Μαρμάρινα αρχαία αγάλματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας από την Κάλυμνο που κατασχέθηκαν πριν 9 χρόνια στην Αθήνα.

2818
ΦΩΤΟ: .arxeion-politismou.gr

Πριν 9 χρόνια περίπου σε μία προσπάθεια παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων συνελήφθησαν από τις διωκτικές αρχές οι εμπλεκόμενοι ενώ κατασχέθηκαν τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Επρόκειτο για διάφορα αρχαία μαρμάρινα αντικείμενα  καθώς και μαρμάρινα ειδώλια πρωτοκυκλαδικής περιόδου μεγάλης αρχαιολογικής αξίας

Βέβαια το ενδιαφέρον εστιάζεται σε 2 κυρίως αντικείμενα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών προέρχονται από το Ιερό του Δηλίου  Απόλλωνα, στο Χριστό της Ιερουσαλήμ Καλύμνου

Συγκεκριμένα :’

1.Μαρμάρινη ανδρική κεφαλή της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου.

2. Κορμός Μαρμάρινης ανδρικής μορφής με γενειοφόρο κεφαλή της Υστεροελληνικής εποχής .

 Τα παραπάνω ευρήματα μετά την κατάσχεση τους πριν 9 χρόνια συνεχίζουν να φυλάσσονται  στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

 Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στην Κάλυμνο και να εκτεθούν όπως και τα δεκάδες άλλα ευρήματα από το Ιερό του Δηλίου  Απόλλων σε ανασκαφή το 2001 που κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου.

Ελπίζουμε ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και οι τοπικοί μας άρχοντες και να ζητήσουν να επιστραφούν στο νησί μας, όπως και τα χάλκινα αγάλματα θωρακοφόρων ανδρών που παράνομα κρατούνται επίσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Αρχαιολογικο Μουσείο Καλύμνου