Σε Λέρο και Κω ο Μαργαρίτης Σχοινάς όπου επισκέφτηκε τις δομές φιλοξενίας.

187

Τις δομές φιλοξενίας σε Λέρο και Κω επισκέφτηκε σήμερα συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς  

Οι Μαργαρίτης Σχοινάς και Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκαν αρχικά τη Λέρο και το ΚΥΤ στο νησί και στη συνέχεια, μετέβησαν στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μετεγκατάσταση της δομής. Σημειώνεται ότι, μέσα στο καλοκαίρι του 2021, θα τερματιστεί η λειτουργία του υφιστάμενου ΚΥΤ Λέρου.

Στη συνέχεια αναχώρησαν για Κω όπου έφτασαν στις 1.00 περίπου το μεσημέρι. και  επισκέφθηκαν κατά σειρά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και εν συνεχεία το ΠΡΟΚΕΚΑ στο Πυλί για να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης της υφιστάμενης Δομής. Σημειώνεται ότι οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κω αλλά και στην Λέρο, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων κλειστών/ελεγχόμενων δομών στα σημεία υποδοχής της χώρας και χρηματοδοτούνται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά την νέα δομή που δημιουργείται επεκτείνοντας την ήδη υπάρχουσα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών η οποία προς το παρόν φιλοξενεί περίπου 180 άτομα αναμένεται οι συνολικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούλιο.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε δηλώσεις του τόνισε, πως η εικόνα της κατάστασης είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το  2015 όπου είχε επισκεφθεί ξανά την Κω  με την τότε τραγική εικόνα των 15.000 μεταναστών  και προσφύγων να κοιμούνται στους δρόμους. Τα έργα χρηματοδοτούνται 100% από την ΕΕ με 121 εκ. ευρώ . Είναι ευθύνη της ΕΕ και της Ελλάδας να προετοιμαστεί  για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος. Σε καμία περίπτωση τόνισε ο κ. Σχοινάς η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να το λάβει ως “απειλή”  ενώ σημείωσε πως επισκεφθήκαν και τις ισχύουσες δομές ενώ  έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Μηταράκη που έχει επενδύσει στην όλη προσπάθεια.

(Πηγή: kostv.gr)