Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης στην Κάλυμνο παραχώρησε στο kalymnos-news.gr ο τέως Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής.
Ο Ι.Γαλουζής ξεκίνησε λέγοντας ότι παρακολουθεί τις συζητήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο για το θέμα της χωματερής και δεσμεύτηκε ότι πρόκειται να παραχώρησει μία συνέντευξη τύπου μαζί με τα μέλη της Παράταξης του και να καταθέσει τις προτάσεις του για την μεταβατική περίοδο και να θυμίσει με στοιχεία και έγγραφα το τι ακριβώς έκαναν και που οδήγησε η Δημαρχία του την όλη κατάσταση.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν δέχεται ισοπεδωτικές προτάσεις και λόγια που γράφονται στο διαδίκτυο ότι όλοι φταίμε για εδώ που έχουμε φτάσει.
Ακολούθως έκανε αναφορά στην κατάσταση που υπήρχε το Σεπτέμβριο του 2014 όταν παρέλαβε και τα προβλήματα που υπήρχαν και έπρεπε να επιλυθούν, σχετικά με περιβαλλοντολογικούς όρους του ΧΥΤΑ που είχαν λήξει. Διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι ο χώρος ήταν ακατάλληλος λόγω ρέματος και η Δημαρχία βρήκε το νέο κατάλληλο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου στον οποίο σχεδιάστηκε να δημιουργηθεί η λειτουργία Ολοκληρωµένης Εγκατάστασης ∆ιαχείρισης Αποβλήτων – Ο.Ε.∆.Α. – ∆ήµου Καλυµνίων.
Επίσης εκπονήθηκε και ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο από το 2016 το “Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Καλυμνίων” που έγινε βάση του Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασμού.
Στη συνέχεια ο Ι.Γαλουζής εστίασε στην ανακύκλωση και ήταν αποκαλυπτικός ενώ κατέθεσε και την πρόταση της Παράταξης την οποία ξεκίνησαν να υλοποιήσουν επί Δημαρχίας του.
Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΌ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΓΑΛΟΥΖΗ
Για τους 300 μπλε κάδους που αναφέρει ο Δ.Διακομιχάλης, είπε, ότι τους είχε πάρει μόνο στα χαρτιά και ποτέ δεν ήλθαν στην Κάλυμνο.
Επειδή δεν υπήρχαν κάδοι για την ανακύκλωση, ξεκίνησε η προμήθεια με βάση το «Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων» που είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κάλυμνο. Η υλοποίηση της ανακύκλωσης προβλέπει τέσσερα ρεύματα( χαρτί, πλαστικό, μέταλλο ,γυαλί) σε αντίστοιχους χρωματιστούς κάδους και όχι μόνο με μπλε κάδους.
Οι κάδοι που αγοράστηκαν ήταν για τα 41 πράσινα σημεία που θα κάλυπταν όλη την Κάλυμνο και είχαν επιλεγεί με βάση το σχεδιασμό, ενώ έγινε και η προμήθεια των ξύλινων κατασκευών όπου θα τοποθετούνταν μέσα οι κάδοι. Το ότι μοιράστηκαν οι κάδοι από τη σημερινή Δημαρχία είναι κάτι καταστροφικό.
Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Στη συνέχει ο Ι.Γαλουζής αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που είχαν για την ανακύκλωση που είναι και η πρόταση της Παράταξης του προκειμένου να ξεκινήσει η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην Κάλυμνο σε τέσσερα ρεύματα
Συγκεκριμένα είπε η λύση είναι μία και μοναδική:
Να γίνει πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για να βρεθεί ιδιώτης εργολάβος ο οποίος θα αναλάβει να κάνει την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών και ταυτόχρονα θα έχει δικό του χώρο όπου θα τα συγκεντρώνει θα δεματοποιούνται και θα τοποθετούνται σε κοντέϊνερ κι αυτός θα τα παραδίδει στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ή σε κάποια άλλη εταιρεία.
Όπως συμπλήρωσε ο Ι.Γαλουζής επί δημαρχίας του είχαν φέρει άνθρωπο που συνεργάζεται με την ΕΕΑΑ και αυτή τη στιγμή κάνει αυτή τη δουλειά και σε άλλα νησιά όπως είναι η Σύρος.
Ο μεταβατικό τρόπος για την ανακύκλωση είναι αυτός και οφείλει η Δημοτική αρχή να διαφυλάξει τους χρωματιστούς κάδους και να τους τοποθετήσει την κατάλληλη στιγμή.
Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Ο.Ε.Δ.Α ΓΙΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ
Αναφορικά με την μεταβατική περίοδο που είναι και το μεγάλο πρόβλημα μέχρι να κατασκευαστεί η Ο.Ε.Δ.Α μετά από 3-4χρόνια και αφορά τα υπολείμματα των σύμμεικτων, υπάρχουν 2 λύσεις.
Ο περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός προβλέπει την μεταφορά των υπολειμμάτων σε γειτονικό ΧΥΤΥ είτε της Κω είτε της Ρόδου.
Με την Κω τότε είχε γίνει συζήτηση, υπήρξαν κάποια προβλήματα όμως η Ρόδος ήταν ανοικτή. για να πηγαίνουν τα υπολείμματα της μεταβατικής περιόδου έναντι κάποιας αμοιβής. Η μεταφορά μπορεί να γίνεται με το «Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ»μία φορά την εβδομάδα όταν δεν έχει άλλο δρομολόγιο Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ι.Γαλουζής αυτά που θα πληρώνουμε θα είναι πιο λίγα από αυτά που θα πληρώνουμε σε πρόστιμα ,αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
ΓΙΑ Ο.Ε.Δ.Α
Παράλληλα η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να τρέξει τη συγγραφή των τευχών δημοπράτησης που μαζί με τις μελέτες να δοθούν έτοιμα στον ΦΟΔΣΑ ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσει η χρηματοδότηση και δημοπράτηση
Ο Γιάννης Γαλουζής τόνισε, είχαμε σχεδιασμό ,υπάρχει σχεδιασμός που στηρίζεται σε αποφάσεις και σε νόμους και ξέρουμε πως θα διαχειριστούμε την όλη κατάσταση . Αν ήμασταν εμείς και ανακύκλωση θα είχαμε και τη χωματερή θα είχαμε κλείσει.
Κλείνοντας επανέλαβε, ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση, να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί τα υπολείμματα κάποιος άλλος δήμος, ενώ θα πρέπει να τρέξει η ενημέρωση του κόσμου για την ανακύκλωση,
Τρέχει η ανακύκλωση, αυτομάτως βρίσκεις την λύση. Τώρα αν πάει στη δεματοποίηση ,υπάρχει το θέμα ότι τα δεματοποιημένα υπολείμματα δεν μπορούν να κρατηθούν παραπάνω από 1-1,5 χρόνο και δεν είναι η καλύτερη λύση.
Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Ι.Γαλουζής στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς