Τα μυστικά όπλα των σφουγγαριών

1761

Από Γεωδίφης [geogeodifhs.blogspot]

Φυσικά σφουγγάρια από την Κάλυμνο, δεκαετία του 20;Είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο; Οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιούν τα σφουγγάρια στην καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Τα βακτήρια είναι μικροσκοπικοί, μονοκύτταροι οργανισμοί, μπορούν να ζήσουν σχεδόν οπουδήποτε – σε χώμα, νερό, φαγητό ή στο σώμα σας. Επιπλέον τα σφουγγάρια με φωτοσυνθετικά ενδοσυμπιόνια παράγουν έως και 3 φορές περισσότερο οξυγόνο από ό, τι καταναλώνουν, καθώς και περισσότερη οργανική ύλη από ότι καταναλώνουν.

Τα σφουγγάρια μπορούν να ζήσουν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Αν και δεν είναι γνωστά πολλά για τη διάρκεια ζωής των σπόγγων, ορισμένα ογκώδη είδη που βρίσκονται σε ρηχά νερά εκτιμάται ότι ζουν για περισσότερα από 2.300 χρόνια.

Τα σφουγγάρια δεν έχουν νευρικό σύστημα ή όργανα όπως τα περισσότερα ζώα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν μάτια, αυτιά ή την ικανότητα να αισθάνονται οτιδήποτε.Τα σφουγγάρια δεν έχουν νεύρα ή εγκέφαλο, οπότε δεν έχουν καμία ικανότητα να ελέγχουν γνωστικά την κίνησή τους. Αναπαράγονται με ασεξουαλικά και σεξουαλικά μέσα.Παρόλο που τα μοριακά ρολόγια και οι βιοδείκτες τους υποδηλώνουν ότι υπήρχαν πολύ πριν από την έκρηξη της ζωής στην Κάμπρια περίοδο [541 εκ.χρόνια πριν], απουσιάζουν τα απολιθώματα τους πιο πριν. Υπάρχει μια μη τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά που τα χρονολογεί περίπου 750 εκ. χρόνια πριν.Στην φωτογραφία το μαύρο/σκούρο καφέ πρέπει να είναι Spongia zimoca συναντάται σε βάθη απο 25 έως 100 μ. είναι από τις θάλασσες της Δωδεκανήσου και το λευκό πρέπει να είναι Spongia officinalis .

Γεωδίφης[geogeodifhs.blogspot]
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός