Η επίμαχη αναφορά του προέδρου του ΔΣ Ν. Γαβαλά περί «μπαγαποντιάς» και μη νομιμότητας των αγροτών. (video)

650

Σαφείς υπαινιγμούς περί μη νομιμότητας των αγροτών και παραγωγών της Καλύμνου, άφησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλαος Γαβαλάς στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη με τηλεδιάσκεψη και συζητήθηκε των θέμα της ενίσχυσης των αγροτών –παραγωγών του νησιού από το Δήμο.

Σχετική πρόταση ,κατέθεσε η μείζων αντιπολίτευση και ο Ι.Μαστροκούκος, η οποία όμως δεν πέρασε με την αιτιολογία από πλευράς ότι αυτή δεν νομιμοποιείται.

Βέβαια εκείνο που δημιούργησε  αλγεινή εντύπωση, ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΣ Νικολάου Γαβαλά ,ο οποίος χρησιμοποίησε εκφράσεις και χαρακτηρισμούς απαξιωτικούς και μειωτικούς  κατά των παραγωγών, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

  Μεταξύ άλλων είπε:

  1. «Ο  δήμος να θέλει να πληρώσει και να μην υπάρχει αυτός που πρέπει να πληρωθεί να έχει τα απαραίτητα που πρέπει να έχει»

 2. Να τους υποδείξουμε να νομιμοποιηθούν να έχουν τα απαραίτητα φόντα ,τα απαραίτητα στοιχεία, τα απαραίτητα χαρτιά και να αφήσουμε τις μικροπονηριές,  που δεν βαριέσαι τώρα άντε να μην το δηλώσουμε στην Εφορία, άντε να μη δώσω τον ΟΓΑ, να μη δώσω το ένα το άλλο, κι όταν φρακάρει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, βοηθάτε γειτόνοι.

3. Δεν υπάρχει κανένας που να κάνει τέτοιες μικρομπαγαποντιές όλοι ακολουθούν μία γραμμή, όλοι ακολουθούν το νόμο και όλοι υποτάσσονται  σε αυτόν.

 4. Γιατί ο άλλος θα πρέπει να τη σκαπουλάρει συνέχεια και να μην πληρώνει τίποτα.

5. Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε ότι η μπαγαποντιά είναι μία λύση .

6.Ένας από τους τρόπους αυτούς, είναι να συμμορφωθούν όλοι αυτοί που θεωρούνται δικαιούχοι  βοήθειας.

Παραθέτουμε τα όσα ειπώθηκαν από τον Πρόεδρο Νικόλαο Γαβαλά αλλά και τις παρεμβάσεις στο τέλος από την Αναστασία Κάτρη και το Μιχάλη Μπούκη.

Κύριοι συνάδελφοι ακούστε. Όλοι μας ακούσαμε όλους μας με μεγάλη προσοχή. Είμαι σίγουρος ότι όσα άτομα είμαστε εδώ πιθανόν να έχουν διαφορετική γνώμη και άποψη για όσα έχουν ειπωθεί.

Όμως ένα είναι που έθιξε τη Δημοτική Αρχή, το Δήμο γενικά διαχρονικά. Αυτό που λέτε ο πρότερος έντιμος βίος διότι κύριοι συνάδελφοι πρέπει  να ξέρετε ότι ο Δήμος ήταν πάντα μοναστήρι και πλήρωνε και σήμερα αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο. Ο  δήμος να θέλει να πληρώσει και να μην υπάρχει αυτός που πρέπει να πληρωθεί να έχει τα απαραίτητα που πρέπει να έχει.

Και το λάθος όλων μας, βάζω και το εαυτό μου μέσα ,είναι που σε όλους λέμε πάντα  ποια είναι τα δικαιώματα σου ,αλλά δεν λέμε και ποια είναι τα καθήκοντα σου. Δηλαδή κανείς δεν ασχολήθηκε να πει αφού τώρα παρουσιάστηκε  αυτό το πρόβλημα εν τη δόξη του και πήραν χαμπάρι τι συμβαίνει, γιατί να αρχίσουμε να μιλάμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν οργανώσεις, συνεταιρισμοί θέλετε να τους λέτε ,συλλόγους τους λέτε ,όπως θέλετε και να τους υποδείξουμε ότι να νομιμοποιηθούν να έχουν τα απαραίτητα φόντα ,τα απαραίτητα στοιχεία, τα απαραίτητα χαρτιά και να αφήσουμε τις μικροπονηριές,  που δεν βαριέσαι τώρα άντε να μην το δηλώσουμε στην Εφορία, άντε να μη δώσω τον ΟΓΑ, να μη δώσω το ένα το άλλο, κι όταν φρακάρει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, βοηθάτε γειτόνοι.

Ο δήμος ναι να βοηθήσει και το απέδειξε. Έκανε ένα βήμα πιο μεγάλο από το μπόι του. Το αποτέλεσμα ποιο ήτανε. Οι αποδέκτες αυτού του ευεργετήματος να μην μπορούν να πάρουν το ευεργέτημα τους. Γιατί δεν έχουν αυτά τα προσόντα. Και δεν είναι κύριε Χούλη να τα αφήσουμε στην πάντα,σε αυτά   που πιστεύετε στις χώρες που γνωρίζετε  δεν υπάρχει κανένας που να κάνει τέτοιες μικρομπαγαποντιές όλοι ακολουθούν μία γραμμή, όλοι ακολουθούν το νόμο και όλοι υποτάσσονται  σε αυτόν.

 Γιατί εγώ να πληρώνω πάντοτε και το Ταμείο μου και την Εφορία μου, χωρίς να έχω κάποιο άλλο ευεργέτημα. Γιατί ο άλλος θα πρέπει να τη σκαπουλάρει συνέχεια και να μην πληρώνει τίποτα. Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να πούμε υπάρχουν και υποχρεώσεις. Και να αφήσουμε τους δήθεν μεγαλολαϊκισμούς. Υπάρχουν λοιπόν υποχρεώσεις κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους πούμε ότι θα πρέπει να συνεταιριστούν, ότι θα πρέπει να μαζευτούν, να γραφτούν στα σωματεία τους, να γραφτούν στα ταμεία τους και να είναι εντάξει. Ούτως ώστε και ο δήμος να μπορεί να εξοφλήσει τα  χρεωστούμενα. Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε ότι η μπαγαποντιά είναι μία λύση . Να λέμε στους 50 που θα πρέπει να πληρωθούν  φέρτε τρία τιμολόγια από  διαφόρους τρεις  Οι οποίο θα μπορούν να δώσουν. Και είπανε στην αρχή ναι και μετά είπανε όχι.

Και αυτά τα λέμε δημόσια και καταγράφονται. Δηλαδή που έχουμε φτάσει επιτέλους. Αυτό που ζήτησε ο Δήμαρχος από τον κ. Μαστροκούκο, ψάξε να βρεις νόμιμους τρόπους κι εμείς θα δώσουμε και τη ψυχή μας ακόμα. Αυτό ισχύει για όλους μας. Όλοι μας πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τρόπους .Και ένας από τους τρόπους αυτούς είναι να συμμορφωθούν όλοι αυτοί που θεωρούνται δικαιούχοι  βοήθειας. Ναι να σου δώσω βοήθεια αυτή που μπορώ εγώ, αλλά κάνε ότι μπορείς  εσύ να μπορέσεις να την αποδεχθείς.

Στα περί νομιμότητας των αγροτών που ανέφερε ο Προέδρος Ν. Γαβαλά αντέδρασε η δημοτική σύμβουλος Αναστασία  Κάτρη που τόνισε :Έχει  ακουστεί πολλές φορές ότι δεν είναι νόμιμοι οι αγρότες  γι αυτό δεν μπορούν να εκδώσουν τιμολόγιο. Δεν ισχύει αυτό . Είναι  αγρότες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι εκ του νόμου τους δίνεται το δικαίωμα να προχωρούν σε πωλήσεις χωρίς την έκδοση τιμολογίων. Για να είμαστε ακριβείς.

Επίσης αντέδρασε ο Μιχάλης Μπούκης που είπε ,δεν υπάρχουν παράνομοι αγρότες κύριε Πρόεδρε.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Σάκης Χούλης που είχε προηγηθεί.

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα από την τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΣ Νικόλα Γαβαλά. 

Η επίμαχη αναφορά του προέδρου του ΔΣ Ν.Γαβαλά περί «μπαγαποντιάς» και μη νομιμότητας των αγροτών.Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός