Ι. Μαστροκούκος : Τα ψέματα του Δ. Διακομιχάλη για την αντιπλημμυρική προστασία Πόθιας. (video)

1816

Στο φακό του kalymnos-news.gr μίλησε σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, την περασμένη Δευτέρα, με μοναδικό θέμα συζήτησης της αντιπλημμυρικής προστασίας της Πόθιας Καλύμνου.

Ο Ι.Μαστροκούκος ήταν αιχμηρός στην κριτική που άσκησε στο Δήμαρχο Δ.Διακομιχάλη για το εν λόγω θέμα και μεταξύ άλλων είπε:

Το θέμα των νερών στον εμπορικό δρόμο δεν πάει άλλο. Είναι ένα δύσκολο έργο και στη μελέτη και στην κατασκευή. Όμως αυτό το σοβαρό έργο αντιμετωπίστηκε με τον πλέον ασόβαρο τρόπο και όλοι οι δήμαρχοι περιορίστηκαν μόνο στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Να μιλούν μόνο στο πως θα πάρουν τις εκλογές περιτυλίγοντας το θέμα σε μία κόλα και κάθε φορά έλεγαν άλλα με άλλα πρόσωπα χωρίς ουσιαστική δουλειά,

 Στη συνέχεια εστίασε την κριτική του σημερινό Δήμαρχο Δ.Διακομιχάλη λέγοντας: Πόσα χρόνια τον ακούτε να μιλάει ότι όταν εκλεγεί Δήμαρχος θα αντιμετωπίσει το θέμα των ομβρίων υδάτων; Τον ακούτε χρόνια; Για να μην  σας πω για τα προηγούμενα , το 2018 βγήκε μπροστά από τον εμπορικό δρόμο με τα όμβρια ύδατα και είπε,  εάν εκλεγώ Δήμαρχος τότε το πρώτο έργο που θα κάνω θα είναι η αντιμετώπιση των νερών του εμπορικού δρόμου. Και μάλιστα είπε ,ότι ήδη είχε δώσει σε μελετητικό γραφείο των Αθηνών να του συντάξει την πρόταση την οποία θα φέρει στο Δημοτικό  συμβούλιο . Ψέματα . Και λυπάμαι που το λέω ότι ήταν ψέματα.

Ο Διακομιχάλης ανέλαβε Δήμαρχος το Σεπτέμβριο 2019. Αφήστε αυτά που είπε ήταν να πάρει τις εκλογές.  Από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι το Νοέμβριο 2020 δεν έκανε απολύτως τίποτα. Το Νοέμβριο του 2020. γιατί τότε ο κ. Ρώτας συνέταξε  το κείμενο  αυτό που συζητήσαμε στο ΔΣ.

Ακόμα και στο πινάκιο που μας έστειλαν το θέμα είναι παρελκυστικό και δεν έχει καμία  σχέση με τη πραγματικότητα του Συμβουλίου, Το θέμα που μας κάλεσαν λέει «διαγωνισμός μελέτης για αντιπλημμυρική προστασία Πόθιας Καλύμνου». Ψέμα. Δεν είναι διαγωνισμός μελέτης. Είναι μία προκήρυξη όπου καλούνται οι πάντες που έχουν απλά ένα πτυχίο του Πολυτεχνείου να καταθέσουν απλά τις ιδέες τους. Τίποτα άλλο.

Θα γίνει μία επιτροπή και μέσα  από αυτές τις ιδέες θα επιλέξουν τις 3 καλύτερες και θα πάρουν 3 βραβεία .Στον πρώτο 42.000 ευρώ με κάποιες μικροεργασίες που θα κάνει μετά ,στο δεύτερο 20.000 ευρώ ,στον τρίτο 15.000 ευρώ και τελειώσαμε. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει διαδικασία προκήρυξης των προμελετών , των οριστικών μελετών ,της εξεύρεσης χρηματοδότησης της δημοπρασίας.

Αυτό που έγινε στο ΔΣ είναι μία αντιμετώπιση αφ’ υψηλού που αυτός που βγει πρώτος θα μας καταθέσει μία έκθεση ιδεών για το πώς  εκείνος βλέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα και δεν μιλάμε για καμία μελέτη.

Ξέρετε ποιο είναι το τρελό; Εν έτει 2020 η Δημοτική Αρχή παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί καν να περιγράψει τι πρέπει να πει στον μελετητή ότι θέλουμε ως Κάλυμνος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ούτε καν να περιγράψει και γιαυτό κάνουν το διαγωνισμό για να βρεθεί ο οποιοσδήποτε που να μας περιγράψει τι θέλουμε να πούμε στον μελετητή.

Εμείς το ψηφίσαμε και είπαμε ξεκινήστε  έστω και έτσι ,  κανένα πρόβλημα .Όμως λάθη δεν πρέπει να γίνουν.

Στη συνέχει ο Ι. Μαστροκούκος επισήμανε ότι  για το διαγωνισμό δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία  μέσω Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και είναι λάθος και υπάρχει κίνδυνος ενστάσεων. Και όπως χαρακτηριστικά είπε , ξεκινάμε μια διαδικασία που με το καλημέρα είναι στον αέρα.

 Οποιαδήποτε ένσταση γίνει από οποιαδήποτε ενδιαφερόμενο θα σταματήσει η διαδικασία και θα αρχίσουμε πάλι από την αρχή και μετά θα βγαίνει ο κάθε Διακομιχάλης και θα λέει εγώ ήθελα,  αλλά ο κακός λύκος δεν ήθελε.

Κλείνοντας ο Ι. Μαστροκούκος είπε ότι όταν έβγαιναν και έδιναν υποσχέσεις και σε παρεμβάσεις  μου τους έλεγα ότι λένε ψέματα.

Το μόνο διαθέσιμο υλικό είναι η έρευνα της Περιφέρειας μέσω ΙΓΜΕ για τα νησιά του Αιγαίου του 1977 ,μέσα και η Κάλυμνος .

Και το δεύτερο στοιχείο είναι η Μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων έργων κοιλάδας Βαθύ Καλύμνου, που έγινε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1999. Τίποτα . Όλα αυτά που έλεγαν ότι είναι έτοιμοι και έχουν μελέτες είναι απλά φούμαρα . Έλεγαν ψέματα. Τίποτα δεν υπάρχει τίποτα.

Είναι τουλάχιστον ντροπή μετά από αυτά που είπαμε να βγαίνουν πολιτικά πρόσωπα και να απευθύνονται στον κόσμο και να λένε ότι το έργο βρήκε τη λύση του και να διαλαλούν τη συνέπεια τους, τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και τις μετεκλογικές τους πράξεις. Είναι ντροπή . Ελάτε του χρόνου το Δεκέμβριο του 2021, ελάτε το Δεκέμβριο 2022, ελάτε το Δεκέμβριο 2023, ελάτε το Δεκέμβριο 2024 και να δείτε ότι το έργο του εμπορικού δρόμου τελείωσε εγώ θα ζητήσω συγγνώμη.

Το λέω αυτό, γιατί όπως ξεκινούν τώρα για να φτάσουμε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μελετών, αν όλα πάνε καλά ,θέλουμε αρκετά χρόνια. Και αυτό είναι τίμιο, ντόμπρο και ειλικρινές να βγαίνει στο κόσμο και να πεί θέλω αυτό και όχι να βγαίνει πανηγυρίζοντας ότι το έργο βρήκε τη λύση του.

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Ι. Μαστροκούκος στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

 

16-12-2020 Ι. Μαστροκούκος : Τα ψέματα του Δ. Διακομιχάλη για την αντιπλημμυρική προστασία