Περί της ΑΚΕΦΑΛΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – Γράφει ο Θεόφιλος Τσουκαλάς*

2607

Γράφει ο Θεόφιλος Τσουκαλάς,εκπαιδευτικός

Η Ανατολική Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει ως μόνη κεφαλή της τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Οι κατά τόπους Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες και Επίσκοποι ποιμαίνουν τις εκκλησιαστικές τους δικαιοδοσίες σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τις αποφάσεις
των Οικουμενικών Συνόδων και τις αποφάσεις των Συνόδων των Πρεσβυγενών και των Νεοπαγών Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Επειδή γράφτηκε ότι η τοπική μας Εκκλησία είναι ακέφαλη για ικανό διάστημα, σημειώνουμε ότι η Εκκλησία δεν είναι ποτέ ακέφαλη, έχουσα ως κεφαλή τον Κύριο μας, εις τύπον του οποίου ίσταται ο Επίσκοπος της κάθε Επισκοπής.

Κατά το τοπικό έθος ο Επίσκοπος είθισται κατά τις Εορτές του Δωδεκαημέρου να βρίσκεται στη Λέρο, πλην της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων που βρίσκεται στην Κάλυμνο, την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην Κάλυμνο, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο στην Αστυπάλαια.

Το αυτό ισχύει και για τις πανηγύρεις των Πολιούχων των νησιών, των τοπικών Αγίων, των μεγάλων Προσκυνημάτων, των εορτών των ενοριακών ναών και ιερών μονών. Στα δεκαέξι χρόνια της Αρχιερατείας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τήρησε πάντοτε αυτά τα έθη, ουδέποτε φειδώμενος σωματικής κούρασης ή ταλαιπωρίας, κακοκαιρίας και αρρώστιας.

Φιλακόλουθος, όσο λίγοι, δεν έλειψε απλή καθημερινή, Κυριακή, γιορτή και σχόλη που να μην χοροστάτησε ή λειτούργησε ως Αρχιερέας, άλλοτε μόνος του ως ιερέας, εξυπηρετώντας ανάγκες κενωθεισών ιερατικών θέσεων σε ενορίες και εξωκλήσια της ακριτικής του Μητρόπολης.


Άδικο να του προσάπτεται κατηγορία γιατί δεν ήταν στην Κάλυμνο τα Φώτα, για πρώτη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια της αρχιερωσύνης του. Όσοι γνωρίζουμε, ξέρουμε ότι ήταν διακαής ο πόθος του να βρίσκεται στην Κάλυμνο για τον Αγιασμό των Υδάτων.

Διερωτώμαι τι θα ωφελούσε μια Αρχιερατική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης για αποφυγή διασποράς του ιού στις λεγόμενες “κόκκινες” περιοχές, παρά από το να οξύνει το ήδη βαρύ κλίμα εκείνων των ημερών.

Άλλωστε, αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη ως Συνοδικός για τη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο Μητροπολίτης μας επέδειξε την πλέον υπεύθυνη στάση εξ αρχής, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της πανδημίας και άκουσε, για παράδειγμα, από τους γνωστούς αντιδραστικούς κύκλους, ουκ ολίγα για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, που ευτυχώς έγινε τηρουμένων των μέτρων, αλλιώς είναι βέβαιο ότι θα είχαμε μεγαλύτερη διασπορά της νόσου από αυτή που μετά από ένα μήνα σκληρού απαγορευτικού ακόμα βιώνουμε.

Το ίδιο υπενθυμίζουμε ότι έκανε πέρυσι κατά την Σαρακοστή, την Μεγαλοβδομάδα, το Πάσχα και φυσικά κατά την εορτή του Αγίου Σάββα.

Την σύνεσή του και την υπευθυνότητά του οφείλουμε όλοι να την αναγνωρίσουμε. Διαφύλαξε , κατά το ανθρώπινο δυνατό, τη δημόσια
υγεία, με δικό του προσωπικό κόστος, δεχόμενος άδικες και αχάριστες επιθέσεις, ενίοτε και δημόσιες, ακόμα και από πνευματικά του παιδιά. Δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αγωνιά για το ποίμνιό του, έμπρακτη απόδειξη η λειτουργία μέσα σε αντίξοες συνθήκες της Τράπεζας της Αγάπης. Δεν έπαψε να ανησυχεί και για το τρωθέν από τους ανεύθυνους κύρος της Εκκλησίας. Όσοι συνομιλούμε μαζί του γνωρίζουμε τον πόνο της ψυχής του. Προσωπικά, έχοντας και τους δύο γονείς μου σε κρίσιμη ηλικία και ανθρώπους του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θεωρώ ότι
οφείλουμε να προστατεύουμε όσους κινδυνεύουν περισσότερο από έναν αμείλικτο και θανατηφόρο ιό.

Ο Δεσπότης μας ηλικιακά πρέπει να προστατευτεί και να μην εκτίθεται σε άσκοπο κίνδυνο. Το παράδειγμα των Αρχιεπισκόπων Ιερωνύμου και Αναστασίου που νόσησαν βαριά και του Πατριάρχη Ειρηναίου και των Μητροπολιτών Καστοριάς Σεραφείμ και Λαγκαδά Ιωάννη και πολλών άλλων που δεν τα κατάφεραν, δείχνει ότι ο ιός εξαιρέσεις δεν κάνει. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι ο Δεσπότης μας είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Το έργο του το μαρτυρεί, η αγάπη του Λαού το επιβεβαιώνει. Τον θέλουμε υγιή, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της του Κυρίου αληθείας.
Η Εκκλησία και κεφαλή έχει και τα δικά της κακώς κείμενα και τις παραφωνίες θα διορθώσει και τα τριβόλια θα τα ξεριζώσει. Έχει τον δικό της τρόπο, έχει και τον δικό της χρόνο. Έχει και την εμπειρία των αιώνων, έχει και την αγάπη και την υπομονή που δίδαξε ο Ιδρυτής Της.

Ας μην ρίχνουμε άλλη στάχτη στα μάτια του κόσμου. Να αναζητήσουμε τις πραγματικές αστοχίες και τα προβλήματα που μας έφεραν ως εδώ. Και σίγουρα για τα θέματα της δημόσιας υγείας, πρόληψης, αστυνόμευσης, διεξαγωγής τεστ ελέγχου του πληθυσμού κ.τ.λ δεν ευθύνεται ένας Επίσκοπος.

(Χωρίς να έχω την Πατρική Ευλογία του.)

*Θεόφιλος Τσουκαλάς
Εκπαιδευτικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός