«Ματωμένη» βροχή στην Κάλυμνο; Η εξήγηση από τον Geo Geodifhs

7023

 Η «κόκκινη βροχή» που τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 το μεσημέρι έκανε την εμφάνιση της στους κεντρικούς δρόμους της Καλύμνου, σίγουρα δημιούργησε αρκετές συζητήσεις  ενώ  ακούστηκαν διάφορες εξηγήσεις.

Το kalymnos-news.gr απευθύνθηκε στο φίλο διαχειριστή της σελίδας Geo Geodifhs ,του παραθέσαμε όσα στοιχεία είχαμε συγκεντρώσει και του ζητήσαμε την δική του άποψη και εξήγηση.

 Ο Geo Geodifhs άμεσα ανταποκρίθηκε και μας έστειλε το παρακάτω κείμενο, τεκμηριώνοντας το φαινόμενο που παρατηρήθηκε, δίνοντας την εξήγηση που θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη  βαρύτητα

«Ματωμένη» βροχή στην Κάλυμνο;

«Υπήρχε μια σχετική τρικυμία. Έβρεχε από το πρωί. Κάποια στιγμή το μεσημέρι άρχισε η ροή της κόκκινης βροχής. Την αφετηρία της δεν μπόρεσα να την εντοπίσω αλλά ήταν από Χωριό ή Ποταμούς. Στη φωτογραφία που είναι στο ύψος του Αστυνομικού τμήματος φαίνεται η ροή με την κόκκινη βροχή στον κεντρικό δρόμο, ενώ από το δρομάκι από δεξιά το νερό δεν έχει το κόκκινο χρώμα.

Είμαι ο Γιώργος Δρόσος από το kalymnos-news.gr. θα ήθελα τη βοήθεια σου σε ένα φαινόμενο με την «κόκκινη βροχή» που παρατηρήθηκε την Δευτέρα μεσημέρι στην Κάλυμνο».

Έχουν έτσι τα πράγματα όπως τα αναφέρει ο καλός φίλος Γιώργος Δρόσος ή τρέχει κάτι άλλο;

Κατ’αρχάς να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αναφερθεί αυτό το σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν αναφορές για την ματωμένη βροχή που πάνε πίσω μέχρι την Ιλιάδα του Ομήρου, το επικό ποίημα που περιγράφει την πολιορκία της Τροίας το οποίο πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ. Τότε θεωρήθηκε, ίσως αναπάντεχα, ως κακός οιωνός.

 Η κόκκινη βροχή είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν πέφτει βροχή με κόκκινο χρώμα από τον ουρανό, αλλά τι προκαλεί αυτό το φαινόμενο; Είναι κατανοητό ότι συμβαίνει όταν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις κόκκινου χρώματος σκόνης ή σωματιδίων αναμιγνύονται στη βροχή, δίνοντάς της μια κόκκινη εμφάνιση καθώς πέφτει. Η «Βροχή αίματος» δεν είναι στην πραγματικότητα ένας μετεωρολογικός ή επιστημονικός όρος – αντ ‘αυτού είναι μια συνηθισμένη φράση που μπορεί να βρεθεί ότι πηγαίνει πίσω στην ιστορία. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν υπάρχει ορισμένος ορισμός για αυτό τον όρο.

Πώς συμβαίνει; Οι δυνάμεις που οδηγούν τον καιρό μας μπορεί να είναι αρκετά ισχυρές και να κάνουν κάποια εκπληκτικά πράγματα – όπως ανύψωση πραγμάτων όπως άμμος ή ακόμα και μικρά αντικείμενα και μεταφορά τους σε μεγάλες αποστάσεις.

Στην περίπτωση της βροχής αίματος, ισχυροί άνεμοι ή καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν σκόνη και άμμο. Καθώς αυτά γίνονται αερομεταφερόμενα, μπορεί να παγιδευτούν στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, όπου μπορεί να μεταφερθούν για χιλιάδες μίλια. Τελικά η σκόνη θα πέσει από τον ουρανό λόγω της βαρύτητας ή θα παγιδευτεί σε σύννεφα βροχής, όπου αναμιγνύεται με τα σταγονίδια νερού. Όταν πέφτουν σαν βροχή, οι σταγόνες βροχής θα μπορούσαν να φαίνονται κόκκινες.

Πόσο συχνά συμβαίνει; Η κόκκινη βροχή είναι σχετικά σπάνια επειδή η κόκκινη σκόνη/σωματίδια πρέπει να είναι σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.

Οι τεκμηριωμένες περιπτώσεις είναι λίγες και πολύ μακριά. Το 2001 στη νότια ινδική πολιτεία της Κεράλα, οι βροχές των μουσώνων έριχναν περιοδικά ένα κόκκινο χρώμα που ήταν αρκετά σκούρο για να λεκιάσει τα ρούχα.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για βροχές άλλων χρωμάτων κατά την ίδια εποχή των μουσώνων – συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και κίτρινης βροχής.

Κάθε χρόνο, σε αρκετές περιπτώσεις, κάπου στην χώρα μας κάποια ποσότητα σκόνης αναμιγνύεται με το βρόχινο νερό. Αυτή προέρχεται συνήθως νότια, νοτιοανατολικά ή αρκετές φορές από τη Σαχάρα πριν αναμιχθεί στα σύννεφα και πέσει κάτω.

Συχνά η σκόνη που βλέπουμε είναι συνήθως κίτρινη ή καφέ και αναμιγνύεται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις – έτσι η βροχή θα μοιάζει με την ίδια κανονική. Η μόνη διαφορά θα ήταν ότι μπορεί να βρείτε μια λεπτή μεμβράνη σκόνης στο αυτοκίνητο ή τα παράθυρά σας μετά την εξάτμιση του νερού.