Μετά από ένα μήνα παραμονής στην Κάλυμνο το φορτηγό πλοίο «ASTOL» που είχε προσαράξει στην Ψέριμο αναχώρησε ρυμουλκούμενο για Τουρκία.

437

 Χθες Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 το μεσημέρι, το φορτηγό πλοίο «ASTOL» αναχώρησε ρυμουλκούμενο με προορισμό το Γκιουλούκ της Τουρκίας.

 Να θυμίσουμε ότι το  φορτηγό πλοίο «ASTOL»με σημαία Σιέρας Λεόνε είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή του ακρωτηρίου “ΒΑΣΙΛΙΚΗ”, βορειοανατολικά ν. Ψερίμου, πρωινές ώρες την 26-02-2021.
Το κατασκευής 1971 πλοίο, μεταφορικής ικανότητας 3.584 τόνων, που διαχειρίζεται εταιρεία τούρκικων συμφερόντων, με έδρα στη Τούζλα, στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προσάραξε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ ταξίδευε, έμφορτο με σακιά τσιμέντο, από το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) με προορισμό το Ρωσικό λιμάνι του Αζόφ στη Μαύρη Θάλασσα.

Το προσαραγμένο πλοίο δεν ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές αλλά έγινε αντιληπτό από πλωτό του Λιμενικού στη διάρκεια περιπολίας του.

Κατά την πρόσκρουση, όπως διαπίστωσε ιδιώτης δύτης, προκλήθηκε ρήγμα στο πλοίο και εισροή υδάτων αλλά δεν σημειώθηκε ρύπανση. Ωστόσο, προληπτικά ποντίστηκε πλωτό φράγμα περιμετρικά του πλοίου και τοποθετήθηκαν αντλίες για την απάντληση του θαλασσίου ύδατος.

Από το προσαραγμένο πλοίο έγινε μεταφορά ποσότητας τσιμέντων στο Φ/Γ “ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΜΙΑΝΟΥ” Ν.Π. 11527 .Στη συνέχεια βραδινές ώρες την 27-02-2021το πλοίο αποκολλήθηκε με ασφάλεια και εν συνεχεία  ρυμουλκήθηκε από το Ρ/Κ “ΠΟΘΗΤΟΣ” Ν.Π. 11615 με τη συνοδεία των Ρ/Κ  “ΑΝΤΩΝΙΟΣ” Ν.Π. 7062 και Φ/Γ “ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΜΙΑΝΟΥ” Ν.Π. 11527 στο αγκυροβόλιο έξω από το λιμένα Καλύμνου.

Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”ASTOL”, ενώ κατόπιν επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε από εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές PSC/PARIS MOU, επιβλήθηκε το μέτρο κράτησης (DETENTION) λόγω διαπίστωσης ελλείψεων στους τομείς ασφάλειας των Δ.Σ. S.O.L.A.S., Δ.Σ. M.L.C. και στον κώδικα I.S.M.

 Το πλοίο παρέμεινε στην Κάλυμνο ένα ολόκληρο μήνα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν και να γίνουν κάποιες προσωρινές επισκευές στο ρήγμα που είχε προκληθεί από την προσάραξη.

Χθες Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 το μεσημέρι του επιτράπηκε η αναχώρηση και ρυμουλκούμενο από  το Καλύμνικο  Ρ/Κ “ΠΟΘΗΤΟΣ” Ν.Π. 11615 μετακινήθηκε μέχρι την όριο γραμμή και στη συνέχεια το παρέλαβε το τουρκικό ρυμουλκό «GULLUK” με προορισμό το λιμάνι Γκιουλούκ των Μικρασιατικών παραλίων. 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός