Επιστολή του Επάρχου ΠΕ Καλύμνου Μ.Μουσελλή για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος της ALPHA BANK στην Πάτμο

658

Eπιστολή έστειλε ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μ.Μουσελλή για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας της ALPHA BANK ΠΑΤΜΟΥ στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στους Βουλευτές Νομού στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γεώργιο Χατζημάρκο  Γραφείο Διευθύνοντα Συμβούλου ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ με κοινοποίηση στο .Πρωθυπουργού  Κυρ. Μητσοτάκη  και στο Δήμαρχο Πάτμου

Παραθέτουμε την επιστολή:

ΘΕΜΑ :  Συνέχιση  Λειτουργίας του καταστήματος  της ΑΛΦΑ Τράπεζας στο νησί της Πάτμου .

      Αξιότιμοι Κύριοι,

            Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, ότι  σύντομα πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία του το  υφιστάμενο κατάστημα της ΑΛΦΑ Τράπεζας στο νησί της Πάτμου. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους λόγους που λήφθηκαν  υπόψη στην απόφαση της Τράπεζας . Μπορούμε όμως να πούμε ότι ήδη   έχει προκληθεί  μεγάλη  αναστάτωση,   ιδίως μεταξύ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο νησί  ,  καθώς το κατάστημα αυτό αντιπροσωπεύει τη μία από τις δύο μόνο  τράπεζες που έχουν παρουσία σε αυτό  και εξυπηρετούν τους πολίτες, μέσω των καταστημάτων τους.

        Η συγκεκριμένη απόφαση, λαμβάνεται σε μια  δύσκολη πραγματικά περίοδο  για όλους μας και στη συνέχεια μιας μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης , κατά την οποία η περιοχή μας,  με την ιδιαιτερότητα που τη χαρακτηρίζει λόγω της νησιωτικότητας και της γεωγραφικής της θέσης, βρέθηκε   σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση. Χρειάστηκε και ακόμη χρειάζεται,  μεγαλύτερη προσπάθεια για   να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και καθόλου φιλικό περιβάλλον. Στη σημερινή κατάσταση   η βιωσιμότητα των μικρών  οικονομιών των νησιών μας , το μέλλον και η επιβίωση μας σε αυτά, επηρεάζονται περισσότερο από ποτέ, από κάθε απόφαση  που μειώνει και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες που μας παρέχει ο Δημόσιος ή ο ιδιωτικός φορέας. Tα ακριτικά νησιά μας , χρειάζονται στήριξη για να αντέξουν τις ποικίλες πιέσεις που δέχονται  και   να  μπορέσουν να σταθούν όρθια  συνεχίζοντας  να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία  του τόπου μας .

   Αντιλαμβανόμαστε ότι  οι τράπεζες , αξιοποιώντας  τις δυνατότητες  της ψηφιακής τεχνολογίας, ωθούν το πελατολόγιο τους σε εξυπηρέτηση μέσω διαδικτύου, προσπαθώντας να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος . Όμως η πολιτική αυτή δεν μπορεί να καλύψει όλες τις τραπεζικές δραστηριότητες τουλάχιστον επί του παρόντος και επίσης η εξυπηρέτηση μέσω των νέων τεχνολογιών δεν είναι ακόμη εφικτή  για όλους τους πολίτες . Οι τοπικές αγορές , θέλουν να έχουν επιπλέον την βεβαιότητα και την ασφάλεια που προσφέρει η  διαζώσης επαφή με τους υπαλλήλους του καταστήματος της Τράπεζας με την οποία συνεργάζονται και αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο για την επιλογή του Τραπεζικού φορέα στον οποίο θα απευθυνθούν. Επιπλέον όταν πρόκειται για τα νησιά θα πρέπει πρωτίστως να λαμβάνουμε υπόψη τους περιορισμούς που θέτει η νησιωτικότητα, η οποία  δεν επιτρέπει να παραπέμπεται ο  πολίτης- πελάτης για εξυπηρέτηση στο κατάστημα  παρακείμενου νησιού. Είναι γνωστό  ότι οι  θαλάσσιες συγκοινωνίες  δεν έχουν καμία σχέση με αυτές των ηπειρωτικών περιοχών, καθώς  απαιτούν τη διάθεση πολύ περισσότερου χρόνου , κοστίζουν οικονομικά στον πολίτη και ακόμη  εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες σε μεγάλο βαθμό. 

    Το κατάστημα της Πάτμου, με τους ανθρώπους που το στελεχώνουν, όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί στο νησί, έχει αναπτύξει μια  καλή συνεργασία  με τους πελάτες. Οι σχέσεις  είναι  πρωτίστως ανθρώπινες και ύστερα επαγγελματικές. Πέρα από την εξυπηρέτηση των πολιτών του  νησιού που έχει μόνιμο  πληθυσμό 3.500 κατοίκους , εξυπηρετεί την τουριστική περίοδο ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, υψηλού οικονομικού επιπέδου,  που  κατακλύζουν το νησί και εξυπηρετούνται στις συναλλαγές τους από τα τοπικά καταστήματα των δύο τραπεζών που βρίσκονται στο νησί. Πριν από την περίοδο της πανδημίας, που αναμένουμε να λήξει σύντομα  για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς , η Πάτμος είχε μια εξαιρετικά ανοδική πορεία στον τουριστικό τομέα  , απευθυνόμενη κυρίως σε τουρίστες με υψηλό οικονομικό επίπεδο , που έφθαναν κάθε χρόνο στο νησί . Πολλοί από αυτούς , έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις   ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νησί αυξανόταν    διαρκώς, κάτι που αναμένουμε να συνεχιστεί και να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

     Πριν προχωρήσει η υλοποίηση της  απόφασης, για την κατάργηση του καταστήματος της Πάτμου , θα θέλαμε να ληφθούν υπόψη από την πλευρά της Διοίκησης της Τράπεζας όλα τα παραπάνω  και οι δυσκολίες  που υπάρχουν στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας ,να μην αποτελέσουν  τη βάση αποφάσεων που αφορούν και δεσμεύουν το μέλλον,  δημιουργούν τετελεσμένα  και καταργούν την προσπάθεια της ίδιας της Τράπεζας  και των στελεχών της, να εδραιωθεί  με αξιοπιστία στην τοπική αγορά. Σε κάθε περίπτωση οι τοπικές κοινωνίες , ιδίως όσες βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητες και παραμεθόριες περιοχές , αντιλαμβάνονται  τη συνεργασία και την αμοιβαιότητα όχι μόνο στις καλές στιγμές του τόπου, αλλά κυρίως στις δύσκολες και ανταποκρίνονται με την ίδια ευαισθησία.

Επίσης θα θέλαμε  από την πλευρά της Πολιτείας   , που πιστεύουμε ότι λειτούργησε καθοριστικά με τις ενέργειες και τις αποφάσεις της , για την ίδια την ύπαρξη και τη λειτουργία του Τραπεζικού συστήματος τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης , να παρέμβει με ανάλογη  αποφασιστικότητα και ευαισθησία, σε θέματα όπως είναι αυτό της συνέχισης της λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων στα νησιά μας και να μη επιτρέψει να τεθεί στην κλίνη του Προκρούστη, με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό όφελος , η λειτουργία δομών που εξυπηρετούν  και συμβάλουν στην ανάπτυξη των νησιών.

 Πιστεύουμε ότι με καλή διάθεση και συνεργασία, με τη συμβολή όλων και προς όφελος όλων ,  δεν θα αφεθούν τα πράγματα να πάρουν  δυσάρεστη εξέλιξη για τις τοπικές μας κοινωνίες .

  Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.ΚΑΛΥΜΝΟΥ

  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡ. ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός