Επείγουσες παρεμβάσεις…-Γράφει ο Πάνος Βούρος

548

Έχω γράψει ξανά στο παρελθόν για διάφορα προβλήματα σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς δρόμους της Καλύμνου, Αρμεό-Εμπορειό.

Όχι μόνο για την υπέροχη αυτή διαδρομή για ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όχι μόνο γιατί αποτελεί την καρδιά της αναρρίχησης που με τη σειρά της αποτελεί κι ένα ξεχωριστό κλάδο παραγωγής της ντόπιας οικονομίας, αλλά γιατί δεκάδες συμπολίτες μας, περιπατητές και αθλητές και ιδιαίτερα μέσα στην καραντίνα επιλέγουν τον γραφικό αυτό δρόμο- παρέα στα μαγικά βραχώδη τοπία μας με φόντο το απέραντο γαλάζιο (!) – για να ασκήσουν την δραστηριότητά τους. 


Να μιλήσω για τον σκουπιδότοπο που έχει δημιουργηθεί σε όλη την ακτογραμμή, χρόνια τώρα, που.. ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου καταθέτουν μια σημαντική προσπάθεια (όχι έργο, τα αυτονόητα δεν βαφτίζονται έργο αν οι προηγούμενοι δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία – καθαριότητα σημαίνει οικολογική συνείδηση, τρόπος ζωής, πολιτισμός και υποχρέωση του εκάστοτε Δήμου και σίγουρα όχι έργο, να τα ξεχωρίζουμε) για να μετατρέψουν την εικόνα του νησιού μας σε ένα καθωσπρέπει και ανθρώπινο περιβάλλον, η ευρύτερη αυτή περιοχή βρίσκεται σε.. εγκατάλειψη; Μάλιστα, τα κλαδέματα στον Εμπορειό από τους κατοίκους τους ίδιους του Εμπορειού έχουν πλέον “κιτρινιάσει”, ενώ η αποκομιδή τους αναμένεται από τον.. Μάιο.. Ιούνιο.. ούτε εγώ θυμάμαι πραγματικά!!Τουλάχιστον να πάει για λίπασμα, αμαρτία να πεταχτεί..


Να μιλήσω για τα δένδρα/ πρασινάδες που ενώ στολίζουν το οδικό μας δίκτυο έχουν γίνει άκρως επικίνδυνα για την κυκλοφορία; Έχουν πλέον καλύψει ένα κομμάτι του δρόμου κάνοντας δύσκολη την ορατότητα του οδηγού- αναγκάζοντάς τον να βγει και εκτός λωρίδας, και αφετέρου, μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα στον όποιο περαστικό ή και να συγκρουστούν οχήματα μετωπικά. Επιβάλλεται να κλαδευτούν, αν είναι εφικτό, έστω λίγο, και να τοποθετηθούν σημάνσεις (στην άσφαλτο) και πινακίδες για αναγκαστική μείωση ταχύτητας των οδηγών. Οι απότομες δε, στροφές, συνιστούν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. 


Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι πως, σε όλη τη διαδρομή Αρμεό – Αργινώντα, κυρίως εκεί, που οι περισσότεροι αθλούνται ή περνούν για μια βόλτα με φίλους για να τσιμπήσουν κάποιο σνακ, ενώ εξυπηρετούν τόσο μα τόσο πολύ αυτές οι στάσεις/ παγκάκια (και σπασμένα ορισμένα) που ομορφαίνουν τα σημεία της περιοχής και που έχουν πριν χρόνια τοποθετηθεί, δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος παρακαλώ για να πετάξεις το.. αναψυκτικό σου!! Ούτε ΕΝΑΣ. Έστω μικρός, πρακτικός, ωφέλιμος για δεκάδες συνανθρώπους μας αλλά και για την οικολογική αισθητική της περιοχής. Μα ΕΝΑΣ; Πόσο δύσκολο; Πόσο κοστίζει; Πόσο ωραίο θα ήταν πράγματι να μην κρατάς έναν καφέ τρεις ώρες (!) στο ιδρωμένο σου το χέρι μέχρι να βρεις τον πλησιέστερο κάδο σκουπιδιών; Είναι λίγο εκνευριστικό..


Επιπλέον, που ίσως για μένα το πιο σημαντικό και αναρωτιέμαι γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, διαχρονικά, μα είναι δυνατόν σε ένα οδικό δίκτυο πλάι σε γκρεμό, πλάι στο έλεος του Θεού, να μην υπάρχει παντού- μια προστατευτική μπάρα για την ασφάλεια του οδηγού; Μεταλλική, τσιμεντένια, κολώνες, ό,τι θέλετε, κάτι όμως που να προστατέψει έναν συνάνθρωπό μας από μια κακή στιγμή και ένα τροχαίο δυστύχημα. Κάτι που να σώσει την ίδια του τη ζωή. Είτε γιατί ζαλίστηκε, είτε γιατί ήπιε και λίγο παραπάνω. Δεν σε προστατεύει ένα φυτό..!! Δεν ξέρω αν είμαι παράλογος, πάντως τόσοι και τόσοι πάνε και έρχονται για εκδρομή, για φαγητό, για ένα γλέντι παραδοσιακό. Και για μένα ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Το πιστεύω, και θα το στηρίζω γιατί μας αφορά. Η οδική ασφάλεια πρέπει να μας αφυπνίσει. Γιατί, και το ιστορικό μας δεν μας κολακεύει. Και πάντα το είχα απορία, πώς και ποτέ, κανείς, δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό; 
Οψόμεθα.

ΥΓ. Μεγάλο ζήτημα και η αναβάθμιση των αναρριχητικών διαδρομών, αυτονόητη και επιβεβλημένη η συγκεκριμένη δαπάνη, η αξιοποίηση και ασφάλεια της αναρρίχησης, μα η περιοχή πιστεύω έχει και άλλο χώρο για να να εξεταστεί.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός