Μία ιστορική φωτογραφία του 1910 μπροστά από το “Hotel Calymnos” στο Τάρπον Σπρινγκς

858

Μία εντυπωσιακή και ιστορική φωτογραφία του 1910 από τη συλλογή USF.

Έλληνες μετανάστες στο Τάρπον Σπρινγκς μπροστά από το “Hotel Calymnos” που βρισκόταν κοντά στο Sponge Docks στο Tarpon Springs της Φλόριντα.

Το “Hotel Calymnos” ήταν για την εποχή εκείνη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ένα οικοτροφείο για τους πρώτους μετανάστες από Κάλυμνο ,Σύμη, Χάλκη,Αίγινα ,Ύδρα , Σπέτσες που πήγαιναν στο Τάρπον Σπρινγκς για  να εργαστούν στα σφουγγάρια.

Χαρακτηριστική η πινακίδα στην είσοδο ,που έγραφε στα ελληνικά: ΚΑΦΦΕΝΕΙΟΝ και ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ΥΠΝΟΥ και ΦΑΓΗΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΑ εις ΟΛΑΣ ΤΑΣ ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

Ο πρώτος Έλληνας που εγκαταστάθηκε το 1903, στο Τάρπον Σπρινγκς ήταν ο Ιωάννης Κόκκορης από το Λεωνίδιον της Κυνουρίας. ο οποίος έφθασε από τη Νέα Υόρκη για να ασχοληθεί με τα σφουγγάρια.

Ο Κόκκορης εργαζόταν ήδη στη Νέα Υόρκη για τον έμπορο σφουγγαριών Λεμπέση και γνώριζε τα πάντα γύρω από την αλίευση και το εμπόριό τους. Το 1905 ο Κόκκορης μαζί με τον Σπύρο Βουτέρη ναύλωσαν ένα καΐκι με το όνομα «Ελπίδα» και ξεκίνησαν την αλίευση σφουγγαριών στον Κόλπο του Μεξικού. Οι Έλληνες αυτοί ακολουθούσαν τις ίδιες τεχνικές που έκαναν και στην πατρίδα τους, καθώς οι ντόπιοι έως τότε συνήθιζαν να καμακώνουν τα σφουγγάρια ή να τα πιάνουν με γάντζους, προκαλώντας τους συχνά καταστροφές.

Το 1907 υπό το Νικόλαο Πέππα, η ελληνική κοινότητα οργανώθηκε και σύντομα το μικρό και ασήμαντο ψαροχώρι μεταμορφώθηκε σε λίκνο της σπογγαλιείας ολόκληρων των ΗΠΑ….
Η «ελληνική αποικία» του Τάρπον Σπρινγκς το 1905 αριθμούσε περίπου 500 ανθρώπους από την Κάλυμνο. τη Χάλκη, τη Σύμη , την Αίγινα, τις Σπέτσες και την Ύδρα.

Το 1907 η ελληνική παροικία στο Τάρπον Σπρινγκς έφθασε τα 800 άτομα. Σχεδόν όλοι τους άνδρες. Οι παντρεμένοι έγραφαν στις οικογένειές τους να πάρουν το πλοίο για την  Αμερική. Οι δε ελεύθεροι άρχισαν να φέρνουν νύφες από τη μητέρα πατρίδα.

Το 1909 η ελληνική παροικία οργανώνεται επισήμως σε κοινότητα. 

Στη φωτογραφία φαίνονται αμερικανικές και ελληνικές σημαίες δείχνοντας πώς ο ελληνικός πολιτισμός ήταν αναπόσπαστος για τον Τάρπον τουλάχιστον από την αρχή του αιώνα.