“Παγώνουν” όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων εκτός οικισμού μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

2390

Μετά την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών για τα Δωδεκάνησα και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, έχει ήδη σταματήσει η μεταγραφή όλων των συμβολαίων στα υποθηκοφυλακεία, για ακίνητα που βρίσκονται εκτός οικισμού.


Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρι την κύρωση/ολοκλήρωση των δασικών χαρτών (σε περίπου 1-3 χρόνια), παύουν να γίνονται συμβόλαια αγοραπωλησιών, γονικών παροχών και αποδοχών κληρονομιάς σε όλες τις εκτός οικισμού περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι ιδιοκτησίες με υπάρχουσα τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης ως αγροτικής ή με τελεσίδικη δικαστική απόφαση αναγνώρισης κυριότητας.


Ειδικά μετά τη κύρωση των δασικών χαρτών, θα επιτρέπεται η μεταβίβαση μόνο αγροτικών εκτάσεων και όχι των χορτολιβαδικών εκτάσεων, όπως γινόταν επί χρόνια μέχρι τώρα. Σύμφωνα μάλιστα και με την ισχύουσα νομοθεσία για τα Δωδεκάνησα, οι χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις θα διεκδικούνται από το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως αρκετές ιδιοκτησίες μπορεί να “χαθούν” και να περιέλθουν στο Δημόσιο. 
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν τον αναρτημένο δασικό χάρτη από εδώ:https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension

Οποιαδήποτε έκταση είναι με πράσινη επικάλυψη, σημαίνει πως έχει χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδική/δασική, και θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να ξεκινήσουν άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να προστατέψουν την ιδιοκτησία τους. 

Ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών (ενστάσεων δηλαδή), η οποία θα λήξει στις 3 Ιουνίου 2021. 


Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης δει με πράσινο χρώμα την ιδιοκτησία του στον δασικό χάρτη, θα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα τον μηχανικό ή τον δικηγόρο του.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός