Η δεύτερη επέτειος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου.
Συμπληρώθηκαν σήμερα Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020 δύο χρόνια από την ημέρα των εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
Παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr και της εφημερίδας «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» εκείνης της εποχής.
Αγιασμός και κόψιμο της κορδέλας στην ΑΕΝ Καλύμνου από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
Ήταν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου 2018, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη νεοσύστατη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου για τα εγκαίνια.
Αρκετός κόσμος που υποδέχθηκε με χειροκροτήματα τον Πρωθυπουργό, είχε συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια απέναντι από την είσοδο της ΑΕΝ για να παρακολουθήσει τα εγκαίνια.
Αμέσως μετά ξεκίνησε το τελετουργικό των εγκαινίων με αγιασμό, που τέλεσε ο Μητροπολίτης κ.κ Παίσιος .
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια πινακίδας για τα εγκαίνια και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός έκοψε την κορδέλα.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους της ΑΕΝ Καλύμνου από το Διοικητή Πλωτάρχη ΛΣ Θεόφιλο Τσαγκάρη.
Αμέσως μετά τον αγιασμό, το κόψιμο της κορδέλας ,την ξενάγηση στους χώρους της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στον αύλειο χώρο ,στην πίσω πλευρά της σχολής, όπου είχε κατάλληλα διαμορφωθεί και ήταν κατάμεστος από κόσμο.
Ο Διοικητής της Σχολής Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης ανέγνωσε την πρώτη ημερήσια διαταγής της ΑΕΝ.
Όπως ανέφερε η ημέρα αυτή είναι ελπιδοφόρα καθόσον σηματοδοτεί μία νέα αρχή, μια μετάβαση από τα στενά πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανοικτά πελάγη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Στη συνέχεια έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό του Βουβάλειο Παρθεναγωγείου του κτιρίου όπου θα στεγαστεί η ΑΕΝ.
Κλείνοντας κάλεσε τους νέους σπουδαστές να αναφωνήσουν ζήτων η ελληνική εμπορική ναυτιλία
Ακολούθησε ο χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ιωάννη Γαλουζή ο οποίος καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό που για δεύτερη φορά μέσα σε 11 μήνες επισκέπτεται το νησί ,τους υπουργούς και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους μίλησε για ιστορική στιγμή κατά την οποία εγκαινιάζουμε ενός Ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως είναι η ΑΕΝ Καλύμνου που έρχεται να υπογραμμίσει με τον καλύτερο τρόπο την μακραίωνα ναυτική παράδοση της Καλύμνου, να στεγάσει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις τη ναυτική εκπαίδευση του τόπου.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος υπέβαλε σημαντικά αιτήματα προς τον πρωθυπουργό ζητώντας να τα ικανοποιήσει.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πριν απευθύνει τον χαιρετισμό, του απονεμήθηκε από το Διοικητή της ΑΕΝ Πλωτάρχη ΛΣ Θεόφιλο Τσαγκάρη και το διευθυντή Σπουδών Πλοίαρχο ΕΝ Κυριάκο Θεοδωράκη η πρώτη αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα την ΑΕΝ Καλύμνου .
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για την ΑΕΝ Καλύμνου ανέφερε μεταξύ άλλων ανέφερε:
Η Κάλυμνος έχει παράδοση σε ανθρώπους που άφησαν τη ζωή τους στη θάλασσα και ήταν αυτονόητο αίτημα η ίδρυση της Ακαδημίας εδώ, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την Ακαδημία, την ίδρυση της οποίας είχε εξαγγείλει πριν από 11 μήνες, ανήμερα των Θεοφανείων, όταν επισκέφθηκε το νησί. «Η Ακαδημία αποτελεί στολίδι για το νησί και πόλος έλξης».
Στην Ακαδημία αναμένεται οι φοιτητές να φτάσουν τους 80, μετά και τις μεταγραφές. Βλέπω μπροστά μου τους πρώτους σπουδαστές και τις πρώτες σπουδάστριες. Τους εύχομαι να έχουν καλές θάλασσες»,
«Αν κάτι για μένα έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία δεν είναι τόσο ότι υλοποιούμε ένα χρόνια αίτημα, αλλά ότι το υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ, σε 11 μήνες»
Στη Δωδεκάνησο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, όχι στην Αθήνα»


