Λιμενικό: Πώς ξηλώνει τα κυκλώματα διακινητών στο Ανατολικό Αιγαίο

340

Tου Μηνά Τσαμόπουλου,δημοσιεύτηκε στο protothema.gr

Μεγάλη διακλαδική επιχείρηση εξάρθρωσης Εγκληματικής Οργάνωσης και συλλήψεις – Σύμφωνα  με καταθέσεις παράνομων μεταναστών, το κόστος για μια μεταφορά από την Τουρκία κοστολογείται συνολικά στα 10.000 το άτομο

Διακλαδική συνεργασία των διωκτικών Αρχών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει το ξήλωμα κυκλωμάτων που θησαυρίζουν με τη μεταφορά παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια. Πολύμηνες παρακολουθήσεις, συλλογή πληροφοριών, λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια, ατσάλινα νεύρα και ετοιμότητα συνθέτουν τον καμβά.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί στη Ρόδο και στην Κω 20 άτομα και έχουν εκδοθεί 11 εντάλματα σύλληψης μελών Εγκληματικής Οργάνωσης εκ των οποίων τα έξι είναι διεθνή εντάλματα. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού Σώματος με την υποδειγματική συνεργασία των συναρμόδιων Υπηρεσιών που έχει αντίκτυπο στην εικόνα της Κω, καθώς έχουν περιοριστεί πλέον, σύμφωνα και με πληροφορίες, στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές προς την Κω.

Επίσης, πολύ μικρός είναι πλέον και ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν εκεί. Η Λιμενική αρχή της Κω βρίσκεται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας για συστράτευση στο πλευρό της των συναρμόδιων Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., της Ε.Υ.Π. και με την συνδρομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να αποδείξουν στην πράξη το «Η ισχύς εν τη Ενώσει».

Οι διακλαδικές επιχειρήσεις

Στο καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι, έπειτα από πολύμηνη συλλογή και κατόπιν αξιοποίηση πληροφοριών, στελεχών Λιμεναρχείου της Κω/Ασφάλεια, στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Β΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, και της Ε.Υ.Π., προχώρησαν από κοινού στην επιχείρηση εξάρθρωσης Εγκληματικής Οργάνωσης.

Βασική δράση της οργάνωσης αποτελούσε η διακίνηση παράνομων και κυρίως «αχαρτογράφητων» όπως του αποκαλούν μεταναστών, η διακίνηση και διάθεση πλαστών ή με ετεροπροσωπία εγγράφων -Τρίπτυχα, διαβατήρια, ταυτότητες, πλαστές βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας, πλαστά αποτελέσματα τεστ covid-19.

Στόχος ήταν, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, η παράνομη είσοδο τους στην Κω από τα τουρκικά παράλια με Τούρκους διακινητές, η διαμονή – απόκρυψη τους σε safe house τον ρόλο των οποίων εξυπηρετούν κυρίως ξενοδοχεία υπό ελληνική ιδιοκτησία, και στη συνέχεια η μεταφορά τους στην ενδοχώρα μέσω ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών και κατόπιν σε χώρες της Ε.Ε., με εισιτήρια εκδιδόμενα στα πλαστά στοιχεία. Ενέργειες που αποτελούν απειλή πρωτίστως για την Δημόσια και Κρατική Ασφάλεια, αλλά λόγω και της παγκόσμιας κατάστασης, σοβαρό κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία.

Ειδικότερα, προτεραιότητα της οργάνωσης ήταν οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες να μπαίνουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, σε μικρές ομάδες των 2 έως 6 ατόμων, με ταχύπλοα σκάφη, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις Ελληνικές Αρχές και να μην περνούν την διαδικασία της χαρτογράφησης – καταγραφής. Στην συνέχεια τα άτομα αυτά τοποθεντούνταν από την Ε.Ο. σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και σπίτια, με την εντολή να μένουν απαρατήρητοι έως ότου τους προμηθεύσουν με τα απαραίτητα πλαστά ή εταίρου προσώπου έγγραφα, προκειμένου να συνεχίσουν την διαδρομή τους στον τελικό προορισμό.

Η Οργάνωση προμηθευόταν τα πλαστά έγγραφα κυρίως από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα μετέφερε στην Κω μέσω ατόμων που έφεραν νόμιμα έγγραφα -τρίπτυχα, άδειες παραμονής και ασύλου κλπ, τα πουλούσε στους παράνομους μετανάστες και εξέδιδε και εισιτήρια πλοίου με πλαστά στοιχεία στην ανάλογη τιμή.

Υπάρχουν και περιπτώσεις VIP ατόμων οι οποίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς κυρίως από το αεροδρόμιο της Ρόδου που έχει μεγάλη κινητικότητα όλο τον χρόνο, ή άλλων αεροδρομίων των Δωδεκανήσων στα οποία διενεργούνται πλημμελείς έλεγχοι.

Ενδεικτικά, τα ποσά που λαμβάνουν οι Τούρκοι διακινητές για να περάσει κάποιος παράνομα από τα Τουρκικά παράλια στην χώρα κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 ευρώ ανάλογα με το μέσο μεταφοράς. Η τιμή του πλαστού ή εταίρου προσώπου εγγράφου είναι στα 750 έως 1.500 εάν πρόκειται για ανώτερης ποιότητας πλαστό, κυρίως διαβατήριο και η τιμή του εισιτηρίου με τα πλαστά στοιχεία στην τιμή των 150 έως 300€ ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου.

Όλες οι ανωτέρω τιμές λογίζονται κατά άτομο ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πλήρωναν εξτρά την διαμονή τους στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων. Σύμφωνα και με καταθέσεις παράνομων μεταναστών, το κόστος για μια μεταφορά από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. μέσω της χώρας μας κοστολογείται συνολικά στα 10.000 το άτομο. Η διάθεση των πλαστών γινόταν κατά κόρων και σε αλλοδαπά άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί και καταγραφεί κατά την είσοδο τους στην χώρα, αλλά είχαν απαγόρευση εξόδου από το νησί ή δεν δικαιούνταν άσυλο. Για τον σκοπό αυτό υπήρχαν άτομα της οργάνωσης στο ΚΥΤ, στην παραλιακή της Κω και σε άλλα μέρη όπου συχνάζουν αλλοδαποί μετανάστες, όπου τους προσέγγιζαν και τους κανόνιζαν την διάθεση πλαστών εγγράφων προκειμένου να «ξεκολλήσουν» από το νησί.

Κατά την σύλληψη μελών της Ε.Ο., υπηκόους κυρίως Λιβάνου, Παλαιστίνης, Συρίας, Τουρκίας αλλά και Ελλήνων, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι εξ αυτών έστελναν σε Τούρκους διακινητές φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, με περιεχόμενο σκάφη και πλοία του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς επίσης και το πρόγραμμα περιπολίας αυτών. Κατά την ανωτέρω επιχείρηση η οποία διήρκησε τρεις και πλέον μήνες ασταμάτητης ενασχόλησης των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.

Προέκυψαν 18 συλλήψεις Ελλήνων και αλλοδαπών και δύο εντάλματα σύλληψης, ενός Παλαιστίνιου και ενός Σύριου οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης και είχαν τον ρόλο της διοχέτευσης πλαστών εγγράφων και εισιτηρίων, ωστόσο κατάφεραν να διαφύγουν και αναζητούνται. Τόσο στα ηγετικά όσο και στα χαμηλότερα στην ιεραρχία στελέχη αποδόθηκαν κατηγορίες για σύσταση Εγκληματικής Οργάνωσης, διακίνηση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, διακίνηση πλαστών εγγράφων, υπόθαλψη, ακόμα για κάποιους εξ αυτών και για κατασκοπία. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο φερόμενος Αρχηγός της Ε.Ο. στην Κω, Λιβανέζος υπήκοος.

Ο Λιβανέζος όπως και η πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία είχαν εισέλθει τα προηγούμενα στην Ελλάδα, παράνομα, στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού.

Επίσης, είχε συνάψει δεσμό με Ελληνίδα που είναι επιχειρηματίας στη Κω. Από το δε πρακτορείο εισιτηρίων όπου εργαζόταν ως υπάλληλος ο Λιβανέζος έχοντας στο πλευρό του τούς δυο άμεσους συνεργάτες του για τους οποίους εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης, προμηθεύονταν κατά κόρων τα εισιτήρια στα πλαστά στοιχεία.

Τα στελέχη του Λιμενικού δεν σταμάτησαν εκεί, αφού κατά την έρευνα προέκυπταν συνεχώς νέα στοιχεία που οδήγησαν στην σύλληψη και άλλων μελών του κυκλώματος στην Κω αλλά και στην Ρόδο.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης και των νέων στοιχείων τα στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Κω υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και με την συνδρομή στελεχών γραφείου ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ρόδου, προέβησαν σε επιχείρηση στη Ν. Ρόδο κατά την οποία συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δυο άτομα παλαιστινιακής υπηκοότητας για πώληση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, πιστοποιητικών covid 19, βεβαίωση μονίμου κατοικίας στην Αθήνα και αεροπορικά εισιτήρια με τα πλαστά στοιχεία με προορισμό την Αθήνα, έναντι του ποσού των 500 κατά άτομο.

Οι δύο συλληφθέντες είναι στενοί συνεργάτες του φερόμενου ως αρχηγού στη Ν. Ρόδο υπηκόου Παλαιστίνης επίσης, οι οποίοι συνδέονται με την προαναφερόμενη Ε.Ο. και έχουν κοινό τρόπο δράσης. Ο φερόμενος ως αρχηγός αναζητείται καθώς έχει εκδοθεί Διεθνές ένταλμα για την σύλληψη του. Ενώ Αντιεισαγγελέας και Ανακριτής της Κω είχαν διατάξει την προφυλάκιση του Λιβανέζου, φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος στην Κω, κατηγορούμενου πέραν όλων των άλλων και για το κακούργημα της κατασκοπείας, τελικά αφέθηκε ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσης.