Οι σημαιοφόροι του Ιπποκρατείου Γυμνασίου-Λυκείου Κω που έγιναν βουλευτές και η πρώτη μαθήτρια σημαιοφόρος

495

Γράφει ο Γιώργος Δ.Δρόσος

Συμπληρώνονται φέτος, 103 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Ιπποκρατείου Γυμνασίου-Λυκείου  Κω .

103 χρόνια πνευματικής δράσης και κοινωνικής προσφοράς για το νησί της Κω.

Ξεφυλλίζοντας για μία ακόμη φορά, το εξαιρετικό λεύκωμα με τίτλο « ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ 1918-2004—86 χρόνια Πνευματικής δράσης και κοινωνικής προσφοράς»  που με πολύ αγάπη και μεράκι επιμελήθηκε ο Μαθηματικός  και συγγραφέας Αλέκος Μαρκόγλου ,το μάτι μας έπεσε, ενόψει και της παρελάσεως της 25ης Μαρτίου ,στον πίνακα «Σημαιοφόροι 1948-2004» .

Διαπιστώσαμε ότι τρεις από τους σημαιοφόρους του  Ιπποκρατείου Γυμνασίου-Λυκείου Κω εξελέγησαν βουλευτές.

Επίσης εξελέγη βουλευτής, ένας εν δυνάμει σημαιοφόρος , αριστούχος μαθητής που αναγκαστικά για οικογενειακούς λόγους μετακόμισε  από Κω στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ,ότι η πρώτη μαθήτρια σημαιοφόρος ήταν  το έτος 1962 , αφού μέχρι τότε, ήταν ανδρικό προνόμιο το να σηκώσεις τη σημαία.

Για τους σημαιοφόρους που έγιναν  βουλευτές, αναφερόμαστε στους: .

Αριστοτέλη Παυλίδη . Σημαιοφόρος το έτος 1961. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα το 1977.

-Νίκος Ζωίδης. Σημαιοφόρος το έτος 1968. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007.

Μάλιστα ο Νίκος Ζωίδης μετέπειτα είχε την τιμή να παρελάσει στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου απ’ όπου είναι και η φωτογραφία.

-Ηλίας Καματερός. Σημαιοφόρος το έτος 1969. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

-Κώστας Σκανδαλίδης. Αριστούχος μαθητής και εν δυνάμει σημαιοφόρος. Το Δεκέμβριο 1969 και ενώ φοιτά στην Ε΄ Τάξη του Ιπποκρατείου Γυμνασίου, αναγκάζεται να φύγει, λόγω του θανάτου του πατέρα του Παπα-γιώργη, για τη Θεσσαλονίκη, όπου τελειώνει την Ε’ Τάξη και στη συνέχεια πηγαίνει Αθήνα όπου στο Α΄Γυμνάσιο Αθηνών περατώνει της Γυμνασιακές του σπουδές . Εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα το 1989. Είναι εν ενεργεία βουλευτής της Α’ Αθηνών .

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, τόσο ο Κώστας Σκανδαλίδης, όσο και ο Ηλία Καματερός είναι παιδιά Ιερέων. Οι αείμνηστοι Παπαγιώργης Σκανδαλίδης και ο Παπαγιάννης Καματερός ,εφημέριοι  στην αγία Παρασκευή και στον άγιο Νικόλαο αντίστοιχα.
Δύο ιερείς, άριστοι οικογενειάρχες ,αξιοσέβαστοι, με πίστη και  αφοσίωση στο λειτούργημα το οποίο υπηρετούσαν, που δίδαξαν το ήθος ,την αγάπη και αποτέλεσαν τα φωτεινά παραδείγματα για το εκκλησίασμα τους

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ

Μέχρι και το 1960, το να σηκώσεις τη σημαία, ήταν αποκλειστικό προνόμιο των αγοριών, αφού ακόμη κι’ αν υπήρχε μαθήτρια με υψηλότερη βαθμολογία, δεν επιτρεπόταν να είναι σημαιοφόρος.

Μετά το 1960 άλλαξε η σχετική διάταξη και σημαιοφόρος ήταν ο μαθητής ή μαθήτρια που συγκέντρωνε την υψηλότερη βαθμολογία.

Από την Τάξη του 1962 την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσαν δύο κορίτσια, η Κωνσταντίνα (Ντίνα) Πατμίου του Νικολάου και η Γραμματική (Κίτσα ) Δρόσου του Δημητρίου .

Επειδή η Κωνσταντίνα Πατμίου έκανε μεταγραφή σε Λύκειο στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε την τελευταία  Τάξη, σημαιοφόρος ήταν για το 1962 , η Γραμματική Δρόσου, που υπήρξε και η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος στην ιστορία του Ιπποκρατείου Γυμνασίου Λυκείου Κω.

Για την ιστορία να σημειώσουμε, ότι και τις 2 επόμενες χρονιές 1963 και 1964 σημαιοφόροι ήσαν μαθήτριες.

Η Γιακαλή Ανθούλα(1963) και η  Παπακωνσταντίνου Μαρία (1964)
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός