Καλύμνικος παραδοσιακός καβουρμάς στην Παλιόνησο από την Πετρούλα Καλλιδώνη(video)

1138

Ανατρέχοντας στο αρχείο του kalymnos-news.gr ανασύραμε ένα όμορφο ρεπορτάζ, πριν 2 χρόνια,31 Δεκεμβρίου 2018 παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Παλιόνησο με  τη διαδικασία παρασκευής του Καλύμνικου παραδοσιακού καβουρμά.

 Η κυρά Πετρούλα Καλλιδώνη συνεχίζοντας την παράδοση παρασκεύασε καβουρμά  από χοιρινό κρέας .

Βέβαια τώρα ο καβουρμάς συντηρείται στο ψυγείο. Σε παλαιότερες εποχές – χωρίς ψύξη, το καβούρντισμα ήταν συνηθισμένη μέθοδος συντήρησης του κρέατος.

 «Καβουρμάς» σημαίνει καβουρντισμένο. Η λέξη είναι γλωσσικό δάνειο από την τουρκική kavurmak-καβουρντίζω. Το ελληνικό αντίστοιχο ρήμα είναι σιγοκαίω, σιγοψήνω, τσιγαρίζω, ψήνω ανακατεύοντας διαρκώς.

 Δείτε το ενδιαφέρον και όμορφο ρεπορτάζ που  ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς με τη συνταγή της κυρά Πετρούλας.

Διαδικασία παρασκευής του Καλύμνικου παραδοσιακού καβουρμά στην Παλιόνησο Καλύμνου



Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός