Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα την παραμονή του Ψυχοσάββατου πριν την Κυριακή της Απόκρεω στην Κάλυμνο (video)

348

Ψυχοσάββατο σήμερα 6 Μαρτίου 2021 και λόγω των μέτρων κατά του covid-19 όλα φέτος ήταν διαφορετικά.

Χθές απόγευμα Παρασκευής 5 Μαρτίου 2021 , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Παΐσιος, ετέλεσε τον Εσπερινό του Ψυχοσάββατου και την μνημόνευση κολύβων, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καλύμνου, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου Καζαβούλη.

Η Ακολουθία ετελέσθη κεκλεισμένων των θυρών χωρίς πιστούς, όπως προβλέπεται από τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν στην Κάλυμνο, λόγω της πανδημίας.

ΤΟ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω , λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).

Τα Ψυχοσάββατα είναι αφιερωμένα στους κεκοιμημένους.

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής:

Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στην Κάλυμνο τηρούν το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα και  Παραμονή του Ψυχοσάββατου πριν την Κυριακή της Απόκρεω κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, δεκάδες είναι τα πιάτα με τα κόλυβα που οι Καλυμνιές πηγαίνουν στις εκκλησίες του νησιού για να τιμήσουν και να  μνημονεύσουν τους νεκρούς τους.

Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί φέτος εξαιτίας της πανδημίας, της λειτουργάις των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς ανατρέξαμε στο αρχείο του kalymnos-news.gr και ανασύραμε το ρεπορτάζ του Μάμα Χαραμαντά από το περσινό Ψυχοσάββατο.

Ο φακός του kalymnos-news.gr στην Καλαμιώτισσα όπου οι ενορίτισσες έφτιαχναν τα κόλλυβα και η 90χρονη Μαρία Μπούκη μας δείχνει τη διαδικασία παρασκευής και στολισμού,

Στη συνέχεια στην Παναγία Κεχαριτωμένη στη Χώρα, με εικόνες από τον εσπερινό αλλά και τις δεκάδες πιάτα με τα παραδοσιακά κόλυβα.

 Δείτε το video

21-2-2020 Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα την παραμονή του ΨυχοσάββατουΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός