Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 64 ετών ο Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμίτης, ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους
Η κηδεία του έγινε στον περίβολο στον περίβολο του κελιού του και σε στενό κύκλο, όπως φέρεται να ήταν η επιθυμία του.
Ο Επιφάνιος ήταν ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη μοναδική κουζίνα του Αγίου Όρους σε όλο τον κόσμο. Ο Αγιορείτης καλόγερος πολύ συχνά ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό μαγειρεύοντας για τον κόσμο που τον καλούσε.
Ανατρέχοντας στο αρχείο της έντυπης έκδοσης της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» ανασύραμε δημοσίευμα μας στο φύλλο της 14ης Ιουνίου 2014,με το Μοναχό Επιφάνιο να μαγειρεύει στην Καλύμνο προσκεκλημένος του καρδιολόγου Ιωάννη Καλλικάζαρου ,προέδρου τότε της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Συγκεκριμένα στα περιθώρια του Καρδιολογικού Συνεδρίου, μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση μεσογειακής διατροφής με την παρασκευή συνταγών με υλικά της Ελληνικής Γης από τον Μοναχό του Αγίου Όρους Επιφάνιο τον Μυλοποταμίτη.
Ο πατήρ Επιφάνιος μαγείρεψε ψάρι ροφό, βραστό και όσοι τον γεύτηκαν έμειναν ενθουσιασμένοι
Να θυμίσουμε ότι το 6ο Συνέδριο ΒΑ Αιγαίου και 3ο Συνέδριο Καρδιαγγειακών Παθήσεων «Ημέρες Καλύμνου» που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «ΕΛΙΕΣ» στην Κάλυμνο το τριήμερο 6-8 Ιουνίου 2014, συμμετείχαν 150 σύνεδροι και οργανώθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ,Πρόεδρος της οποίας ήταν ο συμπατριώτης μας Καρδιολόγος Ιωάννης Καλλικάζαρος.
Παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα: