Mία ενδιαφέρουσα συζήτηση “Αμερική v.s. Αμερική” που έγινε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές(video)

360

Από το συμπατριώτη μας Παναγή Καλατζή λάβαμε και δημοσιεύουμε μία ενδιαφέρουσα την 3η διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτο Π2 με αυτό ακριβώς το θέμα και τίτλο ‘Αμερική v.s. Αμερική που έγιεν λίγες ημέρες πριν από τις πλέον, ίσως, κρίσιμες Προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. .

Συμμετείχαν σ’ αυτήν οι κ.κ. Σώτη Τριανταφύλλου, συγγραφέας, Θάνος Βερέμης, ομ.καθηγητής Ιστορίας στο Ε.Κ.Π.Α. και Alex Tallas, πολιτικός επιστήμων. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος κ.Απόστολος Μαγγιριάδης.

Ακολουθούν το Δελτίο Τύπου της συζήτησης και το video

Αμερική Vs Αμερική
Ποια Αμερική θα νικήσει το βράδυ της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου;

Συζητούν:
Θάνος Βερέμης – ιστορικός
Σώτη Τριανταφύλλου – συγγραφέας
Άλεξ Τάλλας – επιχειρηματίας
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης

Τι είναι τελικά ο Τραμπ; Δημαγωγός, λαϊκιστής, άνθρωπος του Θεού, τηλεαστέρας, εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας;
Και ποιες είναι οι νέες – αναθερμασμένες – αντιθέσεις: Μαύροι εναντίον Λευκών; «Άσπρα κολλάρα» εναντίον «μπλε»; Φτωχοί εναντίον πλουσίων; Πόσες Αμερικές χωρούν στο μυαλό ενός Ευρωπαίου;
Ακολουθούν αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις

Θάνος Βερέμης

  • Μια χώρα βαθύτατα δημοκρατική και ταυτόχρονα του μέσου όρου, αναδεικνύει τον Τραμπ, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οδηγός λεωφορείου.
  • Πιστεύω ότι αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, γιατί θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων και δη μαύρων και Ισπανοαμερικανών, αλλά δεν ξέρω σε ποιο βαθμό αυτό θα δημιουργήσει και μια συσπείρωση απ’ την άλλη μεριά.
  • Ο Μπάιντεν ως πρόσωπο υπήρξε πάντα κοντά στα ελληνικά θέματα. Ήξερε πάρα πολλά για το Κυπριακό, για τα ελληνικά ζητήματα, τις σχέσεις Αμερικής-Ελλάδας. Αν αυτό ισχύει ακόμα, μπορούμε να περιμένουμε μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα θέση έναντι της Ελλάδος.

Σώτη Τριανταφύλλου

  • Δεν θεωρώ τον Τραμπ λαϊκιστή με την έννοια ότι δήθεν κολακεύει τον μικρό άνθρωπο. Δεν νομίζω ότι το κάνει αυτό. Ο μικρός άνθρωπος κολακεύει τον Τραμπ.
  • Δύο ήταν οι παράγοντες επικράτησης του Τραμπ. Ο ένας είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Αμερικανικού κοινού δεν μπορούσε να αποδεχτεί εύκολα την προεδρία του Ομπάμα και ο δεύτερος ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν είχαν στελέχη, οπότε βρήκαν ένα τυχαίο πρόσωπο, ο οποίος δεν ήταν καν Ρεπουμπλικανός, ήταν απλώς εκατομμυριούχος.
  • Σίγουρα ευνόησε τον Τραμπ η περιπέτεια του με τον Covid-19. Σε μια κοινωνία που η χειρότερη βρισιά είναι το να είσαι “loser”, κάποιος ο οποίος σε 10 μέρες γίνεται περδίκι, μοιάζει σαν να είναι καλύτερος από όλους μας.

Άλεξ Τάλλας

  • Ο Τραμπ είναι ένας μεγάλος δημαγωγός ο οποίος μπορεί και εκφράζει αυτό που νιώθει ο μέσος Αμερικάνος τα τελευταία 15 χρόνια: Οργή. Αυτός ο άνθρωπος ήρθε, δάμασε αυτή την οργή κι έφτασε εκεί που έφτασε.
  • Κανένας Πρόεδρος τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν έχει χάσει την επανεκλογή του, εφόσον το ποσοστό της αποδοχής του έργου του ήταν πάνω από 40% Το job approoval του Τραμπ αυτή τη στιγμή είναι 44% – 45%…
  • Δεν έχω ξαναδεί ποτέ την Αμερική τόσο διαιρεμένη. Με φοβίζει, με φοβίζουν οι ένοπλες ομάδες στους δρόμους της Kenosha του Wisconsin.

Παρακολουθήστε όλη την συζήτηση στο κανάλι του Ινστιτούτου π2 – Πρόοδος στην Πράξη στο YouTube.

Αμερική Vs Αμερική