«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».Οι προεκλογικές εξαγγελίες της Δημαρχίας Δ.Διακομιχάλη που 15 μήνες μετά είναι στα αζήτητα.

3681

Εδώ και 3 μήνες περιμένουμε τον απολογισμό έργου της σημερινής Δημοτικής Αρχής για τον πρώτο χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου.

 Όπως κατ’ επανάληψη δήλωνε ο Δήμαρχος Δημήτριος Διακομιχάλης το προηγούμενο διάστημα, προετοίμαζε αυτή τη διαδικασία.

Μέσα στον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι αυτό θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας μάλιστα με έμφαση ότι τον πρώτο χρόνο έγινε έργο τετραετίας.

Ο Σεπτέμβριος πέρασε χωρίς αυτό να γίνει και ο απολογισμός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Ο Οκτώβριος πέρασε, κάτι ειπώθηκε για Νοέμβριο ο οποίος όμως τελειώνει χωρίς κανένα απολογισμό.

Σήμερα δεν θα μας απασχολήσει το θέμα αυτό, ούτε οι δικαιολογίες που τυχόν  προβάλλει η δημοτική Αρχή περί μέτρων κορωνοϊού, αφού ο απολογισμός έργου του πρώτου χρόνου μπορούσε να γίνει με μία συνέντευξη στα ΜΜΕ είτε με ένα δελτίο τύπου.

Στο σημερινό μας δημοσίευμα θα περιοριστούμε στις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής Αρχής για μεγάλα σημαντικά έργα για τα οποία ήταν προετοιμασμένη, με την ανάληψη της εξουσίας εφόσον την εμπιστευόταν ο Καλυμνιακός λαός να τα δρομολογήσει και να τα υλοποιήσει άμεσα, όπως είχε δεσμευτεί.

Από την ημέρα που ο Καλυμνιακός λαός εμπιστεύτηκε για τη νέα Δημαρχιακή θητεία το Δημήτρη Διακομιχάλη και την Παράταξη του πέρασε 1,5 χρόνος, ενώ από την ανάληψη των καθηκόντων της, την 1η Σεπτεμβρίου 2019 πέρασαν 15 μήνες.

Οι στίχοι «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»  του τραγουδιού του αξέχαστου Νίκου Γκάτσου ταιριάζουν απόλυτα στις προεκλογικές  εξαγγελίες της σημερινής Δημοτικής Αρχής, που 15 μήνες μετά που βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας, η πλειονότητα των οποίων παραμένει στα αζήτητα και ούτε καν τις έχει ακουμπήσει.

Επιγραμματικά να απαριθμήσουμε μία εικοσάδα από τα σημαντικά έργα τα οποία εξαγγέλθηκαν προεκλογικά από το Δημήτρη Διακομιχάλη και την Παράταξη του και για τα οποία δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ή έχουν ασχοληθεί επιδερμικά, αν και έχει περάσει χρόνος 15 μηνών που βρίσκονται στο τιμόνι του Δήμου: 

1. Αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση των όμβριων υδάτων  στον Εμπορικό δρόμο.

2.Κατάργηση Χωματερής

3. Ανακύκλωση

4. Αξιοποίηση Θερμοπηγών

5. Αξιοποίηση Δημοτικής Αγοράς

6. Επαναπροσδιορισμός της Χερσαίας ζώνης

7. Δημοτική συγκοινωνία

8. Αντιπλημμυρικά Ψερίμου

9. Αξιοποίηση Ψερίμου

10.Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

11.Αποχέτευση τουριστικών περιοχών

12. Νέο ελαιοτριβείο

13. Ανάδειξη Κάστρου Χώρας-φωτισμός

14. Λειτουργία Τμήματος Σχολή Μηχανικών στην ΑΕΝ Καλύμνου

15. Αξιοποίηση Χωράφας Αγίου Θεολόγου

16. Αξιοποίηση Καταδυτικού Πάρκου Αργινωντών.

17 . Συντήρηση -επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων

18. Ίδρυση Γραφείου Αλιείας στο Δήμο

19. Επέκταση διαδρόμου αεροδρομίου Καλύμνου.

20. Πλωτή προβλήτα στον Εμπορειό.

Πιο αναλυτικά να κάνουμε μία μικρή αναφορά στο καθένα από τα παραπάνω έργο στο τι έχει γίνει στους 15 μήνες:

1.Αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση των όμβριων υδάτων  στον Εμπορικό δρόμο.

Ένα χρόνιο πρόβλημα, η επίλυση του οποίου ήταν πρώτη στις δεσμεύσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

 Απλά να θυμίσουμε τι δήλωνε για το πρόβλημα αυτό ο Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης πριν 2 χρόνια  στις 29 Νοεμβρίου 2018 στο φακό του kalymnos-news.gr : Θέλω να δηλώσω το εξής απλό. Εάν ο Καλυμνιακός λαό μας εμπιστευτεί στις προσεχείς εκλογές η πρώτη απόφαση τον Σεπτέμβρη θα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των νερών της βροχή προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη εικόνα. Ήδη έχω δώσει εντολή στην Αθήνα σε συγκεκριμένο γραφείο να επεξεργαστεί την πρόταση που θα φέρουμε στο ΔΣ.  Είναι μια είδηση. Υπάρχει η αναγκαιότητα και να μην πει κανένας που θα βρεθούν λεφτά. Μα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, μα από το Περιφερειακό πρόγραμμα, λεφτά θα βρούμε. Εμείς θα έχουμε την ευθύνη και θα δώσουμε λύση.  

15 μήνες μετά καμία ενέργεια για την επίλυση του

2. Κατάργηση Χωματερής

Η χωματερή καπνίζει και τα απορρίμματα καίγονται, αφού η σημερινή Δημοτική Αρχή με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης, αν τα απορρίμματα θάβονται με χώμα, δεν συνέχισε την προσωρινή λύση της ταφής που εφάρμοζε η προηγούμενη Δημαρχία

Η δέσμευση της σημερινής Δημοτικής αρχής ήταν, ότι  αποτελεί βασική προτεραιότητα η επίλυση αυτού το χρόνιου  προβλήματος του νησιού και με διαδικασίες εξπρές  θα προχωρήσει στην υλοποίηση της Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων με τη δημιουργία ΧΥΤΥ σε συνδυασμό με την ανακύκλωση.

Μάλιστα θα εφάρμοζε βραχυπρόθεσμα  μια  μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση-δεματοποίηση μέχρι να υλοποιηθεί η σχεδιασμός.

Στους 15 μήνες ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου
«Κατασκευή και λειτουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων – Ο.Ε.Δ.Α. – Δήμου Καλυμνίων σε γήπεδο (δημοτική έκταση) επιφάνειας 65.315,00 m2 στην περιοχή Γιαννοχώραφα.

Όμως Κάλυμνος δυστυχώς έμεινε πίσω αφού οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται είναι χαρακτηριστικά αργοί. Η γειτονική Λέρος που ξεκίνησε μετά από την Κάλυμνο ήδη κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και ενέταξε  το αντίστοιχο έργο της  και εξασφάλισε  την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Και το χειρότερο εδώ στην Κάλυμνο καμία σκέψη δεν υπάρχει ή ενέργεια δεν έχει εκδηλωθεί σε αυτούς τους 15 μήνες για μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση-δεματοποίηση μέχρι να υλοποιηθεί η σχεδιασμός που θα  απαιτήσει κάποια χρόνια ακόμη, με τη χωματερή να συνεχίζει να καίει και να  καπνίζει.

3. Ανακύκλωση

Πριν 9 μήνες στις 14  Φεβρουάριο 2020 στην επίσημη σελίδα της Παράταξης «Κάλυμνος Δύναμη Προοπτικής»είχε γίνει η ανάρτηση με βαρύγδουπες εκφράσεις για την Ανακύκλωση στην  Κάλυμνο. που μεταξύ άλλων έλεγαν:

Με μεθοδικές κινήσεις άλλη μία δέσμευση μας παίρνει σάρκα και οστά. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στο νησί μας επίσημα η Ανακύκλωση!   Ο σχεδιασμός ,ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι και μέσα στον Μάρτιο αρχίζουμε. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σε επίπεδο Δημοτικού συμβουλίου πλήρης ενημέρωση από τον Δήμαρχο κ. Διακομιχάλη και καλεσμένο τον σύμβουλο επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ¨”ΕΕΑΑ ΑΕ» κ. Δημήτριο Παπασωτηρίου.

Δυστυχώς όχι μόνο δεν  έγινε κάτι για την ανακύκλωση, αλλά και τα 41 πράσινα σημεία που σχεδίαζε η προηγούμενη Δημαρχία αποσύρθηκαν, ενώ οι 160 χρωματιστοί κάδοι διατέθηκαν για σύμμεικτα απορρίμματα

4. Αξιοποίηση Θερμοπηγών.

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που δυστυχώς στους 15 μήνες που πέρασαν  δεν έγινε η παραμικρή ουσιαστική  ενέργεια παρότι εδώ και 4 χρόνια έχει γίνει η πιστοποίηση των Θερμοπηγών, που ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίησης τους.

5 Η Αξιοποίηση Δημοτικής Αγοράς

Η Δημοτική Αγορά ανακαινισμένη από τον Ιούλιο 2014 ,παραμένει κλειστή και αναξιοποίητη.

Μετά από 15 μήνες η σημερινή δημοτική Αρχή έφερε στο ΔΣ θέμα τροποποίηση χρήσης του ακινήτου την περασμένη  Τετάρτη, που όμως δεν συζητήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης που ζήτησε αναβολή για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

6.  Χερσαία ζώνη παραλιακής Καλύμνου.

Η δέσμευση της σημερινής Δημοτικής αρχής ήταν ξεκάθαρη. Μόλις αναλάβει θα προβεί στην επαναχάραξη των ορίων αιγιαλού παραλίας στο παραλιακό μέτωπο της Πόθιας και θα ακολουθήσει νέος προσδιορισμός της Χερσαίας Ζώνης, ώστε να  επανέλθει η κεντρική πλατεία στην δικαιοδοσία του Δήμου . Πέρασαν 15 μήνες χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια.

7.Δημοτική Συγκοινωνία.

 Ο μικρός αριθμητικά στόλος λεωφορείων και οι συχνές βλάβες, είχαν ως αποτέλεσμα στους 15 μήνες να χρειαστεί η δημοτική συγκοινωνία  να ενοικιάσει κάποιες φορές λεωφορεία για να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό.

Η υπόσχεση αγοράς τουλάχιστον 2 καινούργιων λεωφορείων για τη ανανέωση του στόλου πήγε στα αζήτητα

8. Αντιπλημμυρικά Ψερίμου

Έχουν περάσει 7 χρόνια από το Νοέμβριο 2013 με τις καταστροφικές ζημιές που υπέστη το νησί από τη θεομηνία κι αν εξασφαλίστηκαν χρήματα,  δεν έγινε κάποιο αντιπλημμυρικό έργο με το νησί να παραμένει ανοχύρωτο σε μία νέα θεομηνία.

Στους 15 μήνες καμία ενέργεια από τη σημερινή Δημοτική Αρχή

9. Αξιοποίηση Ψερίμου .

 Στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων στα προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής Δημοτικής αρχής ήταν η αξιοποίηση της Ψερίμου.

Στους 15 μήνες ούτε κουβέντα.

10.Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Αν και η κριτική που άσκησε στην προηγούμενη Δημοτική αρχή για την απόφαση της να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της σύμβασης, μιλώντας για εργαλείο ανάπτυξης, ήταν σκληρή,  φαίνεται ότι στους 15 μήνες δεν ασχολήθηκε σοβαρά η νέα Δημοτική Αρχή . Και ίσως τώρα βρει τη δικαιολογία ότι κατατέθηκε προς ψήφιση το νέα  Πολεοδομικό -Χωροταξικό Νομοσχέδιο

11. Αποχέτευση τουριστικών περιοχών.

Μία πονεμένη αμαρτία από τα παλιά. Και σε αυτούς τους 15 μήνες φαίνεται να παραμένει στα αζήτητα.

12. Κατασκευή νέου Ελαιοτριβείου

Μετά την αναστολή λειτουργίας του παλαιού ελαιοτριβείου στη Χώρα Καλύμνου δόθηκε η υπόσχεση για κατασκευή νέου υπερσύγχρονου στο Βαθύ. 15 μήνες πέρασαν, χωρίς καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή

13. Ανάδειξη Κάστρου Χώρας-φωτισμός

Μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις ήταν το Κάστρο της Χώρας να αναδειχθεί και να φωτιστεί ξανά. Μέχρι τώρα κανένα φως στο τούνελ.

 14. Λειτουργία Τμήματος Σχολή Μηχανικών στην ΑΕΝ Καλύμνου.

Η υπόσχεση ήταν, ότι το 2020 το Τμήμα μηχανικών θα λειτουργούσε στην ΑΕΝ Καλύμνου. Αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για συναντήσεις και επικοινωνίες για το θέμα. 15 μήνες μετά, ακόμη δεν έχει έλθει στην Κάλυμνο η αρμόδια Επιτροπή για να ελέγξει  και εισηγηθεί για την καταλληλότητα του κτιρίου που θα στεγαστεί το Τμήμα Μηχανικών.

15. Αξιοποίηση Χωράφας Αγίου Θεολόγου

 Ένας σημαντικός χώρος, στο κέντρο της Πόθιας  μένει αναξιοποίητος . Στους 15 μήνες καμία συζήτηση για το θέμα αξιοποίησης της Χωράφας του Αγίου Θεολόγου που έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου εδώ και 5 χρόνια.

16. Αξιοποίηση Καταδυτικού Πάρκου Αργινωντών.

 Μπορεί να ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό που λύνει το θέμα των υποθαλάσσιων έργων, όμως οι στεριανές σύγχρονες εγκαταστάσεις παραμένουν εδώ και 10 χρόνια αναξιοποίητες. Και όχι μόνο, αλλά σε πλήρη εγκατάλειψη. Το ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε πριν λίγες ημέρες με τους χώρους να έχουν μετατραπεί σε στάνη κατσικιών είναι χαρακτηριστικό.

17 . Συντήρηση -επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων

Πολλές οι φωνές από τους ανθρώπους του αθλητισμού της Καλύμνου για την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων στίβου, κλειστού Γυμναστηρίου και εξωτερικών γηπέδων. Μέχρι σήμερα μόνο δηλώσεις και υποσχέσεις ακούσαμε για αποκατάσταση  τους.

18. Ίδρυση Γραφείου Αλιείας στο Δήμο

Μία από τις υποσχέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής στο μεγαλύτερο επαγγελματικό κλάδο του νησιού τους αλιείς ήταν η ίδρυση Γραφείου στο δήμο που θα παρακολουθεί και θα συνδράμει στη επίλυση προβλημάτων του κλάδου. Είναι κι αυτή μία υπόσχεση που μέχρι τώρα  παραμένει στα αζήτητα.

19. Επέκταση διαδρόμου αεροδρομίου Καλύμνου.

Η επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών Κρατικού Αερολιμένα Καλύμνου ήταν στις υποσχέσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής .Μέχρι τώρα για το θέμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

20. Πλωτή προβλήτα στον Εμπορειό.

Αξιοποίηση του γραφικού όρμου του Εμπορειού με κατασκευή πλωτής προβλήτα για την προσέγγιση σκαφών αναψυχής. Μέχρι τώρα παραμένει ως υπόσχεση.

Κλείνοντας να πούμε ότι φυσικά δεν  είναι μόνο αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις που παραμένουν ανεκπλήρωτες. Υπάρχουν και αρκετές άλλες.

Βέβαια το έργο μιας  Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να κριθεί από τους 15 πρώτους μήνες θητείας. Το έργο συνολικά θα κριθεί στο τέλος της θητείας της,

Όμως οι 15 μήνες είναι ένας χρόνος ικανός για να κρίνει κάποιος την πορεία της Δημοτικής αρχής. Και σίγουρα δεν είναι αυτή που περίμενε ο Καλυμνιακός λαός και απέχει μακράν  από τις προσδοκίες που καλλιέργησε προεκλογικά η σημερινή Δημοτική Αρχή

 Έχει μπροστά κάτι περισσότερο από 2,5 χρόνια θητείας. Σε αυτό το χρόνο η Δημοτική Αρχή καλείται να ολοκληρώσει το έργο για το οποίο δεσμεύθηκε προεκλογικά.

Πρακτικά και με την μέχρι τώρα εμπειρία από προηγούμενες Δημοτικές θητείες, αν αφαιρέσουμε τον τελευταίο χρόνο που πάντα αποτελεί μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για τις Δημοτικές εκλογές , εναπομένει περίπου 1,5  χρόνος  που η σημερινή Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ξετυλίξει ,να προωθήσει, να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει το έργο της.

Χρόνος ούτε λίγος αλλά ούτε μεγάλος. Ας το αντιληφθεί η Δημοτική Αρχή και ας τον αξιοποιήσει στο έπακρον για το καλό της Καλύμνου .

Ας αφήσει στην άκρη τις όποιες αντιπαραθέσεις δημιουργεί η ίδια , ας βάλει στην άκρη τις όποιες μικροπολιτικές λογικές ακολούθησε μέχρι τώρα, ας αναζητήσει συνεργασία και συναίνεση και ας  αφοσιωθεί αποκλειστικά στο έργο της για να μπορέσει να  πετύχει και να προσφέρει στον τόπο.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός