Η απάντηση του Υπουργείου Eξωτερικών στο αίτημα απογόνων σφουγγαράδων Καλύμνου για την μεταφορά των οστών συγγενών τους από τη Λιβύη

2027
Έργο του γλύπτη Σακελλάρη Κουτούζη με θέμα τους σφουγγαράδες

Το Υπουργείο Εξωτερικών με το από 17 Δεκεμβρίου 2020 έγγραφο του απαντά αε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος  Αβδελάς, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνος  Χήτας, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, σχετικά με αίτημα απογόνων σφουγγαράδων Καλύμνου για την  μεταφορά των οστών συγγενών τους, από τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2020 στη Βουλή προς τον Υπουργό Εξωτερικών ανέφεραν:

Κύριε Υπουργέ,

Γίναμε αποδέκτες ενός ιδιαιτέρου αιτήματος από απογόνους Καλύμνιων σφουγγαράδων, οι οποίοι, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, ζητούν την βοήθεια του ελληνικού κράτους, ώστε να μεταφερθούν τα οστά συγγενών τους, που έχασαν την ζωή τους, εξασκώντας το ιδιαίτερα απαιτητικό επάγγελμα των σφουγγαράδων στις θάλασσες του ανατολικής μεσόγειου και, κυρίως, στις ακτές της Λιβύης. Συμφώνα με τους ως άνω, οι τάφοι των χαμένων συγγενών τους βρίσκονται, κυρίως, σε νεκροταφεία της Λιβύης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε αρμοδίως, ώστε να ικανοποιηθεί τα παραπάνω αίτημα των απογόνων των Ελλήνων σφουγγαράδων;

Στην απάντηση που υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνει γνωστό ότι στα αρχεία του ΥΠΕΞ δεν εντοπίσθηκε υποβολή παρομοίου αιτήματος στο παρελθόν και καλεί τους ενδιαφερόμενους συγγενείς των Καλύμνιων σφουγγαράδων να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΞ παρέχοντας όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα παροχής προξενικής αρωγής, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επίσης επισημαίνει ότι λόγω της εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης ασφαλείας στη Λιβύη, η λειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη έχει ανασταλεί προσωρινά. Ωστόσο, αφ’ ής στιγμής υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ικανοποίησής του, στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη

Παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση του Υπουργείο Εξωτερικών