Οδοιπορικό στα Σκάλια:Αγ.Νικόλαος και Σπήλαιο – Εμποριός : Αρχαίο Θολωτό κτίσμα – Πεζόντα – Παναγιά Καστελιού(video)

1067

Ο Δημήτρης Δρόσος με την κάμερα του kalymnos-news.gr και ξεναγό τον Αρχαιολόγο Μιχάλη Κουτελλά, τον οποίο κι ευχαριστούμε, επισκέπτονται τον Άγιο Νικόλαο στα Σκάλια και το αρχαίο οχυρό και θολωτό κτίσμα στον Εμποριό.

Το οδοιπορικό συνεχίζεται από το Δημήτρη Δρόσο και με πολύτιμη βοηθό την Αναστασία Τσαούση . Στο σπήλαιο των Σκαλίων, στη μαγευτική παραλία στα Πεζώντα και ολοκληρώνεται με την Παναγιά του Καστελιού.

Εντυπωσιακές εικόνες ,ενδιαφέροντα στοιχεία,

Άγιος Νικόλαος στα Σκάλια

Όπως μας λέει ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κουτελλάς  για τον Αρχαιολογικό χώρο Αγίου Νικολάου στην παραλιακή περιοχή των Σκαλίων, τον 6ο αιώνα μΧ κτίστηκε ένας μεγάλος παλαιοχριστιανικός ναός με τον αρχιτεκτονικό τύπο της Βασιλικής. Ο ναός καταστράφηκε το 7ο αιώνα λόγω των αραβικών επιδρομών και αρκετούς αιώνες αργότερα κατά τον 13ο αιώνα φτιάχτηκε το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στο εσωτερικό του Αγίου Νικολάου σώζονται βυζαντινής εποχής αγιογραφίες του 13ου αιώνα μΧ .Οι περισσότερες βέβαια είναι καλυμμένες από ασβεστοεπιχρίσματα και μόνο η παράσταση του Αγίου Γεωργίου στη νότια πλευρά είναι ορατή και στη βόρεια πλευρά δύο μορφές αγίων.

Το τέμπλο του ναού και οι αγιογραφίες είναι νεότερες ,ενώ στον ημικίλυνδρο του Ιερού βήματος διατηρείται μία βυζαντινή αγιογραφία με το Χριστό Παντοκράτορα στο κέντρο, την Παναγιά αριστερά και τον άγιο Νικόλαο δεξιά.

Αρχαίο οχυρό και θολωτό κτίσμα στον Εμποριό.

Όπως μας λέει ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κουτελλάς  πρόκειται για ένα μεγάλο διαστάσεων κτίσμα των πρώτων βυζαντινών αιώνων σε περίοπτη θέση επί της κορυφής των νότιων υψωμάτων του Εμποριού, Είναι στεγασμένο με κτιστή καμάρα με εσωτερικό ενισχυτικό τόξο λόγω του μεγάλου μεγέθους. Αναφορικά με τη χρήση του δεν είμαστε σίγουροι ,γιατί δεν έχουν γίνει ανασκαφικές έρευνες του μνημείου.

Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε ότι λόγω της θέσης του στην κορυφή του υψώματος ίσως να ήταν κάποιο φυλάκιο  εκείνης της εποχής στο οποίο να διέμενε κάποια φρουρά κι από τη θέση αυτή να έλεγχε τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Εμποριό και την Τέλενδο.

Σπήλαιο Σκαλίων

Το σπήλαιο Σκαλίων περιλαμβάνει φυσικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε περίεργους σχηματισμούς. Υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση και απαιτείται μεγάλη προσοχή για την προσέγγιση του λόγω του απόκρημνου.

Ο φυσικός διάκοσμος του είναι εντυπωσιακός

Παραλία Πεζόντα

Όρμος Πεζόντα με μία μαγευτική παραλία. Βρίσκεται στη Βορειοανατολική πλευρά της Καλύμνου κάτω από την Παναγιά την Κυρά ψηλή στο Βαθύ.

Η εύκολη πρόσβαση είναι από τη θάλασσα. Από τη ξηρά η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη.

Παρόλα αυτά, ο φακός του kalymnos-news.gr με Δημήτρη Δρόσο και με πολύτιμη βοηθό την Αναστασία Τσαούση  κατηφόρισαν μέσα από υψώματα, ρεματιές και λαγκάδια και μετά από 1,5 ώρα έφτασαν στον τελικό προορισμό του, που ήταν η μοναδική παραλία στα Πεζόντα.

Η διαδρομή και η μαγευτική παραλία καταγράφηκαν  με τον φακό  του kalymnos-news.gr

 Η Παναγιά του Καστελιού

Το  γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας του Καστελιού, στην ακροθαλασσιά, δίπλα στα χαλάσματα του κάστρου Καστέλι. 2,5 χλμ βόρεια στο δρόμο προς τα Aργινώντα.

Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασαν ο Δημήτρης Δρόσος και η Αναστασία Τσαούση με εντυπωσιακές εικόνες.

Σκάλια:Σπηλιά & Αγ.Νικόλαος - Εμποριός : Αρχαίο οχυρό & Θολωτό κτίσμα - Πεζόντα - Παναγιά ΚαστελιούΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός