Και αν το 2020 μοίρασε πόνο και οργή, εγώ θυμάμαι την Κάλυμνο που διαπρέπει και δημιουργεί.- Γράφει ο Παναγιώτης Μ. Βούρος*

1204

Και αν το 2020 μοίρασε πόνο και οργή, εγώ θυμάμαι την Κάλυμνο που διαπρέπει και δημιουργεί, που δεν υποκύπτει στα δύσκολα μα αντιθέτως πεισμώνει και ανοίγει δρόμους ανθρωπιάς, ελπίδας και προοπτικής.

Μια ανασκόπηση καρδιάς, εκατοντάδων στιγμών που όμως ανγκάζομαι να τις συνοψίσω και που μου δίδαξαν η κάθε μία ξεχωριστά κι από κάτι σημαντικό. Από το μεροκάματο των Ιμίων μέχρι τον εθελοντισμό, και από την Ιατρική μέχρι τον αθλητισμό, και από κοινωνική προσφορά μέχρι την τέχνη και τον πολιτισμό. Αυτή είναι η Κάλυμνος που αξίζει. Που μας αξίζει.

Θέλω να πω τόσα πολλά για το μεγαλείο της ανθρώπινης παρέμβασης στα δύσκολα, στα αδιανότητα, στις αναπάντεχες κοινωνικές προκλήσεις. Μια απο αυτές τις προκλήσεις, κορονοιός. Μια λέξη, μια πανδημία, που δεν άφησε καμία πτυχή της ζωής μας ανεπηρέαστη. Υγεία, ψυχική και σωματική, ελευθερία, δημοκρατία, πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς, Εκκλησία, καθημερινότητα και στο τέλος, οικονομία. Εκεί, το απόλυτο χάος.

Όμως, λίγο-πολύ αυτά τα γνωρίζετε. Και φυσικά, δεν γινόταν να μην αγγίξει αυτή η πρωτοφανής παγκόσμια κρίση το νησί μας, την Κάλυμνο. Ήταν όμως όλα.. τόσο μαύρα; Δεν θα το έλεγα, καθότι, πλην της διχόνοιας που έφερε γενικά στον κόσμο η πανδημία και η ”φιλοσοφία” του κορονοιού, πλην φυσικά τις χιλιάδες τραγικές απώλειες ανά τον κόσμο και τον εγκλεισμό εκατομμυρίων ανθρώπων στα σπίτια τους και σε τέσσερις τοίχους, δεν μπορώ και να κλείσω τα μάτια μου στα όσα το 2020 μας χάρισε απλόχερα μέσω της αλληλεγγύης των κοινωνιών και της μέσης οικογένειας που έζησε ξανά στιγμές πραγματικής επανένωσης και σύσφιξης διαφορετικών γενεών, ιδεών και γενικότερα αδελφικών δεσμών που είχαν κάπως ή πλήρως αλλοιωθεί.

Μια ανάσα ζωής στις πονεμένες κοινωνίες που αργοπεθαίνουν βασανιστικά. Γιατί, και οικονομικά να επιβιώνεις, τρόπος του λέγειν, με δανεικά και οριακά, αν πνευματικά κατρακυλάς τότε και η πτώση θα είναι ουσιαστική και καθοριστική και σίγουρα μοιραία.

Παρότι στο τέλος του 2020 βιώσαμε ένα σκληρό γεγονός για την ιστορία του τόπου, για τον τουρισμό αλλά και την οικονομία μας, την βύθιση του KALYMNOS-STAR που αναμένονται στο άμεσο διάστημα επίσημες απαντήσεις και εξηγήσεις- τεχνικές, νομικές, και φυσικά πολιτικές εφόσον η Δημοτικη Αρχή κρατά στάση παθητική, παρότι μες το 2020 μπήκε λουκέτο όχι μόνο στο κατάστημα της Eurobank αφήνοντας χωρίς εργασία δεκάδες οικογένειες αλλά και στις δεξαμενές της εταιρείας Κάτρη που είχε αντίκτυπο κοινωνικό και οικονομικό, εγώ επιλέγω ή και πρέπει να δω το ποτήρι μισο.. γεμάτο σε αυτή την ανασκόπηση για το περίεργο έτος που μας πέρασε.

Να δω την Κάλυμνο που διαπρέπει, που επιμένει και προσπαθεί, που δημιουργεί παρά τις αντιξοότητες και τις συγκυρίες.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός και οι ”πρωταγωνιστές” της καραντίνας ήταν οι απλοί εθελοντές. Οι πολίτες. Είτε μαγειρεύοντας για τον συνάνθρωπο, τον ανήμπορο, τον λαβωμένο από την κρίση και τη μοναξιά, είτε προσφέροντας δωρεές και υπηρεσίες σε κρατικούς θεσμούς και στο νοσοκομείο, είτε παρέχοντας βοήθεια στο σπίτι και οικειοθελής εργασία όπου αυτό ήταν εφικτό και επιβεβλημένο. Απτόητοι αγωνιστές που δεν έμειναν άπραγοι μα αντιθέτως ξεπέρασαν τα όριά τους με σύμμαχο τη συνείδηση και το αίσθημα της αλληλεγγύης. Η Κάλυμνος έζησε στιγμές μοναδικές, δίδαξε ελπίδα και ανθρωπιά και κάποιοι συνάνθρωποι χαμογέλασαν μέσα από αυτές τις άξιες πρωτοβουλίες.

Άλλη τεράστια επιτυχία αθλητική ήταν τα πανελλήνια ρεκόρ, τα χρυσά μετάλια και οι ιστορικές διακρίσεις για την κολύμβηση της Καλύμνου όπου το αθλητικό σωματείο Πρωτέας, του Μιχάλη Γλυνάτση και με την αγωνιστική του πορεία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους- τις συμμετοχές του σε τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα αλλά και το υψηλό επίπεδο του πρωταθλητισμού που υπέδειξε παρά την.. μηδενική παράδοση στον χώρο, παρέδωσε κυριολεκτικά μαθήματα υπομονής, προσπάθειας και στόχων για να έρθει η δικαίωση και το κίνητρο μετέπειτα για.. ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες!!

Ιδιαίτερη στιγμή, όμορφη και.. γευστική για το νησί μας, οι διακρίσεις τριών γνώριμων σεφ μέσα από το δεύτερό τους σπίτι. Την κουζίνα. Παντελής Βούρος, Δημήτρης Κουλλιάς, Μιχάλης Μάρθας.

Ο αδερφός μου ο Παντελής, που είμαι τόσο περήφανος για όσα κάνει και προσπαθεί με ταπεινότητα και επιμονή, μέσα στο ’20 εξελίχθηκε αξιοζήλευτα παρά το νεαρό της ηλικίας του. Τί να πρωτοθυμηθώ; Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Το νεότερο μέλος. Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, αγαπημένη πρόεδρος Μαρία Βάλλα που διοργάνωσε επίσημη κοπή πίτας και μουσικοχορευτική εκδήλωση παρουσία βουλευτών και θεσμικών οργάνων του τόπου στη Ρόδο για να τιμήσουν την προσφορά του και τη διαφήμιση που έκανε στο νησί μας ο Παντελής. Κοινωνικές εμφανίσεις και τηλεοπτικές εκπομπές όπου δεν μίλησε μόνο γαστρονομικά αλλά και.. πολιτικά. Έφερε την αναρρίχηση στο πρωινό του ALPHA και στο κέντρο των εξελίξεων. Και τέλος- πλην του βραβείου ποιότητας που έλαβε από γνωστό διαγωνισμό για τα πιάτα του εστιατορίου που διαθέτει, οι διάφορες περιοδείες του σόλο ή με τον μέντορα και φίλο του Δημήτρη Κουλλιά όπου ”ανέστησαν” την παράδοση σε γκουρμέ φιλοσοφίες που μόνο οι ίδιοι ξέρουν καλά και σε βραδιές φυσικά ξεχωριστές όπου έκλεισαν με γέλιο και επιτυχία.

Δημήτρης Κουλλιάς. Ο καταξιωμένος Executive σεφ και δάσκαλος πολλών ανερχόμενων του χώρου, από τους καλύτερους στην Ελλάδα, που χρόνια τώρα ”μανατζάρει” μια κουζίνα χιλιάδων επισκεπτών σε ένα από τα ομορφότερα και επιβλητικότερα ξενοδοχεία της Κω, το Horizon, δεν σταματα να δημιουργεί. Και εφόσον το περιοδικό αθηνόραμα τον ξεχώρισε φέτος για τα εξαιρετικά του πιάτα ”είπε και να την δει αλλιώς την παράδοση” και.. να μετατρέψει τον ιστορικότερο θαλασσινό μεζέ, το σπινιάλο σε.. πάστα και αλοιφή! Ένα πείραμα, ένα απίστευτο εγχείρημα που το αγκάλιασε ο δημιοσιογραφικός κόσμος της γαστρονομίας και το έκανε γνωστό πανελαδικώς. Μπράβο Δημήτρη!

Μιχάλης Μάρθας. Ένα ταλέντο, ένας σεφ που τρέχει και ψάχνει με ένα πλούσιο βιογραφικό αν και μονο..33 που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται από κουζίνα σε κουζίνα και από τη θάλασσα στο χιόνι και πίσω ενώ τρέχει και παράλληλα μαγειρικά προτζεκτ συνεχώς. Σεφ με διακρίσεις, πανελλαδικές και μεσογειακές και με εργασιακή εμπειρία.. διασημοτήτων! Όμορφη στιγμή η παρουσία του στο μαστερσεφ4 φέτος όπως και το βραβείο Best Young Chef το 2019 όπως και οι συνεχείς βραβεύσεις του από γνωστά περιοδικά. Φέτος, το 20, μεγάλη τιμή για τον ίδιο το βραβείο ελληνικής υψηλής γαστρονομίας που απέσπασε το εστιατόριο Cuvée του Aqua Blu Boutique Hotel and Spa στην Κω όπου και τη σεζον 2019 ήταν ο leader της κουζίνας με την καταξιωμένη του ομαδα.Μπράβο παιδιά.

Ο κλασικός αθλητισμός.

Τι υπέροχα παιδιά. Τόσα παιδιά, και τόσα ταλέντα. Να κάνω μια εξαίρεση : Μαρία Μαγκούλια, Ανδρέας Έλληνας, Καλλιόπη Μειμάρη. Η τελευταία δε, πρωτοεμφανιζόμενη, μόλις 15 χρονών και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ18, χάλκινο μετάλλιο. Τι να πει κανείς. Ο Ανδρέας, όλο το μέλλον μπροστά του. Εθνική ομάδα, δεύτερος Κ20 στη Λάρισα και.. Βαλκανικό πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει ταβάνι. Μαρία Μαγκούλια. Τα λόγια περιττεύουν. Μετάλλια, ρεκόρ, περηφάνεια, και σήμερα Εθνική Ελλάδος. Προπονήσες και προετοιμασία για μεγάλους αγώνες και τουρνουά. Ενα κορίτσι.. ”μάλαμα” με ήθος και αρχές.

Εθελοντική ομάδα καθαριότητας.

Χαίρομαι που συμμετείχα σε αυτό το κόσνεπτ εντός πρώτης καραντίνας (και θα συνεχίσει) όταν και απλοί συνάνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο, στις παραλίες, στα δάση και τα βουνά για να μαζεύουν σκουπίδια, να διδάσκουν οικολογική συνείδηση και πολιτισμό και για να προσφέρουν με πράξεις απλές και καθημερινές στον αγαπημένο μας τόπο που τόσο μας χρειάζεται και οφείλουμε να προστατεύουμε.

Θοδωρής Χαντζαρίδης, στην ακαδημία μπάσκετ του Άρη! Ο Φιλαθλητικός, Νίκη Χαντζαρίδου, τμήμα κολύμβησης, έγινε το έκτο σωματείο της Δωδεκανήσου (και το πρώτο της Καλύμνου) το οποίο βρίσκεται στη λίστα του αθλητικού μητρώου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Ειρήνη Καπανδρίτη, The Voice, μοναδική φωνή, ατόφιος χαραχτήρας και μια γλυκιά παρουσία που διαφήμισε το ξεχωριστό μας ταπεραμέντο. Κώστας Δημόπουλος.

Ο διοικητής του ΤΕ Καλύμνου που συσπείρωσε και αναβάθμισε την εθνοφυλακή, που δέχτηκε τα εύσημα από το ΓΕΣ, ενώ παρέλασε και ο ίδιος την 7η του Μάρτη πλάι σε μαχητές στρατιώτες εθνοφύλακες και.. τους Ευζώνους φυσικά της Προεδρικής φρουράς! Και.. ποιός άλλος;

Γιώργος Διακομιχάλης! O σεφ του Kalymnos-pastries στην Αδελαίδα, ο αγαπημένος του Μάνεση που βραβεύτηκε μάλιστα το 19 ως ο ιδιοκτήτης του καλύτερου ζαχαροπλαστείου στην Αυστραλία! Ο γνωστός σεφ και.. παρουσιαστής που λατρεύει την Κάλυμνο, που την διαφημίζει μέσα απο τα σόσιαλ μήντια για τις ομορφιές και την ιστορία μας, έγινε για άλλη φορά αγαπητός τη χρονιά που μας πέρασε όχι μόνο για τις διαδικτυακές του εκπομπές μαγειρικής και ψυχαγωγίας εν μέσω καραντίνας αλλά κυρίως γιατί.. στις δραματικές στιγμές που έζησε η χώρα του με τις πυρκαγιές δεν έμεινε άπραγος μα αντιθέτως δώρισε τρεις ολόκληρες εισπράξεις του καταστήματος στους πληγέντες συμπατριώτες του και στο κράτος. Μεγάλη μορφή, ο Γιώργος μας.

Σεβαστή Πίκου, εργαζόμενη μητέρα και μαθήτρια που, από το εσπερινό λύκειο πέρασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αγωνίστρια της ζωής. Συγκινητική. Ένα παράδειγμα προς μίμηση, τίποτα λιγότερο. Φωτεινή Τσακίρη, η γλυκιά δασκάλα της Τελένδου που μας γεμίζει πατριωτισμό και λεβεντιά, που μας εμπνέει για ένα καλύτερο αύριο. Αθηνά Γκιουζένη, Στέφανος Κορφιάς, πλάι στην ειδική αγωγή, με ήθος, με αγάπη και κατανόηση να προσπαθούν να δίνουν εργαλεία στα παιδιά και όχι έτοιμη τροφή, να επενδύουν στο μέλλον τους και να μην στέκονται απλοί πρατηρητές απέναντι σε αυτά τα χαμόγελα που θέλουν στήριξη, χαρά και καθοδήγηση. Και φυσικά, το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου και τα κορίτσια Τσουνιά Ευδοκία, Φλάμου Κωνσταντίνα, Σφουγγαριστού Ελευθερία και Ροδίτη Αικατερίνη όπου κατέλαβαν την 3η θέση στον πανελλαδικό διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας του σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων χαρίζοντας στο νησί μας και τους γονείς τους υπέροχες.. ξεχωριστές στιγμές επιτυχίας και αισιοδοξίας. Πάντα δίπλα στον δραστήριο εκπαιδευτικό και οικονομολόγο κύριο Πολυκανδριώτη Ιωάννη.

Να ξεχάσουμε τον Ιατρό Γιάννη Κουλλιά με τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες στη μουσική και τη ζωγραφική όπου και ο πρόσφατος μάλιστα (πρώτος) μουσικός δίσκος που κυκλοφόρησε ”Ότι αξίζει να φανεί”, με τις ερμηνείες των Καίτη Κουλλιά και Στέργιο Παρίζα, κέρδισε κατευθείαν τις εντυπώσεις του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Μποσκοίτη από την εφημερίδα ”το κουτί της Πανδώρας”;

Να ξεχάσουμε τον Ιατρό Καρδιολόγο Μιχάλη Κουτούζη του Ερυθρού Σταυρού που δεν είναι απλά ένας εργάτης της επιστήμης και της κοινωνικής προσφοράς αλλά πραγματοποίησε μες το 20 και με την ομάδα του, την πρωτοποριακή μέθοδο της αγγειοπλαστικής σε χρόνια απόφραξη της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας (Chronic Total Occlusion-CTO) που αποτελεί την πιο δύσκολη επέμβαση στην επεμβατική καρδιολογία;

Ή να ξεχάσουμε τον πρόεδρο της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής και Ιατρό Δημήτρη Καλικάντζαρο και το έργο που προσφέρει φανερά ή και εκτός κάμερας για το νησί μας και τους συμπατριώτες του με αποκορώφωμα να πάρει σάρκα και οστά, η σύσταση της παγκόσμιας ομοσπονδίας (αποδήμων) Καλυμνίων που θα ρίξει γέφυρες ενότητας και συνεργασίας μεταξύ χιλιάδων καλυμνίων όπου γης όπου και επιδιώκουν να στηρίζουν (υλικά και πνευματικά) αδιάκοπα και με δωρεές την αγαπημένη τους πατρίδα;

Και τέλος, ενώ έχω ξεχάσει πολλούς και ζητώ συγγνώμη γι’αυτό, η ομάδα διάσωσης Καλύμνου, ο φύλακας άγγελος όλων μας που βρίσκεται αστραπιαία όπου και ατύχημα, όπου και πυρκαγιά, όπου και άμεση βοήθεια για τον συνάνθρωπο, για τον αναρριχητή, για τον εθελοντισμό και την ασφάλεια μας που.. ενώ κάποιοι παρατούν και την δουλειά τους για να βοηθήσουν, καμία διαχρονικά τοπική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά.

Κλείνω με ένα γενικό ευχαριστώ.

Στους ψαράδες μας, τους σύγχρονους ήρωες που βγάζουν το τίμιο μεροκάματο χωρίς εκφοβισμό, στους μαθητές που διέπρεψαν ξανά στις πανελλήνιες, στους μεγάλους χορηγούς μέσα στην κρίση- τοπικές επιχειρήσεις, ομογενείς και συλλόγοι όπου γης. Στα παιδιά που ονειρεύονται, που δημιουργούν, που ρισκάρουν και επενδύουν στην αγορά μας. Στα ντελίβερι που οικειοθελώς κι από την πρώτη στιγμή και στην πρώτη γραμμή, εξυπηρετούσαν τους πολίτες. Στους γιατρούς μας, το νοσηλευτικό προσωπικό εντός και εκτός Καλύμνου που δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα και ξεχωρίζουν. Στον φίλο μου Μανώλη Κρούσκο που βρίσκεται πάντα δίπλα και έμπρακτα στους συμπατριώτες του. Στην Καλλιόπη Κουλλιά που τόλμησε, που βγήκε μπροστά και βοήθησε ώστε να μαζευτούν ρούχα και τρόφιμα για τους πληγέντες στο νησί της Σάμου από τον φονικό σεισμό. Και τέλος, στον Θεό και την Εκκλησία. Χωρίς πίστη, χωρίς θρησκευτικό φρόνημα ακόμη και με κλειστούς ναούς, ο αγώνας θα είχε χαθεί. Οι ελπίδες μας, μόνο ο Θεός. Εύχομαι το 2021, να βρούμε υγεία, ελπίδα, ενότητα και ανθρωπιά. Καλή χρονιά.

ΥΓ. Ένα μεγάλο προκαταβολικά συγγνώμη που έχω ξεχάσει ανθρώπους και καταστάσεις μα το νόημα δεν κρύβεται σε πρόσωπα συγκεκριμένα αλλά σε ότι όμορφο γεννήθηκε μέσα από την κρίση και τις δυσκολίες.