Ανάδειξη του σημείου όπου δολοφονήθηκε ο Μανώλης Καζώνης με πρωτοβουλία του εφημέριου ΙN Αγίου Νικολάου π. Κωνσταντίνου Σμαλιού.(video)

1331

Φέτος στις 7 Απριλίου 2021, συμπληρώνονται  86 χρόνια από τη δολοφονία του Μανώλη Καζώνη από του Ιταλούς το 1935.

 Στο μαράσι του Αγίου Νικολάου έχει τοποθετηθεί  μία μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει: “ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΖΩΝΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1935” που θυμίζει την ηρωική πράξη του νεαρού Καλύμνιου να αντισταθεί εναντίον των Ιταλών.

Είναι το σημείο που ο νεαρός ήρωας άφησε την τελευταία του πνοή και πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς που θα θυμίζει για πάντα την ηρωική αντίσταση της πλειονότητας των Καλυμνίων εναντίον των Ιταλών.

Τόσο η πλάκα που έχει φθαρεί από το χρόνο, όσο και ο πέριξ χώρος δείχνουν σημάδια εγκατάλειψης.

Ο εφημέριος του ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου π.Κωνσταντίνος Σμαλιός πήρε πρωτοβουλία και με τη βοήθεια ενοριτών ,κατασκεύασε και τοποθέτησε στο σημείο αυτό, πάνω από την πλάκα, μία καλαίσθητη κατασκευή-προθήκη εντός της οποίας θα αναρτηθεί αντίγραφο πίνακα του Καλύμνιου ζωγράφου Ε. Χούλη με την αναπαράσταση του πετροπολέμου 1935, τιμώντας  την Εθνικοθρησκευτική εξέγερση του Καλυμνιακού λαού ενάντια στη Φασιστική Ιταλική κατοχή το 1935 και τον νεαρό Καλύμνιο ήρωα. Επίσης θα συντηρηθεί και ο πέριξ χώρος.

Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία που όπως λέει ο π. Κωνσανντίνος ,κάτι θα έπρεπε να κάνουμε στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση τιμώντας έναν Καλύμνιο ήρωα. Μάλιστα όπως είπε στις 7 Απριλίου 2021 που θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή θα τελεστεί τρισάγιο από τον Μητροπολίτη κκ Παίσιο.

Δείτε το ρεπορτάζ του φίλου Νικόλα Μαμάκα.

Ανάδειξη του σημείου όπου δολοφονήθηκε ο Μανώλης Καζώνης με πρωτοβουλία του π. Κωνσταντίνου ΣμαλιούΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός