Ορεινός περίπατος στο παλιό «Ιταλικό μονοπάτι» Πόθια- Βαθύ (video)

1289

Ο συνεργάτης του kalymnos-news.gr Μάμας Χαραμαντάς, ειδικός σε ορεινούς περιπάτους, αυτό το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021, διάλεξε να μας ξεναγήσει στο παλιό  «Ιταλικό μονοπάτι» Πόθια- Βαθύ που όπως μαρτυρά και τ’ όνομά του, κατασκευάστηκε επί της ιταλικής κατοχής .

Μαζί με το Μάμα ένας ακόμη εξερευνητής των μοναδικών ομορφιών της Καλύμνου ο Παύλος Ταβουλάρης .

Ένα από τα ομορφότερα και σχετικά χωρίς μεγάλη δυσκολία μονοπάτια, λιθόστρωτο, που οδηγεί στο βουνό πάνω από την Πόθια , από τον  Ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, βορειότερα του Αρχαιολογικού Μουσείου  και καταλήγει στην πίσω πλευρά, πάνω από τον οικισμό του Βαθύ με την εύφορη κοιλάδα και το γραφικό λιμανάκι της Ρίνας.

Είναι περίπου 6 χιλιόμετρα και με κανονικό ρυθμό υπολογίζεται πως ένας πεζοπόρος θα χρειαστεί μια περίπου ώρα για να το διασχίσει.

Καθ΄όλη τη διαδρομή υπάρχει εντυπωσιακή θέα αρχικά προς λιμάνι μέχρι και Καντούνι και στη συνέχεια προς Βαθύ. Το μονοπάτι αυτό χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια οι ντόπιοι για να φθάσουν από την Πόθια στο Βαθύ, όταν δεν υπήρχαν άλλοι δρόμοι.

Και δυστυχώς, αυτό το μονοπάτι δεν αξιοποιήθηκε ποτέ και δεν συντηρήθηκε το λιθόστρωτο ώστε να αποτελεί μία πανέμορφη διαδρομή για περιπατητές, όπως έχει συμβεί σε παρόμοια μονοπάτια σε άλλα νησιά.

Δείτε τον ορεινό περίπατο με τον μοναδικό τρόπο που καταγράφει και περιγράφει ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

23-1-2021 Το παλαιό «Ιταλικό μονοπάτι» για το ΒαθύΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός