Προβληματίζουν οι συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων του ΑΤ Καλυμνίων με τους ελέγχους.

13079

Ως πολίτες θα πρέπει να ζητούμε περισσότερη, σωστή και αποτελεσματική  αστυνόμευση, αφού θέλουμε να ζούμε σε μια ευνομούμενη χώρα, όπου δεν θα είναι όλα ξέφραγο αμπέλι.

Λίγο-πολύ, όλοι μας έχουμε βρεθεί σε περιπτώσεις ελέγχων με το αυτοκίνητό μας, σε μπλόκο που διενεργούν Αστυνομικά όργανα.

Από την επαφή μας με τα αστυνομικά όργανα μπορούμε να έχουμε είτε καλές εμπειρίες είτε κακές.

Αναφερόμαστε στον τρόπο συμπεριφοράς των αστυνομικών οργάνων.

Η εμπειρία έχει αποδείξει, ότι άλλοτε συναντάμε άψογη συμπεριφορά από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων που γνωρίζουν τα ισχύοντα και άλλοτε υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο αστυνομικός έλεγχος καταλήγει σε κατάχρηση εξουσίας, με συμπεριφορές απαράδεκτες.

Αφορμή του σημερινού δημοσιεύματος αποτελούν τα μηνύματα και παράπονα που δεχθήκαμε από αναγνώστες μας, για τους ελέγχους που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Κάλυμνο.

Από το ένα άκρο, των μηδαμινών έως λιγοστών ελέγχων το προηγούμενο διάστημα στα πλαίσια  της εφαρμογής των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, φτάσαμε μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Κάλυμνο στο άλλο άκρο, αυτό της λογικής «ότι κινείται γράφεται»

Τα όργανα αντί να περιοριστούν στον έλεγχο  τήρησης των μέτρων επιδίδονται σε λεπτομερείς τροχονομικούς ελέγχους με μοναδικό στόχο να βρούν κάποια  παράλειψη και να επιβάλουν τσουχτερά πρόστιμα.

Δυστυχώς έχει διαπιστωθεί ότι  οι έλεγχοι αντί να επικεντρωθούν στην τήρηση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού που είναι και το ζητούμενο αυτή την περίοδο,  μετατρέπονται σε αυστηρούς τροχονομικούς ελέγχους «κατά δικαίων και αδίκων»

Και βέβαια στους προβληματισμούς αυτούς με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων έρχεται να προστεθεί και ο τρόπος που διενεργούν του ελέγχους  τα όργανα.

Οι δύο φωτογραφίες από έλεγχο σε διερχόμενα οχήματα στην κάθοδο του εμπορικού δρόμου στην Εθνική ,παραμονή πρωτοχρονιάς είναι χαρακτηριστικές και περιλαμβάνουν μία σειρά παραβάσεων που έχουν υποπέσει τα ίδια τα ελεγκτικά όργανα.

1.Στην πρώτη φωτογραφία παρατηρούμε:

Α. Το περιπολικό όχημα της αστυνομίας παράνομα σταθμευμένο πάνω στη στροφή ,ενώ στο οδόστρωμα υπάρχει κίτρινη απαγορευτική σήμανση.

Β Το όργανο είναι ασκεπές.

Γ. Χρησιμοποιεί το καπό του περιπολικού δίκην γραφείου, όπου συμπληρώνει την πράξη βεβαίωση παράβασης στον ελεγχόμενο.

Δ. Δεν τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση του 1,50 μέτρου μεταξύ οργάνου και ελεγχόμενου

2. Στη δεύτερη φωτογραφία παρατηρούμε:

Α.Ο αστυνομικός ελέγχει οδηγό δικύκλου παρακωλύοντας την  κυκλοφορία και μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ταλαιπωρία των οδηγών των οχημάτων που αναμένουν ,ούτε την μεγάλη ουρά οχημάτων που έχει δημιουργηθεί.

Β. Ο αστυνομικός είναι ασκεπής

Γ. Δεν τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση του 1,50 μέτρου μεταξύ οργάνου και ελεγχόμενου

Είναι φανερό από τα παραπάνω που εκθέσαμε, ότι το σημείο που επιλέχθηκε είναι ακατάλληλο για την πραγματοποίηση ελέγχων, τα δε όργανα που επιβάλουν τα εξοντωτικά πρόστιμα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες για ασήμαντους λόγους, έχουν υποπέσει σε παραβάσεις και  δεν τηρούν οι ίδιοι τα μέτρα.

Ίσως κάποιοι θεωρήσουν τις παρατηρήσεις μας υπερβολικές.

Εμείς απλά να  πούμε ότι τιμούμε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά όχι φυσικά τις συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων, ευτυχώς ελάχιστων, που οι ενέργειες τους υπεισέρχονται ακόμη και εντός των ορίων διάπραξης ποινικών αδικημάτων