Αναβιώνει υπόθεση πρόκλησης ναυαγίου σε σκάφος τους ΛΣ πριν 6 χρόνια στη Ψέριμο με κατηγορούμενους δύο Τούρκους διακινητές.

1603

Καθημερινές ήταν οι μάχες που έδιναν τα πληρώματα των σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ  που περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα μας για να αποτρέψουν διακινητές να εισέλθουν παράνομα στην Χώρα μας μεταφέροντας χιλιάδες άτομα την περίοδο που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση.

Ένα έργο δύσκολο και επικίνδυνο, αφού οι διακινητές είναι αδίστακτοι , μεταφέρουν ανθρώπινες ψυχές ,άνδρες ,γυναίκες και παιδιά και η αντιμετώπιση τους από τα στελέχη του  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ,θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Μία περίπτωση αντιμετώπισης αδίστακτων διακινητών από στελέχη του Λιμεναρχείου Καλύμνου θα αναβιώσει την 11η Ιανουαρίου 2021 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου

Πρόκειται για υπόθεση απόπειρας πρόκλησης ναυαγίου από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και παράνομης μεταφοράς μεταναστών με κατηγορούμενους δύο Τούρκους.

Το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 79 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ στον Abduikadir Ozturk του Hasas και ποινή κάθειρξης 14 ετών στον συγκατηγορούμενό του Serday Davran του Mohittin.


Οι παραπάνω κρίθηκαν ένοχοι για το ότι την 22α Σεπτεμβρίου 2014 εισήλθαν από παραθαλάσσια περιοχή πλησίον της Αλικαρνασσού (Bodrum) της Τουρκίας στην Ελληνική Επικράτεια με κατεύθυνση την νήσο Ψέριμο με ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος με καμπίνα, ονόματι «IMREN Ι», μήκους έξι μέτρων, χρώματος λευκού, με εξωλέμβιο κινητήρα, στο οποίο μετέφεραν 12 Σύρους μετανάστες, εκ των οποίων δέκα ήταν άνδρες και δύο γυναίκες .

Μόλις αντιλήφθησαν την παρουσία πλησίον των ακτών της νήσου Ψερίμου σκάφους του Λιμενικού Σώματος, αύξησαν την ταχύτητα του δικού τους σκάφους και προσέκρουσαν τρεις φορές στο φουσκωτό, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, με αποτέλεσμα να προκληθούν στη δεξιά πρωραία πλευρά του εκδορές από τη θάλασσα και σκίσιμο στο πρωραίο φουσκωτό μπαλόνι της δεξιάς πλευράς, με αποτέλεσμα την απώλεια του αέρα από το μπαλόνι.

Εξαιτίας των επανειλημμένων προσκρούσεων σε καίρια για τον ασφαλή και αξιόπιστο πλου του σκάφους σημεία του, θα μπορούσε να προκληθεί εισροή υδάτων σε αυτό και βύθισή του και θα μπορούσαν να βρεθούν στη θάλασσα οι δύο λιμενικοί και να κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα.
Οι λιμενικοί, ωστόσο, ακινητοποίησαν το δουλεμπορικό με τη χρήση πυρών προς τον εξωλέμβιο κινητήρα του.

Εξαιτίας της ενέργειάς τους αυτής υπέστησαν εξάλλου βαρύτατες κακώσεις λόγω εξοστρακισμού των πυρών εκ μέρους των λιμενικών, δύο Σύροι μετανάστες.

Εξαιτίας των 3 απανωτών προσκρούσεων με αυξημένη ταχύτητα στο σκάφος του Λιμενικού προκλήθηκε πτώση του μηχανοδηγού του και κάκωση αριστερής άκρας χειρός, η οποία θα μπορούσε λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης και των επανειλημμένων προσκρούσεων, να εξελιχθεί σε βαρύτερη σωματική βλάβη.

Παραθέτουμε από το αρχείο της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» εκείνης της  εποχής το συμβάν σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση

ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΣΥΜΒΑΝ

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με το αιματηρό συμβάν που συνέβη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ψερίμου- Καλύμνου, κατά την καταδίωξη σκάφους που μετέφερε παράνομους  μετανάστες στην οποία αναφέρεται:

Στη σύλληψη δύο διακινητών που μετέφεραν δώδεκα (12) παράνομους μετανάστες, προχώρησαν σήμερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου – Ψερίμου.

Επεισοδιακή καταδίωξη

Σημειώνεται ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μετά από επεισοδιακή καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διακινητές επιχείρησαν να εμβολίσουν το σκάφος του Λιμενικού, με αποτέλεσμα τoν τραυματισμό ενός εκ των δύο στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που μετείχαν στην επιχείρηση, καθώς και δύο παράνομων μεταναστών.

 Ειδικότερα, το φουσκωτό περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, εντόπισε το prωί της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου 2014, ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια.

 Τα στελέχη του Λιμενικού, κατευθύνθηκαν κοντά του, σπεύδοντας να ακινητοποιήσουν το σκάφος με συνεχείς προειδοποιήσεις και συριγμούς προς τον χειριστή του, που αποτελούσε και τον μόνο ορατό επιβαίνοντα. Ο διακινητής, αγνόησε τις οδηγίες και τράπηκε σε φυγή, επιχειρώντας να διαφύγει τη σύλληψη. Οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν άμεσα την καταδίωξή του, με το διακινητή να αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και να επιχειρεί επικίνδυνους ελιγμούς. Κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού, μάλιστα, ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού, επιχειρώντας από το σημείο εκείνο και μετά διαρκείς προσπάθειες εμβολισμού και βύθισής του, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός εκ των δύο στελεχών και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του δεύτερου. Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., συνέχισαν την καταδίωξη του διακινητή, προσπαθώντας αυτή τη φορά να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος με προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ρίψη στοχευμένων βολών στη μηχανή του ταχυπλόου

Στη συνέχεια και καθώς το καταδιωκόμενο σκάφος συνέχιζε τις προσπάθειες βύθισης του φουσκωτού του Λιμενικού, τα δύο στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έρριψαν στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του Τ/Χ με σκοπό την ακινητοποίησή του. Μόλις το σκάφος του διακινητή ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν το διακινητή του.

Μετά από έρευνα σε όλους τους χώρους του, διαπίστωσαν ότι ο διακινητής μετέφερε επιπλέον 13 άτομα(ένας εκ των οποίων συνεργός του), που τους είχε κρύψει σε μη ορατά σημεία, ορισμένους στην καμπίνα και άλλους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, καλυπτόμενους από την υπερκατασκευή του ταχυπλόου.


To σκάφος με το οποίο ο διακινητής μετέφερε επιπλέον 13 άτομα (ένας εκ των οποίων συνεργός του), που είχε κρύψει σε μη ορατά σημεία, στο εσωτερικό. 

 

Ο τραυματισμός των δύο μεταναστών

Η επιχείρηση καταδίωξης είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τον τραυματισμό ενός εκ των δύο βαθμοφόρων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. που μετείχαν στην επιχείρηση, τον τραυματισμό δύο εκ των δώδεκα παράνομων μεταναστών και τη σύλληψη των δύο επικίνδυνων διακινητών, οι οποίοι, κατά δήλωσή τους, είναι Τουρκικής Υπηκοότητας. Οι τραυματίες διακομίστηκαν άμεσα στο νοσοκομείο της Καλύμνου για παροχή πρώτων βοηθειών. Στο στέλεχος του Λιμενικού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθε του νοσοκομείου

Μετακομιδή των 2 τραυματισθέντων μεταναστών σε Ρόδο και Θεσσαλονίκη

Οι δύο μετανάστες τραυματίστηκαν ο μεν ένας στο κεφάλι και η κατάσταση του είναι κρίσιμη ο δε άλλος στην ωμοπλάτη και στο χέρι.

Αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διασωληνώθηκαν από το προσωπικό του Νοσοκομείου Καλύμνου ο τραυματισμένος στο κεφάλι  μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super-Puma στη Ρόδο και ο άλλος που ήταν τραυματισμένος στον ώμο και στο χέρι με C-130 στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις.

Για το συμβάν η Λιμενική Αρχή Καλύμνου ενημέρωσε άμεσα τον αρμόδιο Εισαγγελέα της Κω, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί και ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά.