Διαδικασία νομιμοποίησης κατοχής αρχαίων αντικειμένων θαλάσσιας προέλευσης.

2664

Στην Κάλυμνο παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλη ανησυχία και αυξημένο ενδιαφέρον αναφορικά με τη διαδικασία αναγνώρισης νομίμου κατοχής αρχαίων αντικειμένων που προέρχονται από τη θάλασσα, εξαιτίας των συχνών κατασχέσεων που διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου.

Στην Κάλυμνο υπάρχουν στην κατοχή ιδιωτών αρκετά τέτοια αντικείμενα, τα οποία αποτελούν οικογενειακά κειμήλια και χρησιμοποιούνται ως στολίδια στα σαλόνια των οικιών τους. Κυρίως πρόκειται για αμφορείς, τα κατεξοχήν μεταφορικά αγγεία της αρχαιότητας για κρασί, λάδι, αλίπαστα και ξηρούς καρπούς, αλλά και άλλα είδη αρχαίων αντικειμένων. προερχόμενα από ναυάγια πλοίων.

Το kalymnos.news.gr επικοινώνησε με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και παρουσιάζει την προβλεπόμενη διαδικασία, την οποία πρέπει να ακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται να νομιμοποιήσει τυχόν αρχαιότητες που έχει στην κατοχή του.

Όσον αφορά τη διαδικασία νομιμοποίησης κατοχής των αρχαίων αντικειμένων, που προέρχονται από τον βυθό της θάλασσας, αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία εδρεύει στην Αθήνα (οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Ερεχθείου 59, Τ.Κ. 11742 Αθήνα, τηλ. 210-9235105, 210-9239038, Fax: 210-9235707, e-mail eena@culture.gr ). Σε αυτήν μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι, αποστέλλοντας είτε ηλεκτρονικά (e-mail) είτε διά συστημένης αλληλογραφίας τα κάτωθι δικαιολογητικά:
Αίτηση Κατοχής/Κυριότητας Κινητών Μνημείων
Υπεύθυνη Δήλωση
Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας επικυρωμένη από Κ.Ε.Π. ή άλλη δημόσια υπηρεσία

Τα υπ’ αριθμόν 1 και 2 δικαιολογητικά τα παραθέτουμε παρακάτω:

Στην αίτηση του ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κλικάρει τα κουτάκια με το είδος (π. χ. Αρχαία αντικείμενα), τον τρόπο απόκτησης (π. χ. Οικογενειακό κειμήλιο), Αποδοχή αυτεπάγγελτης αναζήτησης Ποινικού Μητρώου και Δήλωση προσκόμισης Υπεύθυνης Δήλωσης
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός