Ψαρομπά Βασίλη ,ο οποίος είναι ο κατασκευαστής του πλοίου ο ναυπηγός ,είναι  επιθεωρητής της Εμπορικής  Ναυτιλίας ,ήταν στον Ελληνικό νηογνώμονα ,είναι επιθεωρητής του Υπουργείου Ναυτιλίας, συμμετέχει στο συνδικαλιστικό όργανο  ούτως ώστε με τρόπο ,με γνώση, όλη αυτή η αλληλογραφία απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες να γίνουν με τρόπο που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Εταιρείας.

Και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το κάνει γιατί δεν έχουν τη γνώση ούτε ο Πρόεδρος κ.Θανάτσης ,ούτε ο κ. Ζωίδης, ούτε ο κ. Γιαννικουρής ούτε ο κ. Μελάς που είναι μέλη του ΔΣ. Αυτά ας το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν για το καλό της Εταιρείας και του αύριο.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα έχουμε καιρό να τα πούμε. 

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Ι.Μαστροκούκος στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμντάς για το kalymnos-news.gr

Συνέντευξη του Ι.Μαστροκούκου για την πυρκαγιά και βύθιση του σκάφους «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ»Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός