Η αποκατάσταση της αλήθειας για τη διακονία του Μητροπολίτη κ.κ Παϊσίου –Του Νικολάου Π. Ζαϊρη Αντιπρόεδρου Αρείου Πάγου ε.τ

3194

Από το συμπατριώτη μας Νικόλαο Π.Ζαϊρη ,αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου ετ λάβαμε την παρακάτω επιστολή στην οποία εκφράζει κάποιες διαπιστώσεις του από την πολύχρονη γνωριμία και σχέση του με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παϊσιο, με αφορμή επιστολή που φιλοξενήσαμε στη σελίδα μας με τίτλο “Ακέφαλη (; ) Τοπική Εκκλησία

Επιστολή Νικολάου Π.Ζαίρη

Κύριο Δρόσο Δημήτριο

Διευθυντή Κalymnos News

Κάλυμνος

            Κύριε Διευθυντά,

            Αμηχανία και έκπληξη αισθάνθηκα, ταυτόχρονα, όμως, και απέραντη λύπη, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, με χρονολογία 16 Ιανουαρίου 2021, για την <<Ακέφαλη (; ) Τοπική Εκκλησία>>, υπολαμβάνοντας προφανέστατα ο συντάκτης του, την απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Παϊσίου, από τα δρώμενα του Κλίματος της Τοπικής Εκκλησίας Καλύμνου-Λέρου και Αστυπάλαιας.

            Αμηχανία μεν, γιατί, όταν διάβασα το σχετικό δημοσίευμα, διερωτήθηκα, μήπως  αυτό αναφέρεται σε Επίσκοπο άλλης περιφέρειας ή ότι ο συντάκτης του είναι εκτός του Κλίματος της Τοπικής Εκκλησίας και ενδεχομένως, να αγνοούσε κάθε εκκλησιαστική δραστηριότητα. Έκπληξη δε, γιατί το δημοσίευμα προέρχεται από παράγοντα με πλούσιες εμπειρίες για την τοπική κοινωνία και, κατά τεκμήριο, γνώστη των κοινωνικών συνθηκών της.

            Αντιπαρέρχομαι, όμως, για ευνόητους λόγους, τα όποια κίνητρα και ελατήρια που έδωσαν την αφορμή για το δημοσίευμα τούτο, και για τα οποία θέλω να πιστεύω, ότι υπήρξαν άδολα. Ως μέλος, όμως, του πληρώματος της Τοπικής Εκκλησίας Καλύμνου-Λέρου και Αστυπάλαιας, όχι μόνο λόγω της καταγωγής μου, κυρίως, όμως, γιατί πιστεύω, ότι νοιάζομαι και ενδιαφέρομαι για την ιδιαίτερη Πατρίδα μου, θεωρώ αναγκαίο προς αποκατάσταση της αλήθειας, να εκφράσω κάποιες διαπιστώσεις από την πολύχρονη γνωριμία και σχέση μου με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παϊσιο.

            Εκ των προτέρων, όμως,  οφείλω κάποια εξήγηση:  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, δεν έχει ανάγκη υπερασπίσεως από κανένα και πολύ περισσότερο τη δική μου. Άλλωστε, για την ανεπίληπτη βιοτή του, ως εκκλησιαστικού ηγέτη και Ποιμένα, ομίλησαν με τα απόλυτα αντικειμενικά κείμενά τους, ο Καθηγητής Μ.Ε, κ. Τσουκαλάς, ο κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Καζαβούλης, ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι που αγνοώ, και τους οποίους συγχαίρω, γιατί με τους ειλικρινείς, εγκάρδιους και θαρραλέους λόγους τους απέδωσαν την αλήθεια και την πραγματική εικόνα για το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας.

            Επαναλαμβάνω, ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Παϊσιος, δεν έχει χρεία των δικών μου υπερασπιστικών λόγων. Όμως, για την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να καταθέσω και την ταπεινή μου γνώμη. Πρόκειται περί άξιου Ιεράρχη, ιδιαίτερα ασκητικού, ανάργυρου και φιλακόλουθου, με κύρια αρετή την Αγάπη του Χριστού και την ταπεινοφροσύνη, κληρικό σεμνό, συγχωρητικό, καρτερικό και φιλάνθρωπο. Ιεράρχης, που υπηρετεί τον συνάνθρωπό του, Ιεράρχης που έχει γίνει μέλος όλων των οικογενειών της Περιφέρειάς του, και κοινωνός των προβλημάτων τους. Ιεράρχης απλός, απλούστατος, ταπεινός και καταδεκτικός. Ιεράρχης, χωρίς υποτακτικούς. Υποτακτικό έχει μόνο τον ίδιο τον εαυτό του, για όλες τις προσωπικές του μέριμνες και φροντίδες. Γι’ αυτό δεν πρέπει κανένας να διατηρεί την ελάχιστη αμφιβολία.

            Γνωρίζω, ότι θα προσκρούσω στην ταπεινοφροσύνη του, για όσα ελάχιστα παραπάνω καταθέτω, όμως,  δεν μπορώ να μην αποκαλύψω όσα για εκείνο πιστεύω, και ούτε επιδιώκω να προβώ σε οποιαδήποτε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο Ιεράρχη. Η απαρίθμηση των όποιων άλλων αρετών και δραστηριοτήτων του, όχι μόνο αποβαίνει ενδεχομένως κουραστική, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με την ταπεινοφροσύνη του.

             Πόσοι συμπατριώτες μας γνωρίζουν, ότι με προσωπικές του δαπάνες πραγματοποιούνται και όχι μόνο όλες οι μετακινήσεις του στην Χώρα μας και στο εξωτερικό; 

Γιατί αγνοούν, έστω και ακουσίως, ότι δεν υπάρχει ιερά ακολουθία στο πιο απόμακρο εξωκκλήσι του νησιού μας, που να μην συμμετέχει; Προσωπικά απορώ για την αγάπη του και την υπέρμετρη φιλακολουθία του. Τόσα χρόνια που παρακολουθώ το θεάρεστο λειτουργικό και πλούσιο φιλανθρωπικό έργον του, έχω μόνο να εκφράσω την ευαρέσκειά μου και να επικαλεστώ,  ότι ουδέποτε <<άφησε κενά>> στην άσκηση των καθηκόντων του.

             Όσοι από τους συμπατριώτες μας αγνοούν το γεγονός, ότι από της ενθρονίσεώς του στη Μητρόπολή μας, μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί μια και μοναδική φορά την ιδιαίτερη πατρίδα του, ας αναλογισθούν ποια είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.

            Θεώρησα αναγκαία την κατάθεση της προσωπικής μου γνώμης, που πιστεύω, ότι είναι ταυτόσημη και καθολική με εκείνη του πληρώματος της Εκκλησίας μας, όχι ως έκφραση διαμαρτυρίας για το επίμαχο δημοσίευμα, αλλά προς αποκατάσταση της αλήθειας. Η, από μέρους του Σεβασμιωτάτου, διαποίμανση της Τοπικής Εκκλησίας, πιστεύω ότι ανταποκρίνεται σε ύψιστο βαθμό με τις απαιτήσεις του Καλυμνιακού λαού και αυτού της διασποράς, για την οποία θα πρέπει να αισθανόμαστε  ευτυχείς και  υπερήφανοι.

            Ας ανατρέξει οποιοσδήποτε από εμάς σε ιερά βιβλία και κείμενα παλαιά ή πρόσφατα, και είναι πλέον ή βέβαιο, ότι στο πρόσωπο πολλών ασκητών και κληρικών, που τιμούν  το ράσο τους και την αποστολή τους, θα διαπιστώσουν αρκετές ιδιότητες και  αρετές που είναι υπαρκτές στο πρόσωπο του Ιεράρχη μας.

          Η άσκηση οποιασδήποτε κριτικής για όλους….. τους ταγούς της κοινωνίας μας είναι και θεμιτή και χρήσιμη. Ακόμη, και η ιεροκατηγορία του Ποιμένα της τοπικής Εκκλησίας, είναι θεμιτή, εφόσον υπάρχει η καλή προαίρεση και η εκφορά του λόγου σε κάθε περίπτωση δεν απέχει της αληθείας. Το ερώτημα, όμως, παραμένει. Τί γίνεται, όταν άλλη είναι η πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να παραβλέψει ο συντάκτης της παρούσας επιστολής, ούτε και η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών και ενσυνείδητων Χριστιανών και όχι μόνο της Τοπικής Εκκλησίας μας.

Γλυφάδα, 23 Ιανουαρίου 2021

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  Νικόλαος Παύλου Ζαϊρης

  Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός